habitatge
L''efecte Andorra' ja provoca escassetat de lloguers a la Seu
L’elevat preu de l’habitatge al Principat porta cada cop més gent a buscar alternatives més econòmiques més enllà de la frontera
La demanda de lloguer a la Seu d’Urgell per part de residents d’Andorra ha crescut notablement durant els últims mesos, la qual cosa ha provocat que l’oferta d’habitatge sigui actualment insuficient per satisfer-la. L’elevat preu del lloguer al Principat porta cada cop més gent a buscar alternatives més econòmiques frontera enllà.
Les immobiliàries de la Seu d’Urgell asseguren que aquest fenomen ha estat present sempre, encara que com apunta Xavi Ferrer, de Finques Ferrer, s’ha accentuat els últims mesos. D’altra banda, la immobiliària Reaviva assegura que la demanda d’habitatges de lloguer a la capital urgellenca ha augmentat prop d’un 20% els últims 5 anys.
Un dels motius principals pels quals els residents al Principat busquen ofertes de lloguer a la Seu és per l’elevat preu que demanen els propietaris als inquilins a l’hora de renovar el contracte. De fet, Lourdes Rodríguez, de Finques Planes, explica que a Andorra, el preu del lloguer pot augmentar des d’un 40% fins a un 100% després de renovar el contracte. Aquesta apujada en el preu porta molts inquilins a rebutjar la renovació de contracte de lloguer, perquè no hi poden fer front, i buscar alternatives, encara que assegura que aquest no és l’únic cas, ja que també els arriba molta gent que treballa a Andorra i que acudeix a la Seu per buscar lloguer sense haver estat vivint abans al Principat.
Aquesta tendència ha provocat un desajustament en el mercat immobiliari de la Seu d’Urgell fins a arribar a un punt en el qual existeix més demanda que oferta d’habitatge al municipi. Xavi Ferrer fins i tot preveu la possibilitat que aquest fet comporti un augment del preu del lloguer, encara que assegura que de moment es manté sense alteracions.
Però els preus elevats no corresponen sols a les ofertes de lloguer. Segons les immobiliàries de la capital de l’Alt Urgell, l’increment de preu que s’ha produït a Andorra afecta també la compravenda, per la qual cosa conclouen que aquesta tendència, encara que incideix més sobre el lloguer, és una qüestió de l’habitatge i no de l’operació immobiliària que es porti a terme. De fet, apunten que la demanda de compra a la Seu ha augmentat sensiblement els últims anys.
Els elevats preus de l’habitatge de lloguer a Andorra, especialment a les parròquies centrals, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, es deuen principalment a la manca de construcció de pisos, la qual cosa provoca que hi hagi massa demanda per a l’oferta existent. Això provoca que es disparin els preus i que, segons expliquem des de la immobiliària Reaviva, es pagui “quasi el doble” al Principat d’Andorra del que es paga a la Seu d’Urgell.
De la seva banda, Jordi Galobardas, president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), assegurava al gener que el preu de l’habitatge continua pujant fruit de la recuperació econòmica del sector immobiliari, per la qual cosa s’espera que continuï aquesta dinàmica d’escalada en el cost del lloguer.
EL METRE QUADRAT D'ANDORRA DUPLICA EL PREU DE LA SEU
Els treballadors de les immobiliàries de la Seu d’Urgell asseguren que el preu de lloguer a Andorra és de vegades el doble que el del mateix habitatge a la Seu. Lourdes Rodríguez, que treballa a Finques Planes, explica que la mitjana del preu dels pisos i els apartaments que lloguen al municipi lleidatà se situa entre els 400 i els 500 euros, amb preus mínims de poc menys de 300 euros. Aquestes xifres contrasten amb les que solen registrar les immobiliàries andorranes, on és poc habitual trobar habitatges amb un preu inferior als 500 euros, especialment a les parròquies centrals. Xavi Ferrer, de Finques Ferrer, apunta que el preu mitjà del metre quadrat a la Seu d’Urgell és de 7 euros i que fins i tot es poden trobar pisos i apartaments totalment equipats per un preu entre 300 i 400 euros. Aquestes diferències en els preus també afecten els habitatges que estan disponibles per venda, els quals també registren un valor molt inferior als del Principat.