salut

Nou menors han passat per centres especialitzats de l'estranger el 2018

Set d’ells continuen internats per trastorns alimentaris, addiccions i per comportament

Nou menors han passat per centres especialitzats de l'estranger el 2018ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Nou menors han estat ingressats aquest any en centres de tractament especialitzats a l’estranger. Quatre van ser internats per trastorns alimentaris, dos per motius de conducta, un per addiccions i dos més a causa del seu comportament i alhora de la seva dependència a les drogues. Les dades les ha donat a conèixer el Govern a través d’una resposta a una pregunta escrita del conseller general d’SDP, Víctor Naudi. Actualment, set d’ells continuen ingressats.

Segons explica el ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior, els menors estan internats a Catalunya. Concretament, als centres AMALGAMA-7, que proporciona atenció terapèutica i educativa per a adolescents i famílies, i a l’Institut de Trastorns Alimentaris (ITA). Set adolescents es van ingressar tant per la patologia que pateixen com per la situació de risc familiar, mentre que els altres dos han estat internats a causa de la malaltia.

En anys anteriors, també es va ingressar menors al Centre Terapèutic Font Regona i a l’espai PRISMA, que actualment és propietat d’ITA. Els ingressos en aquests centres es van fer per les característiques i les greus dificultats de les patologies dels menors, que requerien ser traslladats a centres amb “una major intervenció terapèutica”. Ara, els centres amb conveni són AMALGAMA-7 i ITA.

Durant el primer semestre del 2018, la despesa que va assumir la CASS va ser de 105.797 euros. Aquí s’hi inclouen les estades al centre, la farmàcia i els viatges. Dels nou pacients que estan als centres, cinc tenen la cobertura de la CASS en un 100%, mentre que els altres quatre disposen d’una cobertura del 90%.

D’altra banda, el Govern també va publicar ahir que 316 adolescents d’entre 13 i 17 anys patien algun tipus de patologia. En total, el Servei de Salut Mental del SAAS va realitzar el 2017 un total de 1.821 visites a menors. 99 d’ells tenien un trastorn per dèficit d’atenció, 60 presentaven un trastorn adaptatiu, és a dir, símptomes d’ansietat o de depressió, 31 patien el trastorn de l’espectre autista, 28 tenien depressió major i 28 més, ansietat. De les dades també se’n desprèn que 17 adolescents tenien un trastorn alimentari i 16 presentaven problemes de conducta. A aquesta xifra, cal sumar-hi els 40 pacients atesos a la unitat de conductes addictives del SAAS per trastorns addictius.

Ajuts per a les famílies

El Govern assegura que hi ha ajuts econòmics “ocasionals” per accedir als serveis d’atenció residencial i que permeten cobrir, entre altres, les despeses que es considerin “necessàries”, com ara les teràpies psicològiques que es puguin requerir a nivell familiar, sempre que no hi puguin fer front. D’altra banda, des de l’executiu s’afirma que el servei de salut mental i el servei especialitzat d’atenció a la infància realitzen “nombroses” coordinacions amb els professionals dels centres estrangers on es deriven els menors amb trastorn mental que requereixen un recurs no disponible al país.

INVERSIÓ DE VUIT MILIONS D'EUROS PER A LES ESCOLES

El Govern va informar ahir que enguany preveu invertir almenys vuit milions d’euros per fer obres a les escoles dels tres sistemes educatius. La major part del pressupost es destinarà a ampliar l’Escola Andorrana de Santa Coloma a causa de l’augment d’alumnes de segona ensenyança. L’executiu admet que el centre “no pot encabir els quatre cursos d’aquest nivell educatiu”, i que per això a l’estiu es van iniciar les obres d’ampliació que es completaran els pròxims cursos. Segons la resposta que va donar l’executiu a una pregunta de la consellera general del PS, Rosa Gili, l’import compromès per aquest any per dur a terme els treballs a l’escola de Santa Coloma és de 7,1 milions d’euros. Enguany, també s’han fet altres actuacions a centres educatius, com ara la substitució del dipòsit d’hidrocarburs de les escoles andorrana i francesa del Pas de la Casa i d’Ordino. A més, s’han realitzat treballs de millora al pati de l’escola francesa de Sant Julià de Lòria i de l’escola andorrana de primera ensenyança d’Encamp. També s’han fet obres d’accessibilitat i als serveis a l’escola francesa d’Escaldes-Engordany i s’ha començat a construir una nova escala a l’escola andorrana i espanyola de Ciutat de Valls.

EL 15% D'USUARIS TENEN ASSIGNAT UN METGE REFERENT

Uns 10.000 usuaris de la CASS ja tenen assignat un metge referent, xifra que representa el 15% dels pacients. Aquesta xifra, que va ser publicada ahir al Butlletí del Consell General, la va donar a conèixer el ministeri de Salut després d’una demanda de la consellera del PS, Rosa Gili. Des de Salut, afirmen que la posada en marxa d’aquest sistema és un dels canvis que formen part de la reforma sanitària, juntament amb la Llei de drets i deures dels pacients i la història clínica compartida. El Govern assegura que la implantació del sistema del metge referent pretén avançar cap “a la màxima qualitat, accessibilitat, eficiència i sostenibilitat de l’assistència sanitària pública d’Andorra”. Quant a la història clínica compartida, almenys 37 metges d’atenció primària dels 73 que hi ha al país ja poden utilitzar l’eina informàtica amb la qual poden compartir la informació sobre la situació i l’evolució d’un usuari del sistema sanitari. D’altra banda, el ministeri de Salut assegura que la reforma sanitària que s’està duent a terme al país requereix “un llarg període de temps”, atès que el procés “comporta canvis d’importància en els agents del sistema de salut”. En resposta a una pregunta de Gili, el Govern assegura que se sent “molt satisfet” per les accions de la reforma que s’han dut a terme. L’executiu espera aprovar abans d’acabar la legislatura la modificació de la Llei de la CASS, la de reproducció humana assistida i la proposta de llei de sang, cèl·lules, teixits i òrgans.

tracking