relacions laborals

La CEA insta que es creïn sindicats d'empleats del sector privat

L’expresident Xavier Altimir convida els treballadors a liderar un projecte per crear-los i convertir-se en interlocutors entre ells i el Govern

La CEA insta que es creïn sindicats d'empleats del sector privat

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Confederació Empresarial (CEA) i màxim dirigent de la patronal andorrana els darrers dotze anys, Xavier Altimir, i el des de fa dues setmanes nou principal responsable de l’entitat, Gerard Cadena, són partidaris de la creació d’un sindicat que aglutini els treballadors del sector privat que pugui ser un interlocutor vàlid entre ells i el Govern. En declaracions al Diari, Altimir va assenyalar que els sindicats “no és que ho puguin ser, és que han de ser” els interlocutors amb els empresaris i les administracions.

“El problema és que hi ha uns deures que els sindicats existents no han fet en tots aquests anys”, va indicar l’expresident de la CEA, que va explicar que el que no han fet “és intentar que la gent del sector privat s’afiliï a un sindicat o creï un sindicat del sector privat”. Altimir va recordar que “ara mateix els sindicats que tenim pràcticament són tots de la funció pública” i que “no hi ha sindicats que representin el sector privat”.

Empreses molt petites

Segons l’empresari, a Andorra “falta molta cultura sindical pel que fa al treballador privat”. Altimir, però, va matisar que gran part de les empreses, el 98%, són petites o microempreses i tenen menys de deu treballadors, fet que provoca que la relació treballador-empresari sigui molt directa. “És molt complicat que la gent busqui formar part d’una institució que la representi perquè se sent ja prou representativa dins d’empreses tan petites per poder discutir i resoldre els problemes que té del dia a dia amb el seu cap directe”.

I hi va afegir que la constitució de sindicats del sector privat “és complicada” per l’estructura de les empreses del Principat i perquè “falta un lideratge del sector privat que pogués tirar endavant un projecte com aquest. Igual que fa dotze anys va sorgir des de l’empresariat un lideratge i la voluntat de crear en el seu moment una patronal”.

Segons Xavier Altimir, evidentment “no és comparable” amb el que van fer els empresaris fa ja més d’una dècada, “però cal que entre els treballadors del sector privat hi hagi algú que tiri del car­ro i que faci de líder d’aquest projecte”.

D’altra banda, l’expresident de la patronal va recordar que “nos­altres amb els sindicats de la funció pública no tenim cap relació perquè la seva patronal és el Govern”. I va insistir en el fet que “sempre s’ha dit que no hi ha bona sintonia amb la patronal, que no és així perquè tinc bona relació amb tots els seus líders, però amb els sindicats de la funció pública no hem de seure a parlar de res. Amb els que hauríem de parlar seria amb els representants del sector privat”.

Altimir va admetre, però, que “encara falta temps perquè realment la gent prengui consciència que caldria un sindicat del sector privat potent”. I això, va dir, “sense una persona que ho vulgui liderar o sense algú que tingui la capacitat de liderar-ho serà difícil d’aconseguir”.

Codi de relacions laborals

El recentment escollit president de la CEA, Gerard Cadena, també en declaracions al Diari, va recordar que el Codi de relacions laborals ja dona la possibilitat de fer un sindicat de treballadors de les empreses. “Està previst en aquestes lleis i penso que en una visió moderna de l’empresa és bo que hi hagi un sindicat, perquè el que interessa a tothom és que aquest pugui pactar amb la patronal convenis col·lectius establerts a través d’una negociació entre les dues parts”.

Cadena va recordar que no tots els sectors tenen les mateixes problemàtiques. I va posar un exemple. “N’hi ha algunes com les hores extres de la construcció, subjectes a la meteorologia, que afecta més a final d’any, que no en fas, que a mitjan any, que en cert moment en fas moltes més, que no passa pel que fa al comerç, on no es tenen les mateixes necessitats”. És per aquestes diferències que “seria bo que cadascú les discutís, les treballés i les consensués amb sindicats propis”.

TEM QUE NO S'APROVIN LES LLEIS LABORALS AQUESTA LEGISLATURA

L’anunci del cap de Govern, Toni Martí, fa un parell de setmanes durant el debat d’orientació política que l’executiu esgotarà la legislatura i les eleccions no es convocaran fins a final de març o principi d’abril va ser ben rebut per la patronal, que espera que les lleis laborals que ara mateix estan a tràmit parlamentari es puguin aprovar gràcies a la majoria parlamentària de DA. Així, l’expresident de la Confederació Empresarial Andorrana, Xavier Altimir, mostra els seus dubtes. “Crec que les lleis laborals s’haurien d’aprovar perquè és una necessitat”, va assenyalar l’ex-màxim responsable de la patronal, que va afegir que “si no s’aproven en la present legislatura el que pot passar és que en funció de com quedi l’arc parlamentari en les properes eleccions es torni a tirar tot a la brossa. Això passa amb moltes lleis quan hi ha canvis de legislatura i de majories, i tornem a començar de zero”. Altimir va recordar que “amb les lleis laborals que avui estan al Consell General vam treballar i vam aportar els nostres suggeriments”. Segons l’expresident de la Confederació Empresarial Andor­rana, “les tres lleis laborals estan a punt per poder-les aprovar i no dilatar-les més”. Tot i això, Altimir va advertir que ja veurem si realment s’acaba produint o no perquè només queden quatre mesos de legislatura”. Per últim, l’empresari va lamentar que DA no hagi aprovat la llei d’acció patronal. “Hi ha hagut temps suficient perquè s’hagués aprovat abans i no calia esperar que s’aprovés el Codi de relacions laborals i la llei de la funció pública”, va indicar.

tracking