Immigració
La xifra de residents passius i familiars ja arriba als 3.150
Xavier Espot assegura que la quantitat de persones que viuen al país sense treball s’ha incrementat exponencialment
El nombre de persones amb permís de residència passiva ha augmentat notablement els últims anys, com va explicar ahir el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, en la inauguració de la remodelació de les dependències del Servei d’Immigració. Aquest tipus de resident respon al perfil de persones que fan importants inversions al país i d’altres que tenen una projecció en l’àmbit esportiu, cultural o científic. El gruix total de persones que viuen a Andorra en aquest règim ascendeix a 3.150, comptant-hi també els familiars.
Aquesta xifra ha crescut “exponencialment” al Principat, segons paraules de Xavier Espot, que va afegir que el Govern ha apostat per aquesta modalitat de residència els darrers anys. El ministre ha admès que aquestes persones “són residents que ens interessen particularment de tenir al nostre país”, ja que molts d’ells han de fer una inversió en actius d’Andorra per valor de 400.000 euros per poder viure al Principat. Aquests requeriments es van establir l’any 2012; abans, per obtenir aquest tipus de permís de residència, només s’havia de fer un dipòsit de 30.000 a l’Institut Nacional An-dorrà de Finances (INAF). Llavors, es va afegir una inversió de 400.000 euros en actius andorrans com a requisit per poder ser resident passiu al país. Malgrat aquest canvi, el nombre de residents d’aquesta tipologia a Andorra ha seguit augmentant, la qual cosa el ministre d’Afers Socials valora com “una bona notícia”. Espot assegura que aquesta dinàmica “és el símbol més palès de la diversificació econòmica i de l’obertura econòmica” i que el Govern ha de “seguir apostant per aquest segment de població”.
Per aquest motiu, el Govern ha habilitat un espai independent al Servei d’Immigració per a les persones que volen residir al país sense treball. L’objectiu és oferir una atenció “personalitzada i íntima” perquè els residents passius “tenen un bon poder adquisitiu i contribueixen a millorar l’economia del país”.
LA DIRECCIÓ DE LA GAVERNERA, "DESDOBLADA" TEMPORALMENT
El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va explicar ahir que la direcció de la Gavernera es troba en mans de la coordinadora del centre i de la cap de l’Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats. Espot apunta que aquesta situació provoca que la direcció del centre estigui “desdoblada en dues persones, com a mínim temporalment”, ja que la coordinadora fa les funcions de coordinació, de gestió dels recursos humans, de planificació horària i de presa de decisions quotidianes que concerneixen als menors acollits al centre; i la cap d’Àrea pren les decisions de política estratègica i de caràcter educatiu i formatiu, entre d’altres. El titular d’Afers Socials també va assegurar que la reunió amb els pares i l’advocat de la menor que va ingerir pastilles al centre va ser “molt cordial i didàctica”. Espot va explicar que en la reunió va tenir l’oportunitat d’exposar la seva versió dels fets, que assegura que dista molt de la dels pares, i va aclarir que les decisions sobre els protocols de la Gavernera les prenen els equips tècnics, la qual cosa “és la garantia que s’apliquin les millors decisions per a la menor”.
GOVERN HA INVERTIT 185.000 PER REMODELAR EL SERVEI D'IMMIGRACIÓ
El Govern va presentar ahir la remodelació de les dependències del Servei d’Immigració davant la presència del ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, i del ministre d’Ordenació Territorial, Jordi Torres. Les obres de condicionament d’aquest espai han tingut un cost de 185.000 euros i un termini de realització de sis mesos. Les millores que s’hi han fet han estat la separació del Servei d’Immigració i el d’Ocupació, l’habilitació d’un despatx independent per formalitzar els tràmits referents a les residències passives i la decoració en general, per fer l’espai “més acollidor”, com va declarar el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres. Les obres s’engloben dins de la intenció del Govern de modificar els espais d’atenció al client per tal de donar-li un millor servei. De fet, a les dependències del Servei d’Immigració s’hi han afegit dues taules més, a les sis ja existents, amb la finalitat de millorar l’atenció als usuaris. Torres també va apuntar que “aviat tota la planta baixa del Prat del Rull s’ha de remodelar per rebre els serveis d’empresa que pròximament entraran en funcionament”. D’altra banda, Xavier Espot va explicar que un altre dels objectius principals d’aquesta remodelació és millorar l’organització per fer front a l’increment d’usuaris del Servei d’Immigració que es produeix a l’hivern, quan l’arribada dels treballadors de temporada fan que fins i tot es dupliqui la demanda d’aquest departament. A més de les contractacions eventuals que es fan per agilitzar aquest servei a l’hivern, Espot va anunciar que el Govern prepara tres noves contractacions per al Servei d’Immigració, que en l’actualitat compta amb 15 treballadors, 8 dels quals en atenció al públic.