Tribunals

Mingorance diu que el seu nomenament a Corts no afectarà el 'cas BPA'

La magistrada reconeix que al procés d’instrucció encara hi ha aspectes “complexos”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La fins ara instructora del cas BPA, Canòlic Mingorance, no creu que el seu nomenament al Tribunal de Corts afecti els tempos del procés que investiga les presumptes irregularitats comeses en matèria de blanqueig de capitals per part d’exdirigents de l’antiga entitat bancària. Durant l’acte de presa de possessió del càrrec de magistrada a Corts, que va tenir lloc ahir a la Casa de la Vall, Mingorance va explicar que dins de l’afer BPA hi ha “diferents casos”.

“Parlem del cas BPA com si fos un expedient”, va afirmar Mingorance, que al mateix temps va dir que tot l’entramat no és un “macrocas que es deixa a mitges”. Al mateix temps, va dir que encara queden casos “complexos”, si bé va dir que no tenen el mateix “volum” que els primers dossiers de l’any 2015, quan va esclatar la crisi al voltant de l’entitat bancària.

Per la seva banda, el president del Consell Superior de Justícia, Enric Casadevall, va afirmar que la instrucció pel cas BPA no es veurà condicionada per aquest canvi, i es va mostrar confiat que la nova encarregada del procés, la batlle Azahara Cascales, podrà assimilar tot l’afer. “Com que l’estructura de l’oficina és la mateixa, ella [Cascales] ha d’anar resolent [les causes]”, va dir Casadevall, que va reconèixer que Cascales pot necessitar un temps d’adaptació, però que “no es notarà res”. En aquest sentit, el president del CSJ va dir que el cas BPA “seguirà el seu camí que és llarg i complicat” i al mateix temps va ressaltar els 17 anys d’experiència de Mingorance com a batlle, així com la seva tasca al capdavant de la instrucció pel cas que va esquitxar l’antiga entitat bancària del país.

MÚLTIPLES DOSSIERS

Casadevall, que va lloar la tasca de Mingorance malgrat “la pressió mediàtica” de l’afer, va assegurar que només un dels diferents casos que hi ha dins de tot el procés pot tenir diferents dossiers. A més, en va destacar la complexitat “perquè “hi ha societats interposades, s’han de fer videoconferències i comissions rogatòries”.

La nova magistrada al Tribunal de Corts va destacar que des del 2015 s’han tancat unes 500 causes, de les quals algunes es troben ja als tribunals o encara segueixen en instrucció. “Penso que l’oficina queda en una situació raonable, tot i que el volum requerirà esforços”, va dir Mingorance, que va remarcar que la decisió de passar al Tribunal de Corts ha sigut un “canvi natural” i que la pressió mediàtica no ha estat un condicionant durant la seva tasca com a batlle. “És cert que la pressió mediàtica, pels qui no hi estem avessats, no deixa de ser una pressió. Es viu millor o pitjor, però no és que hagi marxat corrents per vosaltres”, va dir la magistrada, referint-se a la premsa. El salt de Canòlic Mingorance al Tribunal de Corts provocarà que també hi hagi alguns canvis dins de l’organigrama. Casadevall va explicar que en uns deu dies es convocarà un edicte per contractar tres places per treballar com a batlle.

CASADEVALL RECLAMA MÉS RECURSOS

Enric Casadevall també va alertar ahir que la justícia necessita “més recursos tècnics” per poder fer front de manera eficient als processos d’instrucció. En tot cas, el president del Consell Superior de Justícia (CSJ) va manifestar que esperen que aquesta situació es resolgui l’any que ve, gràcies als nous pressupostos que està preparant el Govern. Casadevall va dir que caldria ampliar a quatre o cinc les places d’oficials i de tècnics, sobretot dins de la policia judicial, que donen suport a la resta de batlles a través de les investigacions que duen a terme en aspectes relacionats amb la comptabilitat i la infomàtica. De fet, el màxim responsable del CSJ va dir que l’executiu “ja n’és conscient” i que “ja intenten que els nous polis que entrin estiguin preparats” per a aquest tipus d’investigacions. Mingorance també va relatar que ha notat un descens del nombre de funcionaris per treballar en el procés d’instrucció. “Quan vaig arribar com a instructora tenia 5 funcionaris i ara en tenia 2”, va dir.

Mingorance diu que el seu nomenament a Corts no afectarà el 'cas BPA'

tracking