Afers socials
Espot diu que les accions d'impuls a l'habitatge s'aplicaran el 2019
El ministre avisa que tot i que l’oposició intenti demorar el tràmit del projecte, s’aprovarà “sí o sí” aquesta legislatura
El paquet d’accions per estimular la sortida de més pisos al mercat de lloguer es començaran a aplicar l’any que ve. El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, que ha impulsat el projecte de llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges que està a tràmit parlamentari, va assegurar que les diferents mesures previstes al text entraran en vigor abans que finalitzi la legislatura. Espot es va referir a l’esmena a la totalitat que ja ha presentat el PS al projecte i que podria allargar el tràmit de la llei, i va afirmar que això “evidencia que hi ha la voluntat de no ajudar que aquesta llei s’aprovi ràpidament”.
Tot i així, va assegurar que “farem valer la majoria absoluta de DA perquè la llei prosperi aquesta legislatura sí o sí”. Segons va destacar el titular d’Afers Socials, “tot s’aplicarà quan entri en vigor la llei”, i per tant “ha de ser aprovada per via d’urgència al més aviat possible”, ja que al seu entendre “els ciutadans no entendrien que no s’aprovés una llei que pretén pal·liar una problemàtica evident com la de l’habitatge que avui en dia ja és una de les més importants”. Per tant, va deixar clar que “el Govern i el grup que li dona suport faran tot el que estigui al seu abast perquè s’aprovi ràpidament”.
Impost als pisos buits
La proposta estrella de la llei és l’impost que ha de gravar els pisos buits. Una taxa anual de 5,05 euros el metre quadrat de la qual es veuran exclosos tots aquells immobles que puguin acollir-se a alguna de les cinc excepcions, com ara que el pis sigui una segona o tercera residència d’ús familiar, domicli fiscal o social o si està en venda. Espot va dir que el Govern està treballant en el comptatge dels pisos buits que hi ha al país, però va destacar que l’impost es podrà aplicar encara que aquesta feina no hagi conclòs perquè els propietaris tindran l’obligació d’inscriure’s al registre de pisos buits i demostrar que no compleixen algun dels supòsits pels quals quedarien exempts de pagar la taxa. Espot va recalcar que l’impost “no té voluntat recaptatòria”, sinó que vol aconseguir que “aquella persona que té un habitatge buit i no el destini a segona residència o a compra-venda el faci aflorar”. “La meva intenció és que molt poca gent pagui aquest impost perquè voldrà dir que hi ha pocs habitatges buits”, va concloure.
Beneficis fiscals
Espot va indicar que les accions que a parer seu repercutiran en un augment del nombre d’immobles a arrendar són els beneficis fiscals als propietaris i la flexibilització de les condicions urbanístiques. Mesures fiscals avantatjoses que “faran que destinar un habitatge a lloguer sigui rendible” i tingui més incentius fiscals que no destinar-los a ús turístic, per exemple. Pel que fa a les normes urbanístiques i de construcció, es condonaran requisits urbanístics a aquells propietaris d’edificis tancats que els posin a lloguer, com ara el compliment de tota la normativa en matèria d’ascensors o aparcaments. Espot va agurar que això “tindrà un efecte significatiu” que podria fer aflorar una quantitat important de pisos perquè “aquella gent que decideixi reformar un antic establiment i destinar-lo a lloguer no haurà de complir els nous requeriments urbanístics i això permetrà que molts edificis buits siguin reformats”.
Malgrat tot, Espot va criticar que “alguns partits vulguin fer creure que hi ha solucions miracle quan no n’hi ha”, i els va acusar d’“estar enganyant els ciutadans”. “Tenim un parc d’habitatges equivalent al de fa deu anys o que fins i tot s’ha reduït”, mentre que “el darrer any hi ha hagut un increment exponencial de la demanda”, va exposar, i va afegir que “això ha fet incrementar els preus del lloguer i aquest és el problema”.