Andorra decideix
Andorra, centre de les mirades
L’arribada de la Vuelta deixa un regust excel·lent en espera del plat fort d’avui, penúltima etapa amb arribada al coll de la Gallina
La 19a vegada que la Vuelta a Espanya trepitja territori andorrà viurà avui el seu gran dia, amb l’arribada al coll de la Gallina. Una etapa explosiva i resolutòria, on quedarà definit el propietari del mallot vermell i guanyador de la present edició. Ahir, però, l’aperitiu i primera de les dues etapes al país van deixar un regust excel·lent. Tot i que la presència d’aficionats no va ser tan multitudinària com la de l’any passat –arribada al centre d’Andorra la Vella i en ple mes d’agost– la gent que es va aplegar a la cota 2.000 de Naturlandia i els que van preferir situar-se en llocs estratègics de la pujada al coll de la Rabassa, es van deixar sentir.
El color vermell corporatiu de la cursa dominava l’escena i els aficionats vestien samarretes commemoratives i gorres per pair millor la forta calor regnant. Els més agosarats, centenars de ciclistes amateurs que van voler emular els professionals i que hores abans de l’arribada del pilot es van atrevir a fer els 17 quilòmetres de la Rabassa, amb cares que expressaven una barreja estranya, entre el patiment i goig. Molta gent va preferir animar al costat de les seves caravanes i altres, en família, van voler veure i animar de prop els ciclistes. L’ambient a la cota 2.000 i als voltants va ser enlluernador, i per arrodonir la jornada, el temps va acompanyar. El cel es va cobrir cap a les 16.30 hores, fet que va significar una treva per al pilot, que va poder iniciar l’ascens a la meta sense la calor preponderant que regnava.
El desplegament d’efectius va permetre que la jornada es desenvolupés sense cap tipus d’incident. Una vintena de membres del cos de bombers, tres a l’arribada i uns 15 repartits per l’etapa; el servei de policia, que va estar gairebé tot mobilitzat i situat en diferents punts, i una desena d’efectius mèdics del SAAS va vetllar per la seguretat d’una manera efectiva. En termes de mobilitat, no hi va haver gaire afectació. El trànsit es va tallar unes hores abans del pas del gruix dels corredors i es van registrar cues d’uns dos quilòmetres i retencions no gaire pronunciades.
La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, es va felicitar per com s’havia desenvolupat l’etapa: “Tothom ha pogut viure aquesta magnífica arribada a Andorra.” La ministra va indicar que “quan veus imatges així per televisió, del nostre país, és digne d’orgull”. “Si demà [per avui] fa el mateix temps es veuran perfectament les nostres muntanyes i tot el que ofertem. Per a nosaltres és una publicitat molt bona i que hem d’aprofitar”, va exposar.
El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, tampoc es va voler perdre detall de l’etapa. “Estem molt satisfets, no només que la cursa vingui, sinó que tot es resolgui a Andorra”. “Un ambient fantàstic, molt bon temps i molt agraïts de tornar a tenir la Vuelta aquí”, va afegir Torres. A més, el ministre va explicar que “l’impacte mediàtic està sent molt important. Nosaltres sempre hem apostat fort pel ciclisme i encara volem potenciar més aquest aspecte”. Tot i que cap de les autoritats presents a l’arribada de l’etapa va voler confirmar la presència de la Vuelta l’any vinent, s’està estudiant la proposta des de fa un temps i el Govern i l’organització estan avançant amb pas ferm per tal de tancar l’acord. El director de la cursa, Javier Guillén, va apuntar, que “estem encantats amb Andorra, i com sempre han respost de la millor manera”. Qüestionat per la continuïtat l’any vinent, Guillén va deixar anar que “per què no? Sempre he dit que sempre que hi hagi possibilitats que la cursa estigui prop d’An- dorra, a Andorra hem de ser-hi. No depèn només de mi, però soc optimista”, va avançar. Sembla, per tant, que les parts estan condemnades a entendre’s i que l’edició que ve de la Vuelta tornarà a passar pel país.