educació
L'UdA haurà d'ampliar les instal·lacions
El centre universitari ha augmentat un 8% el nombre de matriculacions i supera les 1.800
La Universitat d’Andorra requerirà una ampliació de les instal·lacions pel creixement constant del nombre d’estudiants. Així ho afirmen el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, i el rector de la Universitat d’Andorra, Miquel Nicolau, els quals van esmentar aquests plans de millora de les infraestructures en la inauguració del curs acadèmic 2018-2019 que es va celebrar ahir al Centre de Congressos de Sant Julià. Segons va informar la mateixa Universitat, el creixement del nombre d’estudiants respecte al curs anterior és d’un 8%, i la xifra d’estudiants se situa en prop de 1.800. El nombre d’estudiants nous s’ha incrementat aquest curs un 26%, però s’ha reduït els que repetien, per això l’augment del 8%.
Jover va felicitar els equips del centre universitari per la “feina ben feta” que ha provocat aquest augment i va assenyalar que l’oferta educativa de la Universitat “és l’adequada, la que necessita el país. Els nostres ciutadans cada cop la utilitzen més per formar-se i per generar oportunitats de vida per a ells”. Sobre la millora de les instal·lacions, el ministre d’Educació va assegurar que aquesta és una mesura que s’aplicarà a mitjà termini i que encara no s’ha concretat una localització ni un calendari per a començar les accions. Tot i això, Jover va assegurar que tant l’equip rector com el ministeri estan treballant en ell. Per la seva part, Miquel Nicolau es va mostrar molt satisfet pel creixement que ha experimentat la Universitat aquest curs, asse-nyalant que la confiança dels estudiants “és allò que de veritat honora la institució”. Referent a la necessitat d’ampliar les instal·lacions de la Universitat, el rector va assegurar que aquesta es troba “en el límit” quant a nombre d’estudiants, la qual cosa considera “una bona notícia”.
L’acte d’inauguració del curs acadèmic va comptar amb la intervenció del cap de Govern, Toni Martí, i del cònsol menor de Sant Julià, Julià Call, juntament amb el rector de la Universitat, que va aprofitar el seu discurs per donar la benvinguda als nous estudiants. Toni Martí va centrar el seu discurs en la meritocràcia i els seus efectes en la societat. També va assenyalar que durant la seva legislatura s’han augmentat les beques i els ajuts a l’educació, que el cap de Govern considera fonamental per “millorar el país” i evitar “els extremismes i els populismes”. Martí va denunciar que a Europa “bufen vents de proteccionisme, xenofòbia, tancament i aïllament”, i va agrair al rector la seva preocupació en aquesta matèria dins de la responsabilitat que té la Universitat en la societat andorrana. Per la seva part, el cònsol menor de Sant Julià va destacar la importància de la tecnologia en el desenvolupament de la Universitat, ja que aquesta “va fer els seus primers passos de la mà de la tecnologia”, i va apuntar que la Universitat “dona alegria i vida a la parròquia”.
La Universitat d’Andorra compleix 30 anys aquest curs i ho fa amb la Declaració Universal dels Drets Humans com a eix. Com va assenyalar Miquel Nicolau, en cadascuna de les 30 setmanes lectives del curs acadèmic 2018-2019, es farà un homenatge a un article dels Drets Humans, amb la qual cosa la Universitat pretén posar de manifest el seu compromís de formació en valors de cara a la societat andorrana.
JOAQUIM MARIA PUYAL DEFENSA L'ÚS DE LA LLENGUA CATALANA AL PRINCIPAT
El periodista i doctor en lingüística Joaquim Maria Puyal va fer una conferència sobre comunicació en l’acte d’inauguració del curs acadèmic de la Universitat d’Andorra. Puyal va donar algunes de les que considera les claus de la comunicació, com ara la voluntat de fer-se entendre o el domini de la pausa, i va compartir la seva experiència com a periodista i narrador amb el públic rememorant fragments audiovisuals propis d’alguns dels conceptes que va explicar, com ara el d’un partit de l’FC Barcelona narrat per ell, un dels més famosos gols de Leo Messi o una entrevista en un programa de televisió. També es va reproduir la narració d’una competició de castellers per demostrar la importància del silenci a lhora de locutar un esdeveniment. El periodista català també va destacar la importància de defensar la llengua pròpia als territoris com a forma de preservar la diversitat cultural al món. Després de la conferència va apuntar que “la quantitat de parlants que té una llengua no la fa més noble que una que tingui una quantitat de parlants inferior”, i que aquesta és una de les principals eines que tenen els pobles per defensar la seva identitat. Concretament, va apuntar que la “vitalitat” del català depèn de l’ús que en facin els ciutadans, per la qual cosa va invitar els andorrans a “parlar el català, sempre i a tot arreu del país”. Puyal va assenyalar la professionalitat i l’inconformisme com a elements imprescindibles perquè els estudiants universitaris ajudin la societat a avançar i millorar. També va subratllar les paraules del rector de la Universitat d’Andorra, Miquel Nicolau, i el cap de Govern, Toni Martí, sobre les “injustícies socials” que s’estan produint a Europa.