El cap de Govern obrirà una nova ronda de reunions per Grandvalira

El cap de Govern obrirà una nova ronda de trobades a l’octubre per intentar evitar la desaparició de la marca

El cap de Govern obrirà una nova ronda de reunions per GrandvaliraSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, tornarà a obrir una nova ronda de trobades per intentar salvar la marca Grandvalira. Ho farà a partir del 2 d’octubre, quan hagi tornat del viatge que realitzarà a París el dia 1 per reunir-se amb el primer ministre francès, Édouard Philippe. Prèviament, la setmana que ve Martí intervindrà a la 73a Assemblea General de les Nacions Unides. Els nous contactes per evitar el trencament de Grandvalira els va donar a conèixer ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, en què va afirmar que “s’han fet reunions i se’n tornaran a fer a la tornada dels viatges del cap de Govern”.

La darrera trobada per intentar reconduir la situació va tenir lloc a l’estiu amb la implicació també del cap de Govern. Va ser el 31 de juliol quan Toni Martí va dinar amb Joan Viladomat i es van emplaçar a tornar-se a veure. Una posició que durant l’estiu també van mantenir els comuns de Canillo i Encamp, que van fer front comú amb el líder de l’executiu per pressionar Viladomat per tal que acabi apostant, finalment, per fer marxa enrere i el trencament no s’acabi fent efectiu l’abril de l’any que ve.

Reunions amb els grups

Cinca també va explicar que després dels viatges Martí convocarà tots els grups parlamentaris per consensuar els projectes de llei als quals es dona prioritat per tal d’aprovar-los abans que s’esgoti la legislatura. El ministre portaveu va destacar que l’executiu és “conscient” que hi ha un alt nombre de textos i que no tots podran veure la llum, i en aquest sentit va detallar que Martí parlarà amb els presidents dels grups per decidir una llista de lleis, entre les quals hi haurà la del pressupost, les vinculades a l’acord monetari, la de la funció pública i les lleis laborals, segons va detallar Jordi Cinca.

Sobre la trobada entre Martí i Philippe, el ministre va avançar que tractaran qüestions com la millora dels accessos de la carretera entre França i Andorra, els acords en matèria de lluita anticontraban i l’acord d’associació amb la UE. Així mateix, va subratllar que la intervenció a l’ONU serà significativa perquè coincidirà amb el 25è aniversari de l’entrada d’Andorra a l’organització.

Negociacions amb la UE

Per altra banda, el ministre portaveu va celebrar que el Consell rebutgés aturar les negociacions amb la Unió Europea i va expressar que “no tindria sentit que Andorra trenqués les negociacions quan va ser qui va anar a picar a la porta” de la UE. A més, va assegurar que les converses “ni s’acceleraran ni s’aturaran” amb les eleccions generals i europees.

Respecte a les crítiques d’alguns sectors polítics i econòmics per la manca de detalls sobre el dossier europeu, Cinca va dir que “és normal” quan no s’està “al dia a dia” de les converses, però va voler enviar un missatge de tranquil·litat perquè a mesura que es van tancant els capítols es va subministrant tota la informació.

MÉS DE 2.200 PERSONES S'HAN ADSCRIT A UN METGE REFERENT ELS TRES PRIMERS DIES

Més de 2.200 persones ja han formalitzat els tràmits per adscriure’s a un metge referent tres dies després de l’entrada en funcionament del nou sistema. Aquest fet va portar ahir el Govern a fer un balanç “optimista i favorable” de la posada en marxa de l’arrencada del nou model, segons va explicar el ministre portaveu. Cinca va insistir que no hi ha cap data límit per realitzar la selecció de metge de capçalera, de manera que es pot fer progressivament sense patir penalitzacions. La penalització via copagament es produirà en tot cas després que s’aprovi la modificació de la llei de la CASS i quan el nou sistema “estigui plenament implementat”, sense que hi hagi encara cap data estipulada. Fins que els canvis no entrin en vigor ”l’impacte del canvi de model serà pràcticament nul”, va remarcar Cinca, el qual va explicar que quan s’aprovin els canvis, el ministeri haurà de valorar quanta gent ja s’ha incorporat al sistema per decidir els propers passos a fer. En aquest sentit, va posar de manifest que els pacients tindran “temps suficient” per integrar-se al nou sistema abans de patir cap penalització, però va recalcar que ni l’entrada en vigor dels canvis suposarà la finalització del termini per incorporar-s’hi, sinó que s’haurà d’estudiar què es fa. Així mateix, el ministre va deixar clar que les persones amb malalties cròniques no hauran de passar pel metge referent sinó que seguiran tenint accés directe a l’especialista. El mateix per a aquelles persones que ja tenien una visita concertada fora d’Andorra.

ONZE NOUS AGENTS PENITENCIARIS

El Govern va aprovar ahir un concurs per contractar quatre nous agents penitenciaris. Carcellers que s’afegiran als set que actualment estan en formació i que està previst que estiguin operatius a final d’aquest any. Els nous funcionaris aniran destinats a cobrir tots els torns de 24 hores amb normalitat, segons va relatar ahir Cinca. Dels onze nous fitxatges, sis són de nova creació i cinc s’han posat a concurs per cobrir vacants per motiu de jubilació o baixa. Actualment la plantilla està formada per un total de 62 places: 15 de comandaments de diferents graus i 48 d’agents. El termini de presentació de candidatures finalitza el 17 d’octubre del 2018 i cal descarregar prèviament el plec de bases.

tracking