interior
Espot diu que van tapar els llaços grocs per “seguretat”
El ministre defensa que les pintades a la carretera podien posar en perill els vianants, els ciclistes i la resta d’usuaris de la via
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va declarar ahir que la policia va tapar els llaços grocs que el col·lectiu independentista català va pintar a les carreteres durant el pas de la Vuelta perquè “podien afectar la seguretat dels ciclistes, vianants i altres usuaris de la via”, i va negar amb “rotunditat” haver rebut pressions per part del govern o la policia espanyols, ni tampoc de l’organització de la Vuelta. “Qualsevol inscripció al ferm del país, sigui quin sigui el símbol que representa, entenem que pot comportar un risc per a la seguretat dels vianants, dels ciclistes, etc. Tant se val que fos un llaç groc, vermell, la bandera d’Andorra o la d’un altre país, ja que l’actuació hauria estat la mateixa.” En aquest sentit, va afegir que l’actuació va respondre a criteris de seguretat, sense cap altra voluntat que aquesta. “Els comandaments de la nostra policia van establir les normes de seguretat necessàries i habituals per al bon desenvolupament d’una prova com aquesta, i no tenien cap rerefons polític ni ideològic”.
El titular de la cartera d’Interior no va trigar a reconèixer, però, que el contingut polític de les pintades sí que havien propiciat que fossin eliminades. “Es van cobrir totes les inscripcions del ferm que comprometessin la seguretat o que no fossin habituals en una cursa ciclista. Tot allò que no ho fos, que no es vegi regularment, es van tapar, ja que eren les instruccions i aquestes no tenien cap rerefons polític ni ideològic”. Per refermar el seu argument, va insistir que “s’hauria tret igual una bandera independentista que posés en risc la seguretat, que una que signifiqui tot el contrari, o fins i tot si algú hagués pintat símbols patriòtics andorrans”.
Espanya no va pressionar
El ministre d’Interior es va mostrar contundent a l’hora de rebutjar que la policia hagués rebut pressions per part d’Espanya, i va dir que havien col·laborat per disposar de les mesures de seguretat necessàries per a la celebració d’aquest esdeveniment. “Nego completament haver rebut cap pressió. Vull dir, que tampoc vam rebre cap instrucció per part de ningú i que no es va fer cap actuació específica per cobrir banderes o símbols independentistes. La Vuelta va comptar amb la col·laboració dels dos cossos policials, i a part d’això no hi va haver cap conversa que anés més enllà de treballar per buscar la millor organització per a aquest esdeveniment”. Espot també es va defensar pel fet que retiressin una pancarta amb un marcat contingut polític. En aquest cas, les dimensions que tenia “podien comprometre la seguretat de l’esdeveniment o tapar els patrocinadors, que paguen molts diners i volen ser visibles, per això també vam retirar banderes independentistes, britàniques o del País Basc”. Sí que va obrir la porta que si l’afectat es va sentir menystingut amb l’agent, “pot posar la queixa corresponent al cos i es valorarà de manera interna”.
Bartumeu demana explicacions
El president d’SDP, Jaume Bartumeu, va afirmar que no coneix l’actuació policial, però sí que va indicar que “si és el mateix Govern qui va gastar els diners dels contribuents andorrans a pintar per sobre les pintades, no em sembla bé”. A més, va afegir que “nosaltres sempre hem estat a favor de la llibertat d’expressió dins d’un ordre i trobaria lamentable que hagués estat així”.
GOVERN FA UNA CAMPANYA INFORMATIVA PER CONSCIENCIAR SOBRE EL TRÀFIC DE PERSONES
Espot va presentar ahir una campanya informativa sobre el servei d’atenció a les víctimes del tràfic d’éssers humans (Savteh), organisme que es va crear ara fa un any i que no ha tingut cap actuació registrada. En total es repartiran 500 tríptics, en diferents espais, amb informació i consells sobre com actuar en cas de conèixer un cas com aquest. Segons va explicar el ministre, el fet que no s’hagi produït cap cas “no ha de significar que no tinguem les estructures preparades”, i va recordar que el Savteh es va crear el 2017, després d’aprovar la llei contra el tràfic de persones. “En ella hi ha dos elements molt rellevants com són l’aprovació i la posada en marxa d’un protocol d’actuació per part de les institucions, i la creació d’aquest servei d’atenció”, va dir. Entre les funcions que realitzen, hi ha la d’oferir atenció a les víctimes i als seus fills menors d’edat, així com informació, orientació, assessorament i ajuda a la recuperació. El telèfon d’afectats és el 181 i està en funcionament les 24 hores els 365 dies de l’any. Espot va explicar que les quatre presumptes víctimes d’explotació laboral que es van detectar aquest estiu a la Massana han sol·licitat la regularització dels seus papers després d’haver activat el protocol contra el tràfic d’éssers humans. El ministre va dir que se’ls permetria fer-ho “per raons humanitàries”.