La batlle implica dotze andorrans en l'espoli a la petroliera PDVSA
La major part o la totalitat dels implicats seran processats la setmana vinent
La Batllia implica dotze persones d’Andorra en el cas de l’espoli a la petroliera PDVSA, en què un grup de veneçolans hauria obtingut 2.000 milions de dòlars i que va ser el motiu fonamental pel qual la FinCEN (Departament del Tresor dels Estats Units) va provocar la mort de Banca Privada d’Andorra. La major part d’implicats en el cas són, però, veneçolans. La batlle ha fet una macroconvocatòria per a 29 persones (setze veneçolanes i les referides dotze d’Andorra) la setmana vinent en què els ha de comunicar quina serà la seva situació judicial en l’afer PDVSA. Es preveu, segons fonts pròximes al cas, que la majoria o la totalitat dels implicats quedin processats.
Canòlic Mingorance es va comprometre a tancar el cas de la petroliera abans de deixar la Batllia especialitzada per passar a ser magistrada de Corts. El traspàs té lloc la setmana vinent i abans de fer-lo la batlle no haurà acabat la instrucció però sí que haurà establert quins són els processats. Mingorance no tan sols ha convocat els andorrans, sinó també els veneçolans, en la línia de l’actuació de fa unes setmanes en què va fer emetre una ordre de detenció internacional contra diversos ciutadans d’aquell país ficats en la trama de corrupció.
El cas de l’espoli a la petroliera PDVSA inclou els acusats principals, que són el grup de veneçolans que van muntar la trama. D’una banda, estaven inclosos els càrrecs de la petroliera i les seves filials, que eren les que concedien les obres públiques multimilionàries o altres productes com contractes d’assegurances. De l’altra, hi havia aquells que cobraven a les empreses les comissions, d’entre un 10% i un 15% del total de l’obra, a canvi de la concessió. L’entramat passava pels pagaments que s’enviaven a comptes de Banca Privada a través d’un sistema de societats fantasma interposades per amagar els beneficiaris finals. La major part d’aquestes societats van ser creades per BPA Serveis. Per aquest motiu es troba a la causa Cristina Lozano, responsable d’aquest vessant de BPA, que suposadament també tindria el seu nom en alguna de les societats. El conseller menor del comú massanenc, Sergi Balielles Sagarra, també es troba entre els implicats perquè el seu nom també surt en alguna de les societats fantasma. Un altre implicat que no estava en el banc és l’empresari Jordi Guimó Torrents.
En dues causes
Els altres nou andorrans implicats també es troben processats per la causa general de BPA, que es reprendrà d’aquí a deu dies. Concretament són l’ex-director general i conseller delegat, Joan Pau Miquel Prats; els directius Santiago de Rosselló, Isabel Camino Sarmiento, Xavier Mayol i Pablo Laplana. També hi ha els antics gestors Josep Antoni Rivero Carrizo, Josep Lluís Rivero Carrizo, Joan Cejudo Peña i Josep Elfa Farré.
La llista de veneçolans és de 17 persones, entre les quals el cap visible de la trama, Diego Salazar, els antics viceministres d’Energia Nervis Villalobos i Javier Alavarado o l’advocat corporatiu de PDVSA Luis Carlos de León. La majoria estan en recerca i captura per ordre internacional de la Batllia a través d’Interpol. El problema amb els més importants com Salazar és que es troba detingut a Veneçuela, on l’acusen de l’espoli a PDVSA. Villalobos estava detingut a Espanya però els EUA el reclamen per diversos casos de corrupció. I també està inclosa l’antiga ambaixadora veneçolana a la Xina, Rocio del Valle Maneiro.
ELS IMPLICATS
Luis Pablo Laplana Moraes
Cristina Lozano Bonet
Sergi Baliellas Sagarra
Isabel C. Sarmiento Fuentes
Santiago de Rosselló Piera
Juan Pablo Miquel Prats
Xavier Mayol González
Josep Antoni Rivero Carrizo
Josep Lluís Rivero Carrizo
Joan Cejudo Peña
Jordi Guimó Torrents
Josep Elfa Farré
Diego Salazar Carreño
Luis Mariano Rodríguez Cabello
Anna Piñero Carrabina
José Luis Zabala
Rosycela Diaz Gil
Estíbaliz Basoa
Omar Jesús Farías Luces
Javier Alvarado Ochoa
Luis Carlos de León Pérez
Nervis Villalobos Cárdenas
Alejando Saura Alonso
Pablo Noya González
Alfonso J. Rodríguez Navas
Reinaldo Luis Ramírez Carreño
Franc. Rafael Jiménez Villaroel
José Ramon Arias Lanz
Rocío del Valle Maneiro Gonz.
ACORD AMB MÈXIC PER A LA COOPERACIÓ EN ÀMBIT PENAL
Alberto Elías Beltrán, sub-procurador jurídic mexicà, i Alfons Alberca van signar un acord de cooperació. El memoràndum inclou modalitats com l’intercanvi d’informació sobre la legislació en matèria penal, procedimental i de cooperació jurídica internacional.