Protesta feminista

Una quarantena de manifestants per l'avortament

Una cinquantena de persones van participar ahir en l’acte de protesta a favor de la lliure interrupció de la gestació

Una quarantena de manifestants per l'avortamentFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’associació feminista Stop Violències va organitzar ahir la primera manifestació per reivindicar el dret a l’avortament a Andorra. Aquesta va consistir en una caminada que va sortir de Santa Coloma i en la qual van participar al voltant de 50 persones. La marxa va finalitzar a la plaça del Poble, lloc on es va celebrar un petit concert i es va llegir un manifest d’Stop Violències, signat també per altres associacions i col·lectius feministes de l’Alt Urgell, i en el qual es va reclamar el dret al lliure avortament a Andorra.

La caminada es va fer pel Camí saludable dels Drets Humans, recorrent els articles del 4 al 7, ja que segons la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza, són els drets que es vulneren amb la penalització de l’avortament. Mendoza va explicar que la “simbòlica ruta reclama l’abolició de la tortura, l’esclavitud i la servitud i demana per les dones el dret a tenir judicis justos i a ser igual en drets”. Per arribar a la plaça del Poble, la marxa va passar per davant de l’edifici de Govern, moment en el qual les feministes van cantar una consigna amb el missatge: “Aquest Govern no ens representa”.

Una vegada van arribar a la plaça del Poble, membres d’Stop Violències van cantar una sèrie de cançons d’artistes i grups musicals feministes i la presidenta de l’associació va llegir un manifest en el qual va denunciar públicament “la situació de greu vulneració del dret fonamental de les dones a exercir el nostre dret al propi cos a Andor­ra”. En el manifest, Stop Violències assegurava que la penalització de l’avortament “respon a una motivació política”, i va assenyalar el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, “com un dels majors responsables d’aquesta situació de masclisme aberrant”. També van denunciar el fet que “les dones de classe baixa queden doblement discriminades si no es poden permetre l’avortament fora del país per falta de recursos econòmics”, per la qual cosa consideren la despenalització de l’avortament com “una lluita de classes”.

En acabar l’acte de protesta, Vanessa Mendoza va aprofitar per llançar un missatge al cap de Govern, Toni Martí, referent a la seva participació en l’Assemblea General de l’ONU: “Quan diu que en molts estats democràtics les víctimes estan silenciades i no tenen veu, ho diu amb coneixement de causa, perquè no he vist que en quasi vuit anys de legislatura hagin fet grans coses.” Per la seva banda, Marta García, membre d’Stop Violències, va manifestar la posició de l’associació sobre el coprincipat, del qual va assegurar que “el mateix Vaticà ha insinuat que no està d’acord que un cap religiós sigui cap d’Estat”.

REPORTATGE

La protesta, internacional La campanya d’Stop Violències per la despenalització de l’avortament ha traspassat les fronteres i diversos mitjans de comunicació d’altres països s’han fet ressò de la protesta. Alguns, com l’agència France-Presse, van publicar notícies parlant de la situació de l’avortament a Andorra. D’altra banda, periodistes, actors i artistes també van deixar els seus missatges a Twitter amb el hashtag #avortarem, el qual ha utilitzat Stop Violències per difondre la seva campanya a les xarxes socials. Centenars de persones van posar missatges a Twitter amb aquesta etiqueta amb motiu del Dia internacional per a la despenalització de l’avortament que es va celebrar divendres passat. L’associació ha organitzat tres dies d’actes als quals la caminada d’ahir va posar punt final. Dijous passat es va fer una videoconferència amb feministes d’Argentina i el Salvador per parlar de l’avortament als seus països. La presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza, va avançar que volen crear una xarxa de comunicació amb associacions i col·lectius de Sud-amèrica i fer “més estretes” les relacions amb els de Catalunya i França. Divendres, l’associació feminista va oferir una xerrada amb el títol Andor­ra i la doble moral... avortament sí, però fora de casa, en el qual van donar veu a històries de dones que han sortit del país per interrompre el seu embaràs.

Una quarantena de manifestants per l'avortament

Una quarantena de manifestants per l'avortament

tracking