política sanitària
Embrions conservats fins als 50 anys de la dona
La llei de reproducció assistida obligarà a guardar el material genètic fins al final del període fèrtil de la mare i no es permetrà fer recerca amb el “sobrant”S
El projecte de llei qualificada de tècniques de reproducció humana assistida (RHA) que el Govern traslladarà al Consell General preveurà que els embrions fertilitzats “sobrants”, aquells que no s’hagin utilitzat, es guardin crioconservats fins que la dona tingui 50 anys, moment en el qual per raons mèdiques ja no se li podran implantar. Segons el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, aquests embrions “sobrants es podran desestimar” o bé implantar en una altra dona compatible, però va avisar que la llei ja “intenta que hi hagi el mínim nombre de material genètic sobrant”, i que tot i així “encaixa amb el respecte a la vida que inclou la Constitució”. Tampoc es permetrà la investigació ni fer recerca amb els embrions, una situació, però, a la qual Álvarez treu importància, “ja que ara ja no s’utilitzen com abans. Fa uns anys es creia que era crucial però avui en dia l’ús amb aquesta finalitat és pràcticament residual i amb les cèl·lules mare ja s’obté la informació necessària”. Per tot plegat, no preveu que el projecte de llei entri en conflicte amb el Copríncep episcopal, ja que “la llei ha estat revisada per advocats constitucionalistes de prestigi i sabem que encaixa amb el respecte a la vida que professa la Carta Magna. A més, és perfectament homologable amb la dels països veïns”.
La llei també regularà la donació de teixit reproductor i estableix que mai podrà ser de caràcter lucratiu, i que només es preveurà la possibilitat de “compensar” les despeses de desplaçament o laborals, però que mai “es pagarà per elles”. A més, determina que les dones podran ser donants entre els 18 i els 37 anys, mentre que els homes, entre els 18 i els 45.
Diversificació econòmica
Un dels objectius que persegueix el nou marc legal és que empreses internacionals dedicades al sector de la reproducció assistida s’implantin al país i ajudin a diversificar l’economia. En aquest sentit, el ministre de Salut es va mostrar convençut que seran diverses les companyies que ho facin i va indicar que algunes, de manera extraoficial, ja s’havien posat en contacte amb ells però “ens demanaven que creéssim la llei”. És el cas de l’Institut Marquès de Barcelona, un centre de reconegut prestigi que va temptejar la possibilitat d’instal·lar-se al Principat però que sense la legislació que s’aprovarà no podia operar. Álvarez tampoc compartia les crítiques que va fer la Cambra de Comerç, que comentava que les reformes que promovia no ajudarien a culminar aquesta diversificació.
El titular de la cartera de Salut va afirmar que la llei volia complir les màximes garanties de seguretat per als usuaris i que les tècniques sols s’aplicaran quan hi hagi possibilitats raonables d’èxit i que no suposin un risc greu per a la salut de la persona ni la seva descendència. Finalment, es crearà una comissió d’experts per vetllar pel compliment de la normativa i un registre detallat de les intervencions que es facin.
ES RECONEIXERAN ELS FILLS DE LA MATERNITAT SUBROGADA PERÒ NO SE'N PERMET LA TÈCNICA
Álvarez va deixar molt clar que el Govern no preveu cap mesura per aprovar la maternitat subrogada, però que la Constitució sempre vetlla pels drets dels infants i, per tant, seguiran reconeixent la paternitat dels pares que hagin optat per aquesta tècnica en un país estranger. “Aquí això està prohibit i no canviarà ara per ara, però sempre que algú que hagi viatjat a fora i hagi recorregut a aquesta tècnica se li reconeixerà la paternitat del fill.” “Nosaltres no anem en contra dels interessos dels menors”, va afegir el ministre. D’altra banda, Álvarez va defensar el sistema del metge referent que s’ha d’implantar en 15 dies, sobre el qual hi ha hagut algunes reaccions contràries. En aquest sentit, va afirmar que “és un procés que requereix temps i ho sabem, però el que és evident és que aquest serà el camí que seguirem i que en un futur no gaire llunyà les persones que recorrin al metge referent tindran un copagament diferent dels que no ho facin”. El ministre de Salut va recordar que els canvis no començaran a aplicar-se fins al dia 17, quan “les persones que s’hagin apuntat i tinguin establert el seu metge només hauran de fer front al tercer pagador”. Els pròxims dies ja estan confirmades reunions amb metges i professionals del sector, i començarà una campanya informativa. “Sabem que necessitarem un procés d’aprenentatge però creiem que el sistema és bo i que no ens donarà cap problema”, va manifestar Álvarez.