política
Els funcionaris amb sou baix podran tenir una altra feina
DA proposa modificar el règim d’incompatibilitats i que no afecti qui cobri menys del 120% del salari mínim, uns 1.200 euros
El funcionari que cobri menys del 120% del salari mínim (1.220 euros) podrà tenir una segona feina, i també els treballadors eventuals amb contractes inferiors a un any i els que treballin a temps parcial. Són les modificacions proposades pel grup demòcrata a l’apartat d’incompatibilitats previst al projecte de llei de reforma de la Funció Pública i part de les 40 esmenes a l’articulat que ha elaborat DA fruit dels darrers compromisos que el Govern va prendre amb els sindicats i del resultat de les trobades que el mateix grup va mantenir amb els representants dels treballadors. Respecte del cas concret de les incompatibilitats, el conseller Marc Ballestà va assenyalar que s’ha volgut tenir en compte l’impacte que haguessin pogut tenir els funcionaris amb sous més baixos, provocant que treballar a l’administració deixés de ser atractiu. En tot cas, Funció Pública haurà de determinar si la segona feina és compatible amb les funcions que es fan a l’administració.
Via esmena DA també suprimeix la possibilitat que una reserva de plaça d’un funcionari que accedeix a un càrrec polític sigui indefinida. El projecte de llei aprovat pel Govern així ho preveia, però els demòcrates aposten per mantenir la limitació de vuit anys vigent actualment. Ballestà ho va justificar per “coherència”, perquè aquesta és la limitació que es va decidir la legislatura passada i “la motivació és encara vigent”: el mandat de càrrecs com el de cònsol o cap de Govern està limitat a vuit anys, i no limitar la reserva de plaça pot provocar “desajustaments” perquè és un lloc que no es podrà cobrir. A més, Ballestà va avançar una novetat: el Codi de relacions laborals preveurà una mesura idèntica per als treballadors de la privada, que podran beneficiar-se d’excedències de 8 anys si accedeixen a un càrrec públic.
D’altres modificacions
Les esmenes demòcrates també possibiliten allargar l’edat de jubilació dels funcionaris en 5 anys, i per tant, arribar fins als 70 anys en el cas del treballadors del cos general, i els 65 en el dels dels cossos especials, sempre que sigui fruit d’un acord entre el treballador i l’administració.
Una de les crítiques dels sindicats feia referència a la rebaixa de salari a funcionaris, als quals s’ha de reubicar per una qüestió de salut a unes funcions amb retribucions inferiors. En la darrera modificació, el Govern es comprometia a garantir el 80% del sou anterior. El grup parlamentari ha anat un pas més enllà “perquè hi havia cert marge de millora”, i ha establert que els treballadors que els afecti una mesura com aquesta però cobrin menys de 2,5 vegades el salari mínim (uns 2.500 euros) percebran la totalitat del salari. Si superen aquest llindar rebran la retribució més elevada d’entre les dues: o 2,5 cops el salari mínim o el 80% del sou que cobraven abans.
Respecte a la qüestió retributiva, els demòcrates rebaixen d’un any a sis mesos el termini en què haurà d’estar culminat el desplegament reglamentari de la llei relatiu a la carrera professional i els complements salarials relacionats. A més, el pas de cobrar triennis a quinquennis no serà efectiu fins que no estiguin instaurats tots els nous complements salarials. En aquest sentit, Ballestà, que va presentar les esmenes amb la consellera Sofia Garrallà, també va avançar que en el desplegament reglamentari hi haurà mesures addicionals per compensar aquells treballadors públics que es van incorporar a l’administració abans del 2009 però que continuen en la franja més baixa de la seva graella salarial a conseqüència de la congelació del GAdA. En les successives avaluacions per a obtenir els complements salarials associats a la carrera professional, si les superen, se’ls aplicarà un augment addicional per compensar-los els anys de congelació de la gestió de l’acompliment.
Abans de la presentació pública del contingut de les esmenes els consellers en van informar els representants sindicals. Sobre la reacció, Ballestà va assenyalar que si els canvis “serviran per evitar accions [de protesta], no ho sé”, però que la seva opinió és que la nova normativa no les justifica, les mobilitzacions. “Les seves reivindicacions se centren molt en el tema retributiu, però aquesta és només una part”, va defensar el conseller, que a més els va recordar que un cop s’enceti el treball en comissió poden haver-hi d’altres modificacions fruit de les aportacions dels altres grups. La primera reacció sindical no va ser positiva. El sindicat de l’administració general (Sipaag) va comunicar que no es tornarà a reunir amb DA, que les esmenes “són un nova maniobra de cara a la galeria” i que s’oposa a la reforma tal com està plantejada.
LES ESMENES
Podran tenir una segona feina els funcionaris amb sous més baixos i també els eventuals amb contractes de menys d’un any i els treballadors a temps parcial.
Es manté en 8 anys el termini màxim en què es reservarà la plaça a un funcionari que tingui un càrrec polític i DA avança que el Codi de relacions laborals preveurà una mesura similar per als treballadors de la privada, que tindran dret a excedències.
Els funcionaris podran allargar l’edat de jubilació fins a un màxim de 5 anys, i per tant, un treballador del cos general es podrà retirar als 70 i dels cossos especials als 65.
Un funcionari que hagi de ser reubicat a un lloc de feina amb una retribució inferior al que tenia per qüestions de salut podrà mantenir el total del salari anterior si és inferior a 2,5 cops el sou mínim.
Als treballadors públics que van entrar abans del 2009 a l’administració i s’han mantingut a la franja baixa de la seva graella salarial per la congelació del GAdA se’ls aplicaran increments més elevats si supe-ren les futures avaluacions per compensar-los.
El desplegament reglamentari del règim retributiu haurà d’aprovar-se en el termini de 6 mesos.