política
UL i exliberals d'Escaldes engeguen la 'tercera via'
Unió Laurediana comença a buscar aliats en altres parròquies per fer una llista nacional conservadora i convertir les eleccions en un plebiscit pel rebuig a l’acord d’associació
Unió Laurediana i els exliberals d’Escaldes han concertat una trobada per a aquesta setmana que serà el punt de sortida per negociar la creació de l’anomenada tercera via: una llista nacional que competeixi amb la dels demòcrates i la coalició entre el Partit Socialdemòcrata i Liberals. Els lauredians, segons diverses fonts properes a la negociació, consideren que hi ha un clar espai per a les properes eleccions com a abanderats del rebuig a l’acord d’associació amb la Unió Europea. Parteixen de la base que seran l’única llista nacional que s’hi oposi obertament i aspiren que els eleccions acabin derivant en una espècie de plebiscit sobre l’acord amb la UE.
La tercera via, però, necessita diverses candidatures territorials, més enllà de Sant Julià i la Massana, per donar solidesa i credibilitat al projecte. Aquesta opció és clarament factible a Escaldes per l’existència d’un grup d’antics liberals que han marxat de la formació i que formen un grup tan o més gran que el del comitè parroquial liberal. Al capdavant es trobaria l’ex-vicepresidenta liberal França Riberaygua. UL vol temptejar la possibilitat que els escaldencs s’incorporin al projecte de crear una llista nacional conservadora i que facin una territorial.
Unió Laurediana s’ha anat desmarcant els darrers mesos de la possibilitat d’un pacte amb els demòcrates. Més enllà del comptatge de vots que teòricament donaria a aquesta hipotètica coalició moltes opcions de majoria absoluta, les dues parts estan constatant la dificultat d’anar en conjunt amb un escull tan gran com l’acord d’associació. La carta firmada per Josep Pintat que Carles Naudi va entregar a l’eurodiputat espanyol Juan Fernando López Aguilar (publicada ahir pel Diari) marca un punt d’inflexió. En el text l’atac a l’acord és duríssim, plantejant que no hi ha elements per pensar que Andorra tindrà compensació per les concessions que farà. Els lauredians i també Ciutadans Compromesos de la Massana són conscients que el rebuig a l’acord es troba força estès socialment. La primera polèmica sobre la fi del tabac (amb una transitòria pactada de trenta anys) no va tenir temps de ser digerida abans que arribés la segona, sobre la suposada obligació de crear un subsidi d’atur contributiu. La confirmació i posterior desmentiment per part del ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, ha fet augmentar la incertesa sobre quines seran les conseqüències de l’associació amb la Unió Europea.
La Massana, en espera
Ciutadans Compromesos de la Massana es troba en una situació diferent, segons van indicar fonts properes a la formació. Hi ha dos corrents clarament diferenciats. Una part considera que cal fer un pacte amb els demòcrates pel qual se’ls dona suport a la llista nacional a canvi que no hi hagi candidatura de DA a la Massana. L’argument fonamental es troba a garantir els dos consellers territorials i que no és evident poder articular amb UL un moviment nacional perquè no hi ha forces parroquials amb les quals fer una coalició. Actualment aquest grup és majoritari dins de Ciutadans Compromesos.
L’altra part de la formació, però, no vol pactar perquè veu unes diferències molt grans i augura poca capacitat d’incidir amb els dos hipotètics consellers si DA té una majoria absoluta àmplia. Com és tradició a la parròquia, el missatge és el d’esperar a veure com evolucionen els esdeveniments. Especialment per comprovar si l’inici de la tercera via que impulsa Unió Laurediana pren embranzida o no acaba d’arrencar. Llavors arribarà el moment de prendre decisions.