Estadística d'actuacions
Els banders obren 44 expedients sancionadors a amos de gossos perillosos
Les xifres mostren una tendència a la baixa en els expedients oberts a propietaris d’aquest tipus de races, però el nombre d’atestats es manté
Les actuacions relatives al control i el compliment de la normativa de seguretat dels gossos potencialment perillosos segueix la mateixa tendència que l’any passat. El cos de banders ha hagut d’intervenir, del gener al setembre, en 42 ocasions en situacions relatives a races perilloses que es van traduir en 44 sancions. Així ho va confirmar el director del cos de banders, Miquel Rossell. El mateix Rossell va afirmar que les dades són molt similars a les de l’any passat, quan en 12 mesos el cos va haver d’intervenir en 60 situacions. Rossell va assegurar que la brigada cinòfila realitza, la majoria de vegades, “controls específics” en zones d’esbarjo, zones habitades i pròximes a centres escolars, però que “sovint són els mateixos veïns els que ens avisen” de qualsevol incompliment del reglament de seguretat de gossos de races perilloses.
La majoria d’actuacions que ha de dur a terme el cos de banders té lloc per portar el gos sense morrió o per anar sense documentació. “Tothom ha de saber que els gossos han d’anar lligats, que han de portar la reglamentació, l’assegurança i el carnet específic que els lliuri el departament d’Agricultura, entre d’altres coses. És qüestió de fer pedagogia”, va manifestar Rossell. Des que es va aprovar la modificació de la Llei de tinença d’animals, el juny del 2016, el nombre d’actuacions ha anat creixent, fins enguany, que s’ha estabilitzat. El primer any en què es va posar en marxa la llei es van produir 20 atestats.
Tot i mantenir unes xifres altes de controls, les dades d’expedients oberts durant el 2018 mostren una tendència a la baixa respecte dels 12 mesos anteriors. Si al llarg del 2017 es van registrar 109 sancions, del gener al setembre de l’any en curs s’han obert 44 expedients sancionadors. Sembla difícil igualar les mateixes dades de l’any passat, les quals, fa uns mesos, Rossell va titllar de “preocupants”. El fet que es produeixin més sancions que controls té lloc perquè un mateix gos pot vulnerar, per diversos motius, les mesures de seguretat que han de prendre propietaris i persones que passegin gossos potencialment perillosos, alhora que hi ha actuacions que no requereixen cap tipus de sanció.
Atac d'un pitbull
A final de juliol es va produir un atac d’un gos de la raça Pitbull, que anava sense lligar ni portava morrió, a una altra gossa al Balcó del Solà. El gos atacat va patir diverses ferides per part d’un animal que està inclòs en la llista de races potencialment perilloses. En aquest cas, els banders, després de fer els atestats, van passar el cas al departament d’Agricultura, en què segueix pendent d’anàlisi, tal com indica el denunciant i propietari de la gossa afectada, Josep Antoni de Sousa. Segons De Sousa, es van recollir signatures entre els veïns que van ser testimonis de l’atac i que el gos atacant anava sense lligar ni portava morrió, la mateixa situació que els altres dos gossos que l’acompanyaven, que també eren de la raça Pitbull. Tal com va confirmar el denunciant, la situació continua igual, ja que alguns veïns li han assegurat que el propietari denunciat segueix incomplint les normes de seguretat. De moment, la Lua, la gossa que va patir les ferides, es va recuperant de mica en mica i ja ha tornat a fer mostra de la seva actitud juganera amb els altres gossos del veïnat.
LES BATUDES DE SENGLARS ES MANTENEN PELS DANS A CULTIUS
El cos de banders segueix mantenint enguany el nivell de batudes organitzades que es van dur a terme en aquestes alçades de l’any passat. Els continus atacs als cultius que provoquen els senglars al llarg del Principat segueixen sent un dels principals motius de queixa dels propietaris. “Se’n reben moltes, de comunicacions, no és quelcom esporàdic”, assegura el director del cos de banders. Des de l’inici del 2018 el cos ha dut a terme 186 actuacions, però no en totes les ocasions els banders organitzen batudes, tal com explica Rossell. “Les batudes de porcs senglars es fan cada vegada que hi ha una declaració de danys, ja sigui en temporada de caça o fora de temporada”, informa Rossell, que assenyala que si l’actuació es du a terme fora de temporada s’organitzen batudes administratives controlades pels banders. El director del cos informa que els banders es personen a les zones malmeses per verificar els danys. Si es confirmen, s’autoritza la batuda. Fins ara durant el 2018 s’han realitzat vuit batudes. Miquel Rossell ja havia manifestat anteriorment al Diari que quan es fan aquestes accions no es fixen cap xifra i que en algunes ocasions el balanç d’exemplars abatuts és baix. Quant als muflons, un altre animal que també provoca danys en els cultius, és una espècie regulable, tal com assenyala el director del cos de banders. “El que s’està fent és un pla de caça específic com el que tenen altres especies com, per exemple, el cabirol”, va assenyalar Rossell.