Salut

Cinc de cada 1.000 nadons neix amb sordesa

Els experts reivindiquen la detecció precoç i el tractament per poder fer una vida normal

Cinc de cada 1.000 nadons neix amb sordesaAMIQ

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Cinc de cada mil nadons neixen amb problemes de sordesa i quatre de cada deu infants fins als cinc anys patiran en algun moment otitis o alguna altra malaltia relacionada amb l’orella. Són dades que posa en relleu el doctor Ivan Domènech, cap de la Unitat Funcional d’Otorrinolaringologia i Al·lèrgia (AMIQ) de l’hospital Universitari Dexeus de Barcelona, centre que té un acord amb el SAAS per tractar pacients andor­rans, coincidint amb la celebració avui del Dia internacional de la sordesa. El metge insisteix en la importància de fer als nadons una prova coneguda com a screening auditiu neonatal que permet la detecció precoç de la hipoacúsia en nounats.

La hipoacúsia o sordesa consisteix en la pèrdua parcial o total de la capacitat auditiva d’una persona i si afecta els nadons té com a conseqüència, a més de la discapacitat auditiva, el dèficit en l’adquisició del llenguatge oral. I és que, insisteix el doctor Domènech, la hipoacúsia infantil és un problema de salut molt important per la repercussió que té en el desenvolupament emocional, escolar i social de l’infant. És per això que els programes de detecció precoç tenen com a objectiu descobrir afectacions abans dels tres mesos de vida i l’inici del tractament abans dels sis.

L’screening auditiu es realitza a tots els nadons que neixen a l’hospital de Meritxell, assenyalen des del SAAS, i el cap de la Unitat d’Otorrinolaringologia recorda que un cop detectada la malaltia hi ha diverses fórmules per minimitzar-la segons quina sigui la causa de la sordesa. En els casos de les afectacions més severes, amb hipoacúsies neurosensorials, pot estar indicada la cirurgia dels implants coclears, que consisteix, generalitzant, en un transductor que transforma els senyals acústics en senyals elèctrics que estimulen el nervi auditiu. “Aquest implant permet que nens que antigament tindrien una gran minusvalidesa i podrien arribar a ser sordmuts, a dia d’avui puguin fer una vida normal”, explica el doctor català.

I també a persones grans. A Andorra, com a la resta de països del nostre entorn, es calcula que un 20% de les persones entre 20 i 40 anys tenen trastorns auditius per l’actual ritme de vida: contaminació acústica als carrers, discoteques i l’ús d’aparells individuals per sentir música amb un volum inadequat, etc... Conforme ens anem fent grans, el nombre de persones afectades per la sordesa s’incrementa. Als 65 anys un 25% dels ciutadans pateix problemes auditius, als 70 anys el percentatge pot arribar fins al 50% i a partir dels 80 anys, vuit de cada deu persones pateixen diferents graus d’hipoacúsia.

“Els problemes d’audició s’han de resoldre com els de la vista. Quan algú no hi veu bé, no es planteja no anar a l’oftalmòleg”, explica el doctor, que afegeix que per sort ara la societat no és tan reticent a portar audiòfons com abans. “S’ha d’incidir que tot­hom, igual que es fan revisions de la vista o d’altres tipus, s’hauria de mirar periòdicament l’oïda.” Indica que s’ha de potenciar i millorar la qualitat de vida de la gent gran. Gràcies als audiòfons o en els casos de sordesa més severa amb la utilització dels implants coclears “podem proporcionar una gran millora auditiva a la nostra gent gran”.

Atenció a la gent gran

Aconsella per tant, als majors de 70 anys i als seus familiars estar atents per possibles problemes auditius. “Moltes vegades s’estranyen que un familiar que sempre havia parlat molt deixi de participar en les converses, que S’aïlli, que s’apagui... I la causa més freqüent és perquè no hi sent”, indica.

El doctor recorda que a l’hospital de Meritxell es poden fer la majoria de diagnòstics i alguns procediments per tractar les diferents patologies relacionades amb l’oïda. Alhora, gràcies al conveni entre AMIQ Hospital Dexeus i el SAAS, les cirurgies més complexes, com els implants coclears, estan convencionades i es poden a fer a Barcelona.

tracking