Límit de sou de 68.000 euros als ambaixadors

L’executiu crea el cos especial de la carrera diplomàtica, l’estructura en sis rangs diferents i fa obligatòria la mobilitat dels seus membres

Límit de sou de 68.000 euros als ambaixadorsSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els ambaixadors cobraran un màxim de 68.056 euros anuals un cop entri en vigor la futura llei del servei d’acció exterior i de la carrera diplomàtica. Una llei que, de moment, és un projecte, però que ja ha rebut el vistiplau de la comissió consultiva i que ahir el Govern va aprovar per entrar-la a tràmit parlamentari al més aviat possible. La nova legislació regularà les especificitats dels treballadors públics adscrits al ministeri d’Afers Exteriors que desenvolupen la seva trajectòria professional tant a Andor­ra com a les vuit destinacions on el país té representació en diferents organismes o institucions internacionals.

El Govern crearà un cos especial de la carrera diplomàtica, que només podrà estar integrat per treballadors públics de nacionalitat andorrana i es regularà per llei l’obligatorietat de la mobilitat dels seus membres. El cos s’estructura en sis rangs diplomàtics: ambaixador, ministre conseller, conseller, primer secretari, segons secretari i tercer secretari. El projecte de llei també especifica la taula retributiva del cos per a cadascun dels rangs. En el cas dels ambaixadors, entre el sou base i el complement, el màxim que podran cobrar és 68.056 euros. A tall d’exemple, el salari de l’ambaixador a Espanya, Jaume Gaytan, va ser l’any passat de 86.900 euros, mentre que la màxima representant diplomàtica a Estrasburg, Esther Rabasa, tenia un sou de 74.636. La resta d’ambaixadors, sis, tenien assignats el 2017 un sou inferior als 68.056 euros. Les de Brussel·les (l’ara ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach), França (Cristina Rodríguez) i Elisenda Vives (Nova York), de 63.851 euros, i els de Portugal (Jaume Serra) i Ginebra (Enric Tarrado), de 15.600, ja que aquests no tenien residència permanent al país on representaven el Principat.

El sou màxim de la resta de rangs del cos serà en el cas del ministre conseller de 60.523 euros, del conseller de 53.383, del primer secretari de 48.063, del segon secretari de 48.063 i del tercer secretari de 38.826.

Malgrat “la necessitat” de regular la carrera diplomàtica, segons va explicar el portaveu del Govern, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, el projecte de llei preveu que l’executiu pugui anomenar ambaixadors “polítics” que estiguin al capdavant d’alguna de les vuit missions diplomàtiques d’Andorra. Càrrecs de relació especial també podran ocupar algun dels rangs diplomàtics.

Respecte a la mobilitat, tots els membres del cos diplomàtic hauran de fer tres anys de formació abans de sortir a l’exterior. Un cop passat aquest temps podran ser designats a qualsevol missió diplomàtica. Hi haurà tres tipus de mobilitat: dels serveis centrals a les missions diplomàtiques, de les missions als serveis centrals i entre missions diplomàtiques.

COBERTURA TOTAL DE LA CASS A PENSIONS DE SOLIDARITAT

La gent gran que rebi pensions de solidaritat tindrà una cobertura del cent per cent de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Les persones beneficiàries no hauran de tramitar res, ja que se n’ocuparà automàticament el ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior en el moment que assigni una pensió de solidaritat. La mesura s’estén a totes les persones grans que ja reben una pensió de solidaritat però encara no gaudeixen de la cobertura total de la CASS. Una pensió de solidaritat és la que complementa la pensió que cobra una persona, ja sigui de jubilació o discapacitat, entre altres, fins a arribar al salari mínim interprofessional. La gent gran que ja en cobra una però que no té la cobertura total de la CASS també se’n beneficiarà.

UN 80% DE DIPÒSITS DE GASOLI TENEN EL CERTIFICAT DE SEGURETAT

Un 80% dels dipòsits d’hidrocarburs situats en habitatges i edificis compleixen la normativa de seguretat que té com a principal objectiu evitar vessaments de gasoli al subsol. És a dir, que han rebut el certificat que es va implementar fa dos anys quan es va regular que tot el parc de dipòsits del país havia de passar les inspeccions de Govern. L’any 2016, va destacar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, només un 30% de les instal·lacions complien la normativa. En números absoluts, s’ha passat de 1.700 dipòsits amb el certificat de seguretat a 4.000. Ho va explicar Cinca després que el Govern decidís aprovar un nou reglament perquè s’han detectat algunes dificultats per regularitzar determinades instal·lacions. El portaveu va especificar que el fet que hi hagi un 20% d’ins­tal·lacions sense placa no vol dir que totes estiguin incomplint la normativa de seguretat. D’altra banda, el Govern va aprovar ahir la convocatòria d’un concurs per a la licitació dels treballs de construcció de la fase 2 de la nova base del COEX, que s’està construint sota els viaductes d’enllaç a la boca est del túnel de les Dos Valires. Es preveu que obri el 2020. Transferències als comuns El Govern ha aprovat un suplement de crèdit per fer front a les despeses derivades de la regularització de l’import de les transferències als comuns de l’exercici 2017. L’import del crèdit és de 8,4 milions d’euros, una quantitat que s’ha calculat segons els ingressos estatals liquidats durant el 2016. D’aquesta manera, els comuns rebran 63 milions d’euros i no 54,6 com s’havia pactat quan es van congelar les transferències. El no del Consell General a la congelació (els consellers nacionals de l’oposició van votar en contra) va obligar el Govern a recalcular els diners.

tracking