societat

La Seu investiga la protesta per l'avortament a Andorra

El consistori vol esbrinar què va passar perquè persones alienes als grups i a l’organització intervinguessin des de l’escenari dels concerts de festa major

La Seu investiga la protesta per l'avortament a AndorraARRAN

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de la Seu d’Urgell ha obert una investigació per esbrinar com es va arribar a produir la protesta contra l’avortament a Andorra i el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, en l’escenari dels concerts de festa major. L’alcalde, Albert Batalla, va manifestar ahir que “s’ha obert una investigació per saber com va ser possible que aquestes persones alienes a l’organització i al grup que actuava en aquells moments intervinguessin des de l’escenari”. Els fets van tenir lloc la matinada del 27 al 28, quan es va anunciar que pujarien unes activistes per denunciar la situació de l’avortament. Tres emmascarades amb una pancarta amb el logo d’entitats feministes d’Andorra i la Seu d’Urgell van fer un al·legat d’uns cinc minuts contra la prohibició de l’avortament a Andorra i van culpar de la situació el Copríncep episcopal i arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives. També s’analitzaran les accions posteriors contra el bisbe que van tenir lloc sota l’escenari.

Albert Batalla va indicar ahir que des de l’organització “no es va autoritzar ni estimular en cap moment aquesta acció”. I va afegir que pel que fa a l’ajuntament “lamentem profundament que es produís aquest incident i prendrem les mesures necessàries per evitar que tornin a succeir fets com aquests”. L’ajuntament de la capital alturgellenca considera que els fets no són imputables a l’organització ni estaven previstos i que van succeir de forma independent a com estava estipulada la jornada de concerts. En aquest sentit, la corporació vol acabar d’establir quina va ser la seqüència dels fets i, segons fonts properes al cas, a qui s’hauria demanat permís perquè les tres feministes emmascarades, que representaven cinc col·lectius feministes, pugessin damunt de l’escenari i fessin el manifest a favor de l’avortament lliure i gratuït. L’ajuntament es garantirà que en futurs actes públics no es pugui tornar a utilitzar la concentració de gent per fer una reivindicació no autoritzada.

ACTIVISTES VAN CREMAR LA FOTO DE VIVES

Redacció - Andorra la Vella Activistes feministes van cremar la fotografia del Copríncep d’Andorra i arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, en una acció posterior al manifest a favor de l’avortament fet públic damunt de l’escenari de concerts a la zona de les casetes. Una activista feminista va calar foc a la fotografia de Vives posada a l’inrevés a pocs metres de l’escenari en un moment en què no hi havia actuació. Arran va reclamar ahir l’autoria de l’acció de protesta i va fer públic un manifest intitulat Cap Copríncep decidirà per nosaltres! A Andorra exigim avortament lliure i gratuït! En el manifest es critica que l’avortament estigui prohibit al Principat “fins i tot en cas de violació, en cas de perill de vida per a la mare i en cas de malformació del fetus”. Es lamenta que a Andorra “et condemnen a fins a 3 anys de presó i 5 d’inhabilitació per avortar”. Consideren que “un dels majors responsables d’aquesta situació de masclisme aberrant” és el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, al qual qualifiquen com a “misogin”. En el manifest s’indica que “estem fartes que l’Estat i l’Església vulguin manar sobre els nostres cossos, fartes que l’Església entengui que les dones som la seva propietat i no tenim dret a decidir sobre la nostra vida, que entenguin que les nostres vides no valen res”. Consideren que la situació al Principat és fruit “d’una llei anacrònica” que “no només dificulta l’accés a l’avortament, sinó que segueix fent pesar la vergonya per les dones andorranes que avorten, les quals, aquest darrer any, han estat 1.400 comptabilitzades”. En el manifest no només es critica Vives, sinó també el Copríncep francès, Emmanuel Macron. El text del manifest recull que “la vergonya és del bisbe, la vergonya és de Macron, la vergonya és de tots els masclistes que sustenten el patriarcat”. S’indica que les dones que més pateixen la situació són les immigrants. Arran explica que l’acte fet amb d’altres col·lectius feministes constava de tres fases: l’exhibició de la pancarta on s’exigia l’avortament lliure i gratuït, la lectura del manifest on es denunciava la situació a Andorra i la crema de diverses fotografies del Copríncep episcopal.

tracking