L''afer Gómez' “no ha perjudicat” la imatge del SAAS

El ministre defensa que malgrat “aspectes puntuals”, l’atenció sanitària és “de qualitat”

L''afer Gómez' “no ha perjudicat” la imatge del SAAS

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’acomiadament del cap d’urgències, Josep Gómez Jiménez, no ha perjudicat la imatge de l’hospital, segons el Govern. El ministre de Salut, Carles Álvarez, va assegurar ahir que “la imatge del SAAS és bona a banda d’aspectes puntuals”. “L’atenció sanitària que rep la gent és de qualitat i de fet el SAAS rep felicitacions”, va afirmar ahir durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. El titular de Salut va manifestar que “les coses s’estan fent bé, gaudim de professionals de molt alt nivell i s’està donant una bona assistència sanitària”.

Preguntat per l’impacte que pot tenir l’acomiadament de Gómez per presumptes irregularitats amb la propietat i els beneficis del sistema de triatge, va dir que “puntualment sempre hi ha correccions a fer i es tracta de tirar endavant, corregir on s’hagin comès errors o equivocacions”. Però l’important –va dir– és que “la feina s’està duent a terme de forma molt professional”. Pel que fa a les irregularitats detectades en l’afer, va posar de manifest que “és un tema molt complex” perquè “realment costa entendre tota aquesta problemàtica”, però va destacar que “s’està esbrinant”, està en mans d’advocats i per tant que “trigarà el temps que que hagi de trigar”. “Hem de deixar fer els tècnics”, va reblar.

Álvarez també va donar a conèixer que el ministeri s’està reunint amb els professionals de la salut per preparar la posada en marxa del sistema de metge referent, que tindrà lloc dilluns. En aquest sentit, amb la campanya informativa ciutadana i les formacions dels facultatius, va dir que preveu que hi hagi “una bona adhesió” per part dels pacients, però va insistir que s’hi podran integrar de manera progressiva. Tot i així, va avisar que “en un futur pròxim” qui no s’hagi integrat al nou sistema patirà una penalització a través del copagament, ja que qui es visiti a través de metge de capçalera gaudirà del règim del tercer pagador.

“Serà un procés que no serà traumàtic. No s’han d’alterar els hàbits bruscament, però a poc a poc s’hi hauran d’anar adaptant”, va apuntar. A més, va afirmar que no els ha arribat que hi hagi “mal­estar directe” entre els facultatius respecte a la via integrada. En aquest context, va defensar que “a poc a poc s’aniran adonant que [la integrada] és una bona via per tal de racionalitzar la despesa i optimitzar els recursos”.

Preguntat per l’avortament, el ministre va remarcar que “forma part d’un altre debat lligat al model d’Estat”, un debat que “ara no és el moment” d’encetar però que “el que toqui” ja es produirà.

PROTOCOL D'ACCÉS ALS MEDICAMENTS D'ALT COST

El Govern ha aprovat el reglament que regula les condicions d’accés als medicaments d’alt cost i alta complexitat. En concret, es detalla com ha de ser la prescripció i dispensació dels medicaments que siguin d’última generació, amb un alt impacte econòmic i per a malalties rares o tractaments poc freqüents. Segons va explicar Odile Sarroca, coordinadora de recursos sanitaris, es crearà una comissió que assessorarà el ministeri amb l’objectiu d’aconseguir una dispensació més racional d’aquests medicaments, que l’any passat van suposar una despesa de set milions d’euros. Per això es faran protocols d’ús dels fàrmacs i es validaran els tractaments de pacients amb medicaments d’alta complexitat de manera individualitzada. Per altra banda, l’executiu va aprovar ahir la licitació dels treballs del sistema nacional d’informació de l’aigua destinada al consum humà, que compila les dades sobre vigilància i control de l’abastament.

L''afer Gómez' “no ha perjudicat” la imatge del SAAS

tracking