Mesures econòmiques

L'EFA demana rebaixar la pressió fiscal per ser un país competitiu

L’Empresa Familiar Andorrana considera necessària una reducció dels impostos perquè el país sigui competitiu econòmicament

L'EFA demana rebaixar la pressió fiscal per ser un país competitiuRUBÉN PINEDO

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra necessita reduir la seva pressió fiscal per ser competitiva econòmicament. Aquest és un dels punts clau per millorar l’economia del país que va exposar ahir l’Empresa Familiar Andorrana en un acte en el qual, a més, va manifestar el seu suport a la construcció d’un aeroport dins de territori nacional i va suggerir alguns canvis en les negociacions de l’acord amb la Unió Europea. L’acte va estar dirigit pel president de l’EFA, Francesc Mora, i pel secretari tècnic, Joan Tomàs.

Els darrers vuit anys, Andorra ha augmentat la seva pressió fiscal un 19,6% del PIB el 2010 a un 24,5% l’any 2017. L’EFA va asse-nyalar que el Principat ja se situa en aquesta llista per sobre d’altres països d’Europa com Irlanda, i va assegurar que aquesta pujada resta competitivitat econòmica al país. Tot i això, la pressió fiscal a Andorra segueix sent molt inferior a la mitjana europea, què és d’un 40%, però l’EFA considera que aquest fet no és gairebé significatiu pel model econòmic del Principat, que s’allunya molt de la resta de països del continent.

D’altra banda, l’EFA també va manifestar la seva preocupació pel creixement “moderat” del PIB, el qual es va situar en un 1,9% l’any passat. Aquesta xifra és inferior a la de la majoria dels països d’Europa, els quals, a diferència d’Andorra, han arribat ja als pics dels anys 2006 i 2007. L’EFA considera que el creixement òptim del PIB seria d’una xifra al voltant del 3%, ja que va assegurar que un creixement superior podria comprometre la qualitat de la millora econòmica. Des de l’associació, entenen que “s’ha de fer un pas endavant” amb activitats econòmiques que donin un impuls al PIB.

L’aeroport, una prioritat

Per tal d’augmentar les xifres de creixement del PIB i millorar l’economia, l’EFA va establir una sèrie d’aspectes prioritaris en els quals Francesc Mora va assegurar que treballaran. Un dels principals és la posada en funcionament d’un aeroport reconegut per la UE com a aeroport internacional i d’un heliport. Aquest és l’objectiu principal de l’associació al Fòrum que celebrarà els dies 29 i 30 de novembre, on van avançar que exposaran una proposta concreta d’estratègia aeroportuària. Tant Francesc Mora com Joan Tomàs van destacar la importància d’aquestes infraestructures, les quals consideren imprescindibles perquè “l’economia no pot millorar si no es milloren les vies de comunicació”, i van afegir que “Andorra té una economia de serveis que depèn molt del tipus de turista que ve, per la qual cosa l’aeroport permetria fer un salt qualitatiu important”. Des de l’EFA lamenten que encara no s’hagi fet una proposta operativa d’aeroport a territori andorrà, per la qual cosa donen suport a una posada en funcionament de l’aeroport de la Seu, ja que seria una solució “més immediata”.

D’altra banda, l’associació també va esmentar les negociacions per l’acord d’associació d’Andor­ra amb la Unió Europea. L’EFA agraeix al Govern el fet de fer-los partícips d’aquest procés, però apunten algunes millores en la seva actuació. L’associació empresarial considera que el Govern no ha fet una reflexió prèvia als continguts de la negociació i que hauria d’invertir en l’equip negociador, causa per a la qual van oferir els seus propis assessors. També assenyalen que caldria revaluar l’impacte de l’acord en la despesa i derivats de lleis socials europees, a més d’establir un protocol específic per a l’acord que contempli l’aeroport i explicar els escenaris alternatius a la negociació. Quant a la connexió fèrria entre el Pas de la Casa i França, Francesc Mora va explicar que aquesta no és una de les propostes que es tracta a l’EFA, però que en cas que fos viable, també s’hauria d’incloure en les negociacions amb la UE.

Un altre dels aspectes que l’associació va destacar és el reforçament dels sectors econòmics tradicionals a Andorra, és a dir, comerç, turisme i banca, perquè són els que sostenen l’economia del país. També van establir com a prioritats el desenvolupament de la marca Andorra per tal de donar al país visibilitat internacional i el creixement sostenible basat en el respecte al medi ambient i l’educació.

PLA D'ACTUACIÓ

-Invertir en l’equip negociador amb la Unió Europea i analitzar les oportunitats que es poden derivar per a Andorra de l’entrada al mercat interior i de l’assumpció del dret comunitari. A més, explicar el cost directe que comporta l’acord que es proposa i revaluar l’impacte d’aquest en la despesa i

derivats de lleis socials europees.

-Augmentar la millora del PIB de l’1,9% actual fins a una xifra propera al 3%. Per aconseguir-ho, s’ha de fer un pas endavant amb activitats econòmiques que donin un impuls al PIB, ja que Andorra es troba en un creixement inferior al d’Espanya i França, dues economies que solen tenir una evolució si-milar.

-Reforçar els sectors econòmics tradicionals d’Andorra, és a dir, turisme, co-merç i banca. Aquests són els que sostenen l’economia del país, i l’EFA consi-dera que s’ha de ser “proactius” i donar un servei “excel·lent”.

-Apostar per un creixement sostenible basat en el respecte al medi ambient i en l’educació. L’EFA creu que Andorra hauria de ser un exemple per a la transformació dels models d’empresa que impulsa l’ONU a través del seu objectiu 2030.

-Millorar la visibilitat i el reconeixement internacional del país potenciant la marca Andorra.

tracking