infraestructures
Roig acusa Govern de boicotejar Sant Julià pel malestar amb el comú
El conseller vol que l’executiu “no posi pals a les rodes” perquè la parròquia pugui fer activitats per superar la “situació econòmica”
El conseller de Cultura de Sant Julià, Josep Roig, es va mostrar molt crític ahir amb el Govern després que “no hagi facilitat” alguns dels darrers projectes que s’han fet des de la parròquia, com ara el ràfting o l’ampliació de l’horari del Tobotronc durant la nit, i va asserir que “sembla que ens vulguin posar pals a les rodes”. Pel conseller, les atencions que l’executiu té amb algunes parròquies no són les mateixes que demostra amb la laurediana i sospita que “encara no han paït la sentència del TC sobre les transferències i competències”. En aquest sentit, Roig va lamentar que no es doni el vistiplau al projecte del Tobotronc, ja que pensa que el funcionament de Naturlandia “és un interès del país i per això no entenc aquests pals a les rodes que sembla que ens posin tota l’estona. Tinc la sensació de boicot, fins i tot”, va dir el conseller, per ràpidament afegir que “mai vaig estar a favor de crear l’ecoparc, però una vegada està fet la nostra obligació com a gestors públics és fer que funcioni i aquesta és la nostra estrella, per tant, fer que vagi encara millor és una obligació de totes les parts”.
El conseller d’SDP es preguntava per què no podien tirar endavant la proposta “si la gent que va comprar els llums ho va fer assegurant-se que complissin totes les normatives, i no crec que sigui gaire complicat donar un permís com aquest”. Per Roig, el compliment de la llei “és molt important i més encara quan es parla de Naturlandia i del Tobotronc, per això vaig parlar amb un conseller del comú que forma part del consell d’administració de l’ecoparc i em va garantir que s’havia fet la inversió amb total seguretat”.
Un altre dels projectes que Govern “no ha facilitat” és el del ràfting, una experiència que pel conseller no està descartada i que seguiran treballant per intentar que funcioni l’any vinent. Malgrat que el projecte es va iniciar amb el suport de l’executiu i de les cònsols majors d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, aviat aquestes es van donar de baixa i més tard ho va fer l’executiu. Roig entén “que cada parròquia té les seves necessitats i per això penso que si la capital o escaldes tenen altres prioritats, perfecte, però que Govern no ens doni suport quan sí que ho fa amb activitats a altres comuns no ho entenem perquè al capdavall, els veïns i comerciants de Sant Julià també paguen els seus impostos i el retorn que tenim en forma d’inversió i promoció és molt poc comparat amb altres”. Les dificultats econòmiques per les quals passa la parròquia són un dels elements que els obliga a treballar buscant noves activitats, ja que “vam agafar les regnes amb una situció molt difícil i teníem un endeutament que per mi era superior al 200%, però ara cada vegada l’anem reduint una mica més amb l’esforç del cònsol en l’apartat de les finances”.
Manca d’interventor
La capital i Escaldes han reconegut que els càlculs de Govern amb les transferències no són correctes i demanen més diners. Sant Julià està sense interventor i no pot plantejar-se una impugnació però Roig va indicar que “s’està buscant una persona” i després es veurà què faran.
TERUEL I BARBERO HAURIEN DE MARXAR
Roig va dir que si les seves companyes de majoria, Meritxell Teruel i Paqui Barbero, “van en contra dels projectes amb els quals ens vam presentar amb Laurèdia en Comú (LeC) haurien de replantejar-se la seva presència en el projecte”. Pel conseller, en un conglomerat de persones com és LeC “no es pot parlar de disciplina de partit perquè nosaltres no ho som, sinó una suma de sensibilitats”, però va recordar que les dues conselleres “que ara lamenten no formar part de la junta de govern hi van votar a favor al principi de legislatura”, per això els va demanar “coherència”.