Andorra investiga dues cases de canvi argentines que van treballar amb BPA
Una està vinculada a la família Kirchner i l’altra hauria netejat diners de suborns d’Odebrecht
La Batllia i la policia segueixen investigant dues cases de canvi argentines que van treballar amb Banca Privada d’Andorra (BPA), segons publicava ahir el mitjà de comunicació del país sud-americà La Nación. La investigació es va iniciar ja fa uns anys i encara estaria oberta. Una de les cases de canvi sota sospita és Jonestur, una de les més importants de la ciutat de Mar del Plata. Hi ha indicis que de Jonestur van desaparèixer desenes de milions de dòlars vinculats a Daniel Muñoz, el difunt ex-secretari privat de Néstor Kirchner, ex-president argentí i també difunt, i la seva família. Les anàlisis realitzades a les operacions registrades a BPA, posen en relleu que Sergio Tadisco, un empresari de Mar del Plata i testaferro de Muñoz, va traslladar milions de dòlars de l’Argentina triangulant-los a través d’Andorra. Després es giraven aquests diners a altres països.
Quan es va intervenir BPA l’any 2015, 8.000 comptes de Jonestur al banc es van congelar per investigar-les. Fonts de la casa de canvis van assegurar a La Nación que Jonestur té “qüestions pendents” a Andorra, però es van voler deslligar de Muñoz. “Ens volen associar amb operacions del kirchnerisme, però no hi ha res que ens vinculi a aquest sector, al senyor Muñoz o a Odebrecht”, s’indica a la informació, on s’afegeix que “ningú de Jonestur va ser cridat a declarar a Andorra ni afronta allà cap imputació formal”.
L’altra casa de canvi és la ja extinta Giovinazzo SA, a la qual s’associa amb un bufet uruguaià que hauria mitjançat en l’operatòria de la constructora brasilera Odebrecht. Pablo Giovinazzo, el responsable de la casa de canvi, estaria investigat com a col·laborador i assessor d’operacions de blanqueig de diners procedents de suborns, frau fiscal i el narcotràfic. Des d’Andorra es destaquen els vincles que va tenir amb un estudi uruguaià que controlava una societat panamenya amb la qual operaven firmes holandeses que utilitzava Odebrecht. La casa de canvi també va usar BPA.
L'A PREGUNTA SI ES VAN FILTRAR DADES DE BPA
Els liberals (L’A) exigeixen al Govern que esclareixi si Espa-nya hauria obtingut dades de BPA i de Banco Madrid sense autorització judicial. El president del partit, Jordi Gallardo, ha presentat una pregunta que l’executiu haurà de respondre en la sessió de control del pròxim 8 de novembre. En concret, el dirigent demana que s’afirmi o es negui si dos alts responsables informàtics de l’entitat bancària haurien facilitat un disc dur a agents del país veí perquè en poguessin sostreure informació des de l’ambaixada espanyola. Gallardo va alertar que si això hagués succeït, “estaríem parlant d’uns fets molt greus perquè no tot s’hi val per obtenir informació ni dades”. El candidat a cap de Govern dels liberals, que no té coneixement que la fiscalia hagi obert cap expedient, va afirmar que “la sobirania andorrana es comença a defensar al país”. Basat en informacions publicades per altres mitjans, Gallardo va apuntar que la reunió per obtenir les dades hauria tingut lloc el 24 de març del 2015, quan l’entitat ja havia estat intervinguda, i va considerar que s’haurien vulnerat dos principis fonamentals, com el de secret professional i el de protecció de dades. El president del partit va expressar que si les informacions publicades fins ara fossin certes, s’hauria produït un “greu menysteniment a la sobirania andorrana per part dels que l’han de defensar”. A més, considera que en cas d’haver-se produït, la reunió hauria tingut lloc quan el secret bancari era vigent al Principat, i que el Govern, en cas que la petició d’Espanya s’hagués fet via comissió rogatòria, podria haver-s’hi negat. “Aleshores, els convenis vigents permetien denegar la demanda d’informació si es va produir pels canals oficials”, va relatar Gallardo. El líder dels liberals va demanar a Govern una resposta immediata, i en cas que els responsables polítics fossin coneixedors de l’entrada al país dels agents espanyols, que no s’haurien autoritzat fins dies després, el partit demanarà dimissions. Gallardo també va alertar de la “influència” de l’Estat espanyol a la política andorrana.