Debat d'orientació política
Toni Martí convocarà eleccions a finals de març o a principis d'abril
El cap de Govern confirma a l’hemicicle que esgotarà la legislatura i descarta avançar els comicis al mes de desembre La majoria dels grups estan a favor d’una consulta sobre la despenalització de l’avortament
Toni Martí va desvelar ahir la data aproximada de les pròximes eleccions. El cap de Govern va anunciar durant la segona sessió del debat d’orientació política que els comicis seran “a finals de març” o com a molt tard “a principis d’abril”, tot i que fa mesos havia plantejat la possiblitat d’avançar-les al desembre. El líder de l’executiu va resoldre una incògnita que els últims dies s’havia convertit en un secret a veus, ja que fins i tot des de DA s’havia admès públicament que seria difícil avançar la cita a les urnes a finals d’any.
El cap de Govern va anunciar que dissoldrà el Consell General quan s’aprovin els pressupostos del 2019, que probablement serà al gener o al febrer, i per tant, a partir d’ara s’obren quatre possibles finestres per convocar els comicis. Si fossin al març, podrien ser els dies 24 i 31, mentre que si es convoquen a l’abril, els dos dies més proclius serien el 7 o el 14. Els dos diumenges que ara tindrien més força serien el 31 de març o el 7 d’abril, per evitar que la campanya i el procés electoral pogués coincidir amb la celebració de la Copa del Món d’esquí, que es farà de l’11 al 17 de març del 2019, o amb la Setmana Santa. Martí va dir que “mai” un cap de Govern havia anunciat amb tanta anticipació la data electoral, i va admetre que podria ser que alguns projectes a tràmit no s’aprovin.
Sense sorpreses
L’anunci de la data no va agafar l’oposició a contrapeu. El president del grup liberal, Jordi Gallardo, va dir que la data “entra dins de la normalitat”, mentre que el president del PS, Pere López, va afirmar que “no és cap sorpresa”. El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, també va dir que la decisió de convocar les eleccions a la primavera era “previsible”, mentre que el president del grup mixt, Josep Pintat, va ser més crític i va proposar una resolució per demanar avançar les eleccions el mes de desembre, pero l’opció va ser descartada.
Durant el debat, un dels temes que més es va discutir va ser el de l’avortament. Després que Martí instés el PS a proposar la república com a model d’Estat per fer compatible la despenalització de l’avortament, ahir els grups van dir la seva. La majoria estan a favor de consultar la ciutadania sobre aquest aspecte que ja havien plantejat els socialdemòcrates, excepte UL i els Independents de la Massana. “No volem aventures que posin en risc el sistema institucional”, va dir Josep Pintat. Per la seva banda, Gallardo va dir que la intenció és proposar un “referèndum pausat que permeti entendre que si s’opta per un canvi, quines conseqüencies pot tenir” i López creu que seria “un exercici interessant”. Per a Víctor Naudi, la consulta s’hauria de plantejar “en un moment en què les coses estiguin molt ben explicades”, i el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, va admetre que és una “opció”, però va deixar oberta l’esclexta per fer-la sempre que “hi hagués l’oportunitat de fer una valoració global sobre les implicacions institucionals”. Sílvia Bonet va dir que es poden explorar totes les vies”. D’altra banda, López va criticar DA per la “insistència” dels taronja a dir que el PS està disposat a posar fi al coprincipat, i els va acusar “d’intentar fer por com fa l’extrema dreta”.
Martí veu “difícil” pactar amb UL i els de la Massana
Durant el seu torn de rèplica a l’oposició, Toni Martí va admetre que serà “difícil” establir un pacte amb Unió Laurediana i els Independents de la Massana de cara a les eleccions generals. “Potser DA anirà sola”, va dir el cap de Govern, que al mateix temps va afirmar que “potser no hi haurà acord perquè tenim plantejaments molt diferents” i que “potser no són creïbles a l’opinió pública”. El cap de Govern va apuntar que els representants lauredians i massanencs busquen tenir “la seva independència”, tot i que va destacar que les dues parts s’han “esforçat” a l’hora d’intentar buscar una entesa. “Són els únics que no ens han tancat la porta als morros”, va etzibar Martí, que va lamentar que l’acusin “d’anar a buscar vots”.
Espot avala els ‘tempos’ per triar el candidat de DA
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que és un dels noms que sona amb més força per encapçalar DA les pròximes eleccions, va avalar ahir els terminis amb els quals DA treballa per escollir el cap de llista. En declaracions als mitjans de comunicació després de la sessió al Consell General, Espot va considerar que “la designació del candidat no cal fer-la amb un any d’anticipació”, perquè si no hi hauria el risc “d’esvair les capacitats de l’actual Govern”. El ministre va afirmar que els taronja no s’han de deixar “arrossegar” per la dinàmica d’altres partits, que ja han escollit els seus candidats, com és el cas del PS i L’A. En tot cas, va admetre que amb la reactivació del curs polític, el procés per escollir el candidat “s’accelerarà”.