dia de meritxell
Mateu alerta del perill per al Coprincipat en afers com l'avortament
En ple debat sobre si s’ha de despenalitzar l’avortament, el síndic demana un intercanvi “serè” però avisa dels riscos d’un canvi de model
El síndic general, Vicenç Mateu, va fer ahir una defensa forta del Coprincipat. Va ser durant el discurs del dia de Meritxell a Casa de la Vall, en ple debat sobre la despenalització de l’avortament en els tres supòsits bàsics, que associacions o partits com el PS han posat damunt la taula. El síndic va alertar dels riscos que això podria comportar en cas que la situació actual canviï, després que el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ho qualifiqués fa uns mesos de “línia vermella”, pel fet que podria comportar la seva renúncia com a cap d’Estat.
Mateu, que va ressaltar que qualsevol debat “és possible i es pot tenir”, també va demanar que es vagi amb peus de plom a l’hora de fer els plantejaments. “Cadascú pot defensar les idees que vulgui, però crec que hi ha un deure d’honestedat intel·lectual i d’assabentar-se com funcionen les coses, i d’ajustar-se el més possible a la veritat”, va dir Mateu, que durant el discurs també va destacar que “davant de certs qüestionaments que darrerament irrompen amb força[...], convé recordar fins a quin punt Andorra és deutora de la solidesa d’aquestes institucions”.
El síndic va recordar que el model de Coprincipat permet a Andorra tenir una “identitat pròpia i ens fa més forts per afrontar” els reptes del país. “Demanaria, sobretot, rigor i honestedat intel·lectual a l’hora d’exposar les legítimes idees de cadascú”, va manifestar el síndic, que al mateix temps va demanar “no jugar al joc de la desestabilització que potser a alguns els convé”, però que “fa mal a tot el país”.
Un país "Molt fràgil"
En declaracions davant dels mitjans, Mateu va destacar “la normalitat de les institucions” i que cal ser conscients que “Andorra és molt fràgil”. El polític va remarcar que els debats que podrien afectar indirectament el model d’Estat “posen en qüestió algunes de les bigues mestres del país”, i va expressar que en altres països es fan debats més aprofundits. “Aquí, em fa la sensació que amb un parell de tertúlies radiofòniques i un parell de titulars les coses ja es ventilen”, va etzibar Mateu, que va recordar que l’absència d’un dels dos Coprínceps també podria implicar que l’altre renunciés. En l’últim discurs del dia de Meritxell abans de les pròximes eleccions, Mateu va recordar que la figura del Copríncep episcopal permet tenir una via d’influència, com en el cas de l’Estat francès, per defensar els interessos d’Andorra.
Discurs "assenyat"
El cap de Govern, Toni Martí, va considerar que el discurs del síndic general va ser “assenyat”, i va reconèixer que tothom té el “legítim dret d’expressar les seves opinions però amb el degut respecte”. Alhora, va emplaçar aquells que vulguin proposar un nou model d’Estat que ho concretin. “No s’hi val fer insinuacions i no anar al fons del problema”, va afirmar Martí, que va tornar a condemnar la crema de fotos a Joan-Enric Vives. Per la seva banda, el president del grup parlamentari de DA, Ladislau Baró, va compartir “plenament” el discurs de Mateu en defensa de les institucions “medul·lars” del país. Baró va criticar que hi ha alguns “posicionaments polítics o maneres crispades de dur a terme determinats debats que posen en entredit” el Coprincipat.
El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va qualificar el discurs de “final de cicle”, i va considerar que no hi ha “elements de desestabilització”. “No ho podem entendre si és el cas de desestabilització com a crítica. La crítica sempre és positiva i necessària i fa avançar projectes”. Gallardo es va mostrar “preocupat” per la crema de fotos del Copríncep episcopal a la Seu mentre que el president del PS, Pere López, ho va lamentar i va demanar “respecte” malgrat que hi pugui haver opinions “divergents”. López va criticar el discurs del síndic i va afirmar que la pròxima legislatura també proposaran la despenalització de l’avortament. “M’ha semblat que una vegada més és un discurs molt trist i molt agre”, va dir.
El president del grup mixt, Josep Pintat, va considerar “lamentables i censurables” la crema de les fotos mentre que el president d’SDP, Jaume Bartumeu, també ho va fer i va dir que no comparteix “determinades actituds”. L’ambaixador espanyol, Àngel Ros, va dir que condemnava els fets “absolutament”.