Debat d'orientació
El PS vincula la plataforma de Soldeu al fet que Camp és de Canillo
López i Gallardo diuen que Govern és “corresponsable” del trencament de Grandvalira
El president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, va vincular ahir, durant la segona jornada del debat d’orientació política, la declaració d’interès nacional de la plataforma esquiable de Soldeu per part de l’executiu al fet que el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, és de Canillo. López va assenyalar que “el ministre de Turisme pot ser de Canillo” i va dir que “no hi ha cap problema”, si bé va insinuar que quan es dona el cas que el titular de Turisme és canillenc i el seu Govern declara d’interès una infraestructura situada a la seva parròquia, “sí que hi ha problemes en aquest sentit”.
Una declaració que el líder del PS va relacionar al possible trencament de Grandvalira. “El cap de Govern diu que no ha tingut res a veure [en la dissolució de la marca de neu], jo crec que la declaració d’interès nacional feta pel Govern i reprovada per tots els grups de l’oposició amb una moció que va comptar amb els vots favorables dels grups menys de DA no és un capítol gaire lloable de la història política del nostre país”, va argumentar.
En aquesta línia es va expressar el president de Liberals d’Andorra (L’A), Jordi Gallardo, que va culpar l’executiu i el cap de Govern, Toni Martí, de ser “corresponsables del trencament”. “Ha estat incapaç de reconduir-ho, i si alguna de les parts ha pres aquesta decisió és per la política d’inversions que s’ha fet en un lloc i en l’altre”, va destacar, al temps que va apuntar que aquest fet “ha provocat un sentiment de tracte diferencial”.
Martí defensa el seu Govern
El cap de Govern es va defensar de les crítiques socialdemòcrates amb “una mica d’humor”. Martí va remarcar que “el senyor Pere López deia que deu haver influït en la plataforma que el ministre de Turisme fos de Canillo i ara resulta que a més el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, és d’Encamp, que és qui ha de fer possible que hi hagi declaració d’interès nacional”. Respecte al trencament de Grandvalira i el paper que, segons el líder liberal, hauria jugat el Govern, Toni Martí va posar en relleu que “és preocupant” que es vulgui polititzar aquesta qüestió. “No acabo d’entendre per què se’ns culpa del trencament”, va dir, i va subratllar que “es deu pensar que nosaltres hem beneficiat Soldeu amb la plataforma, quan ha de quedar clar que el Govern no posa ni un euro i ho paga Ensisa”. “El Govern va estudiar el projecte i va veure si s’adequava a una declaració d’interès”, va afegir.
Finalment, el líder de l’executiu va indicar que “encara hi ha possibilitats” d’evitar el trencament d’una marca “referència per a Andorra”, i va recordar que la política d’inversions del seu govern “ha volgut ser molt equilibrada i no abandonar cap parròquia del país” al llarg de la legislatura.
Crítiques de l’oposició a DA
En aquest sentit, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, va criticar la gestió d’un executiu que “funciona per inèrcia i sense capità” i ho va exemplificar en “la manca de propostes” per “encarar el problema de les pensions”. “Amb la vostra manera de fer és impossible governar com cal. Una política que no explora l’horitzó i que continua tancant els ulls als problemes que apareixen”, va dir Naudi, que va acusar Martí de “deixar les institucions tocades i el país sotmès a un vassallatge de Madrid”. Més taxatiu es va mostrar López, que va titllar la gestió de DA de “fracàs” a causa “d’un projecte que mai va existir”.
El socialdemòcrata es va referir a la “manca de voluntat política” per donar resposta “al problema dels habitatges” i va denunciar que des de DA “prioritzen l’opacitat d’algunes persones davant el patiment generalitzat de les persones que viuen i treballen al país”. Ho va denunciar en relació a la negativa dels demòcrates per impulsar la creació d’un registre de la propietat.
Des de Liberals, Gallardo va assegurar que l’executiu és “el Govern dels millors fracassos” i va explicar que la voluntat de L’A és ser “una alternativa”. “Cal una alternativa política que permeti veure la llum al final del túnel fosc on l’han portada vostès”, va sentenciar. Per la seva banda, el president del grup mixt i conseller d’UL, Josep Pintat, va remarcar com “els grans projectes” de DA “s’esvaïen un darrere l’altre”, citant The Cloud o l’heliport.