conflictes laborals

Els sindicats amenacen amb una nova vaga de funcionaris

Gabriel Ubach avança que “les pròximes setmanes” es farà una assemblea general per votar si es va a una possible mobilització

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats de funcionaris plantegen tornar a utilitzar la carta de la vaga per mostrar el seu rebuig al projecte de llei de reforma de la Funció Pública. Així ho va explicar ahir el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) i portaveu de la Plataforma Sindical, Gabriel Ubach, que va emfatitzar que el text de DA “no es pot admetre”. “Nosaltres esperàvem diàleg i consens i no l’hem trobat. Per tant, ens mantenim en la mateixa línia, no volem que la llei passi”, va afirmar en declaracions al Diari. Precisament per aquest motiu, Ubach va destacar que “les pròximes setmanes” se celebrarà una assemblea general de la plataforma sindical per tractar les possibles accions a dur a terme contra l’aprovació del projecte de llei. Entre aquestes accions, el secretari general de l’USdA va destacar que s’abordarà la possibilitat de tornar a fer vaga. De fet, Gabriel Ubach va anticipar que “és molt probable que anem a una vaga dels treballadors de la Funció Pública”. En cas que l’assemblea general validés la vaga, després es convocaria una reunió extraordinària a cada sindicat per prendre una decisió particular.

El líder sindical va avançar que els funcionaris intentaran que l’aturada sigui general. És a dir, que també s’hi afegeixin els treballadors del sector privat. “Farem una crida a tots els treballadors del Principat d’Andorra perquè diguin prou”, va manifestar. Pel que fa al format de la protesta, Ubach va considerar que “pot sortir una vaga indefinida, hi ha moltes possibilitats”, i va apuntar que podria tenir lloc “quan les lleis [de la Funció Pública i les laborals] entrin al Consell per ser votades”.

“S’ha de decidir en assemblea”

Amb tot, el representant de l’USdA va voler remarcar que primer de “tot ha de passar per assemblea, que és on s’ha de decidir”. En aquest mateix sentit es va expressar el president del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag), Lluís Anguita, que va confirmar la trobada de funcionaris i va recordar que qualsevol acció “s’ha de decidir en l’assemblea general”. Anguita va alertar que el projecte de llei de la Funció Pública “afectarà moltíssim tot el país”. Així mateix, des del sindicat de l’ensenyament públic (SEP), el seu secretari general, David Garcia, va deixar oberta la porta al suport del sector educatiu a una vaga. “Si el mes de març [els professors] van demanar una vaga perquè no estaven d’acord amb aquesta llei, quan fem l’assemblea per demanar-ho puc entendre que tampoc estaran contents”, va dir després de l’assemblea ordinària del SEP.

A més, va afirmar que considera “com a opinió personal que si es portés [la vaga] a votació és el que sortiria [la vaga]”.

En tot cas, s’opti finalment per anar a la vaga o no, Ubach i Anguita van coincidir a deixar clar que “alguna cosa s’haurà de fer”. Davant aquest anunci, el ministre Portaveu, Jordi Cinca, va respondre ahir que la nova llei suposarà “un salt qualitatiu”. Per això, va expressar que la voluntat de l’executiu és que la norma s’aprovi aquesta legislatura, tot i que va recordar que aquest fet depèn del Consell General.

Des dels sindicats, però, Ubach va assegurar que hi haurà mobilitzacions “perquè, ja ho vam dir, volem que el Codi de relacions laborals, la llei d’acció sindical i tot això quedi en standby en espera d’un Consell General que sigui dialogant”.

Rebuig a les esmenes de DA

En aquesta línia, el secretari general de l’USdA va criticar el fet que el grup parlamentari de DA presentés dimarts als representants sindicals les seves esmenes a la llei de la Funció Pública i ho fes sense possibilitat de rèplica. “Pensàvem que trobaríem un canvi substancial en el grup parlamentari, que podríem discutir les esmenes i buscar solucions, però ens van enunciar les mesures i les van entrar a les dues hores al Consell”, va denunciar.

Gabriel Ubach va centrar les seves crítiques en l’excedència de vuit anys per a funcionaris i treballadors del sector privat si accedeixen a un càrrec públic. Segons Ubach, aquest mateix límit també s’hauria d’aplicar a empresaris i professionals liberals. “Si tinc diners puc estar tota la vida [al càrrec] perquè no necessito cap excedència, i un treballador només pot estar-s’hi 8 anys”, va argumentar.

Per la seva banda, David Garcia també es va mostrar crític amb les esmenes dels demòcrates i va recordar que “la llei del cos d’Educació afecta [els professors] en l’organització diària, però els aspectes retributius estan contemplats dins de la llei de la Funció Pública”.

Els sindicats amenacen amb una nova vaga de funcionaris

tracking