acord d'associació

Borrell fa marxa enrere respecte a l'obligació de tenir un subsidi d'atur

El ministre espanyol va reconèixer que hi ha temes “que encara ni s’han tractat” i que el país veí ajudarà perquè es reconeguin les singularitats andorranes

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Josep Borrell va fer marxa enrere i va matisar ahir les declaracions que va fer dimecres, quan va afirmar amb rotunditat que Andorra hauria d’assumir un subsidi d’atur dins del marc de la negociació amb la UE. Durant la visita que va fer al Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, el ministre d’Afers Exteriors espanyol va manifestar que “alguns dels punts de la negociació no estan tancats, i en alguns casos ni s’han començat, per tant no es poden donar per resolts”, va dir amb referència al subsidi. A més, va afegir “la nostra voluntat de cooperar i per això Espanya donarà suport i ajudarà perquè en la discussió amb Europa es tinguin en compte les particularitats d’Andorra”.

El ponent permanent del Parlament Europeu per a l’acord d’associació, Juan Fernando López Aguilar, va ajudar a calmar els ànims generats per les declaracions de Borrell i va assegurar que “vinc aquí per escoltar amb tota la sensibilitat els arguments sobre les singularitats del Principat d’Andorra, i en cap cas se li podrà exigir una cosa o altra”. López Aguilar va afegir que “contemplarem processos d’adaptació al final de les negociacions i això vol dir reconèixer les seves singularitats, sigui a través de períodes amplis que permetin una adaptació progressiva [...] o, també, allò que en dret s’anomenen exempcions o derogacions especials”. El parlamentari socialista va visitar ahir el país per comprovar l’estat de les negociacions, ja que ell haurà de redactar l’informe que validi si s’estan complint i també per reunir-se amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, qui va agrair la seva visita, i va recordar que “estem negociant formar part del mercat europeu però en cap cas ser un nou estat membre”.

Crítiques de l’oposició

Les paraules de Borrell de dimecres van fer saltar les alarmes i tots els partits de l’arc parlamentari van donar la seva visió dels fets. Un dels més contundents va ser el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, qui va sentir “preocupació i sorpresa” per la situació. El polític va indicar que “no estem en una conjuntura per assumir la prestació i crec que no és viable. Si ho haguéssim de fer seria un gran obstacle per a l’acord”, va manifestar. En aquest sentit, va afirmar que “Brussel·les té molt clar què vol d’Andorra i malauradament tinc la sensació que el Govern no sap què vol de la Unió”.

El conseller general del PS Pere López també estava “sorprès” perquè “alguns hagin descobert que l’acord d’associació té un annex social”. Des de les files socialdemòcrates es va demanar a l’executiu que els deixi participar “i creiem necessari desaccelerar el ritme de les negociacions, perquè ells sols no poden”. López va recordar que instaurar un subsidi per als aturats “forma part del nostre programa electoral i s’ha d’implantar d’una manera concertada entre la patronal i els futurs sindicats que es creïn”, però va avisar Europa “que la manera com s’implanti i l’abast que tingui el decidiran els andorrans”.

Josep Pintat, president del grup parlamentari mixt, va reconèixer que les paraules de Borrell “són una realitat que està reflectida al cabal comunitari i no pot ser que Govern estigui a la inòpia”. El polític lauredià va dir que ells “d’euroescèptics, res. Volem tenir el millor acord amb la Unió Europea i les nostres reivindicacions venen per la manca de transparència i una absència total d’estudis d’impacte”. En aquest sentit, va afegir que “seria una llàstima i el pitjor error que podria cometre Andorra, si en el referèndum per validar aquest acord sortís el no. El referèndum ha de donar un sí rotund però perquè passi, la transparència ha de ser clau i això avui no passa”. Davant d’aquests fets, Pintat reclamava “aturar les negociacions perquè cal equilibrar-les”.

Des d’SDP, el conseller general Víctor Naudi va assegurar que “el subsidi d’atur s’haurà d’implementar a tots els estats membres de la Unió o amb aquells amb qui es facin acords d’associació”. Per valorar si seria possible tenir-lo a Andorra, el conseller demanava tenir “tota la informació disponible i després el país dirà què fer”.

Miquel Aleix va ser l’encarregat de donar les explicacions des de DA. El polític va dir que del subsidi “encara no n’hem parlat”, però que “en el marc dels drets socials hem de veure fins on podem arribar i quines obligacions podem assumir”.

Borrell fa marxa enrere respecte a l'obligació de tenir un subsidi d'atur

Borrell fa marxa enrere respecte a l'obligació de tenir un subsidi d'atur

tracking