Educació

La tornada al 'col·le' té un cost de 500 euros

La despesa mitjana és diferent segons el sistema educatiu, sent l’espanyol el més car

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Per als nens i nenes l’inici d’un nou curs és sinònim d’il·lusió. Però per als pares i mares esdevé més aviat un maldecap, en especial per l’impacte econòmic que té en les famílies el cost de la tornada a l’escola. Aquest any, les despeses de llibres i material escolar oscil·laran entre els 400 i els 500 euros, quantitats que s’assemblen a les que es van recollir ara fa tot just un any. Josep Maria Cornella, gerent d’OfiJet, ha afirmat al Diari que posant com a exemple un curs d’ESO, les famílies gasten, només en llibres, “uns 300 euros de mitjana per nen”, mentre que el material escolar pot tenir un cost de 100 euros, tal com afirma Helena García, encarregada de la papereria Carlin.

En la mateixa línia, Maria, que és una de les mares que ha optat per fer la compra de manera avançada, afirma que les despeses escolars per al seu fill arriben fins als 400 euros “sense comprar motxilla i reciclant diversos materials de l’any passat”. El fet d’utilitzar coses d’altres anys, així com llibres de familiars o amics, ajuda a fer baixar el grau de despesa que es produeix, tal com afirma Cornella, que assegura que “ara es mira molt més que abans la possibilitat de reciclar material”.

El cost que té la tornada a l’escola no només s’atura en el material educatiu que s’utilitza tant a l’aula com fora d’ella. Les famílies també han de tenir en compte altres despeses. El cost del transport a les escoles dels alumnes es mou entre els 107 i 160 euros, segons el moment en què s’hagin produït les sol·licituds. En cas de ser necessaris dos viatges, els preus es mouen en una forquilla d’entre els 214 i 321 euros. A tot aquest ball de xifres s’hi han de sumar les tarifes de transport, que l’any passat eren d’entre els 57 i els 66 euros, segons el curs.

Contrast de sistemes educatius

La despesa varia segons el sistema educatiu escollit. Les dades més altes es donen al sistema espanyol, que segueix apostant pels llibres de text físics, amb el conseqüent cost que comporta. Així, les famílies amb nens i nenes a les escoles espanyoles hauran de fer una inversió més gran que les altres. Així, el sistema andorrà, que va incloure fa anys l’ús de l’iPad a les aules, se centra més en la compra de llibres de lectura. El gerent de La Llibreria, Lluís Canal, apunta que el preu dels llibres que s’utilitzaran a l’Escola Andorrana va dels 30 als 60 euros i admet que aquest viratge cap a la tecnologia “s’ha notat en la baixada de compra de llibres any rere any”. Finalment, el sistema d’educació francès, a banda que la presència del llibre és menor que al sistema espa-nyol, es produeix un sistema de reciclatge que permet que les famílies no hagin d’afrontar una gran despesa per a l’inici de curs alhora que els permet aprofitar material escolar d’altres anys.

La tornada al 'col·le' té un cost de 500 euros

tracking