El PIB experimenta un creixement del 2,2% el segon trimestre del 2018
L’increment és mig punt superior a la variació del mateix període de l’any anterior
El PIB d’Andorra ha enregistrat un creixement d’un 2,2% durant el segon trimestre de 2018. Aquesta xifra confirma l’acceleració de la recuperació econòmica del país, ja que l’increment del PIB ha sigut superior al que es va donar en el mateix període de l’any 2017. D’acord amb l’evolució de les variacions en la primera meitat de l’any, la tendència del PIB per al 2018 superaria els creixements anuals estimats des de l’any 2007 i es quedaria prop de l’enregistrat l’any 2014, que es va situar en un 2,3%.
Sectorialment, la indústria continua arrossegant el creixement negatiu dels últims trimestres i en aquest s’ha situat en un -0,7%. Per contra, la construcció ha experimentat creixements d’un 5,2%. El sector serveis és el que més incidència té en l’evolució del PIB, ja que aquest suposa més del 85% de l’activitat econòmica del país. Aquest fet explica que el creixement del PIB hagi sigut el mateix que el del sector serveis: 2,2%. Aquesta variació és molt similar a l’enregistrada el mateix trimestre de l’any passat i està quasi un punt per sobre de la de l’any 2016.
El sector serveis es divideix en tres seccions. La primera, que engloba el comerç, l’hostaleria, el transport, la informació i les comunicacions, ha patit un notable increment del 4,1%. El segon sector, format per les finances, les immobiliàries, professionals i tècniques, ha tingut un creixement del 0,9%. Per la seva banda, el tercer sector, format per les administracions públiques, educació, sanitat i serveis socials i personals, ha tingut una variació d’un 1,5%.
L'IPC SOFREIX UNA VARIACIÓ DE L'1,9%
La variació anual de l’índex de preus de consum (IPC) en base 2017, corresponent al mes d’agost del 2018, és de l’1,9%. Aquesta xifra suposa una disminució de dues dècimes de la inflació anual enregistrada al mes de juliol, que va ser del 2,1%. Els principals grups de l’IPC que provoquen aquest fet són el transport, amb una variació del 4,6%, 0,8 dècimes menys que al mes de juliol; i les begudes alcohòliques i el tabac, que presenten una variació del 0,3%, 0,5 dècimes inferior al mes de juliol. L’hostaleria i la restauració és el principal grup de l’IPC amb influència positiva, ja que mostra una variació de l’1,9%, xifra que és 0,2 dècimes superior al mes de juliol. La inflació subjacent ha patit una variació d’un 0,5%.