trobada bilateral

Borrell diu que l'acord amb Europa obligarà a tenir subsidi d'atur

El ministre d’Afers Exteriors espanyol recorda que les prestacions socials són un requisit a Europa i que Andorra l’haurà d’implantar

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Afers Exteriors d’Espanya, Josep Borrell, va reconèixer que el país veí sí que demana que Andorra implanti el subsidi d’atur en el marc de la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Borrell va recordar que els països que volen tenir acords amb l’organització han de complir “determinades mesures econòmiques i socials, i l’atur és una d’elles”. Tot i així, va negar que fossin “pressions”, sinó que “la Unió Europea té unes regles del joc i si s’hi vol jugar ja se sap què cal fer”. El ministre va afirmar que la voluntat d’Espanya és “ajudar perquè es faci de pressa i bé, però que també inclogui la protecció social dels treballadors en peu d’igualtat a tot Europa” i va afegir que “si vostè vol jugar a Europa? Doncs s’hi ha de jugar amb totes les conseqüències”. Ho va dir després de la visita que va fer ahir i que el va portar a reunir-se amb el cap de Govern, Toni Martí, i amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach.

Borrell va dir que Andorra “té assolits els principis socials” que inclou l’acord d’associació, però “el que cal ara és veure de quina manera es concreten i la posició espanyola i la d’Andorra són molt clares. No hi pot haver discriminació des del punt de vista social”.

La posició de Govern

Les paraules de Borrell van generar una resposta desigual entre els membres de l’executiu. Si Ubach es va limitar a reconèixer que el subsidi d’atur “està sobre la taula [...] i forma part de la legislació europea que hem d’examinar a nivell tècnic”, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va rebutjar aquesta acció i va desmentir el president d’SDP, Jaume Bartumeu, respecte que Andorra haurà d’assumir el subsidi d’atur dels emigrants retornats. “El que no podem fer és treure conclusions que no són certes d’una cosa que tothom sap”, va dir el portaveu, amb referència que “és una evidència que al cabal comunitari hi ha les cobertures socials, però també ho és que no s’ha de transposar tot”.

Segons Cinca, “no es pot dir que Andorra hagi de transposar tots els aspectes vinculats a la lliure circulació de persones respecte a les prestacions socials”. I hi va posar d’exemple l’acord vinculat a la lliure circulació de mercaderies ja tancat amb la UE. “La feina d’Andorra en la negociació és dir quins aspectes de les prestacions socials són assumibles, quins es poden assumir negociant i quins directament no es podran assumir”.

El portaveu del Govern respecta el fet que Espanya estaria bloquejant la negociació amb Europa per aquest punt i amb referència a les afirmacions de Bartumeu els darrers dies va ser contundent. “No es pot posar en boca d’Espanya una cosa que no és certa. I no és que ho digui jo, sinó que ho diu la persona que és la màxima representant de l’Estat a Andorra: l’ambaixador”, va etzibar.

Ubach també va desmentir aquest punt i va agrair “l’esforç que fa Espanya”. I Borrell va defensar l’elecció de Ros: “era “la persona més adient, tant per raons personals com polítiques, per desenvolupar aquest càrrec”.

Respecte a l’aeroport, el ministre espanyol creu que estarà operatiu la pròxima primavera i que només queda pendent saber el cost que li representarà a l’Estat veí el desplegament de policia i guàrdia civil. “Depenent del trànsit tindrà un cost o un altre i si disposa del sistema GPS, també. De totes maneres, el ministre responsable em diu que a la primavera ha d’estar arreglat.”

Finalment, també va parlar de Catalunya i “l’ultimàtum” que va llançar el president de la Generalitat sobre l’espanyol que el faria caure si no oferia un referèndum abans d’un mes. Borrell li va respondre que “no cal que doni un mes de termini. El que vulgui fer aleshores que ho faci demà perquè la resposta serà la mateixa”, i va afegir que en funció del pressupost que s’aprovi es podrà “invertir, com volem fer-ho, en els problemes reals dels catalans”.

REUNIÓ AMB SÁNCHEZ, A MADRID

La trobada entre el cap de Govern, Toni Martí, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, tindrà lloc “aviat” però serà a Madrid, tal com va indicar Borrell. El ministre va comentar que “el president té l’agenda internacional plena durant els mesos d’octubre i novembre” i que, per tant, “no crec que es pugui desplaçar fins aquí”. “La trobada tindrà lloc segur però serà a Madrid”, va afirmar.

Borrell diu que l'acord amb Europa obligarà a tenir subsidi d'atur

Borrell diu que l'acord amb Europa obligarà a tenir subsidi d'atur

tracking