Política
L'oposició culpa l'executiu de l'amenaça de vaga dels funcionaris
Els partits respecten el “dret legítim” que tenen els sindicats de protestar contra les esmenes
Els partits de l’oposició entenen que des dels sindicats puguin estar molestos amb el Govern i DA i consideren que l’executiu podria haver actuat d’una altra manera en la seva negociació amb els funcionaris, situació que, segons ells, ha desembocat en l’amenaça de vaga que va anunciar ahir el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, com a rebuig al projecte de llei de reforma de la Funció Pública. Alhora, des de totes les formacions es respecta el dret legítim dels sindicats a dur a terme protestes i mobilitzacions.
El conseller de Liberals d’Andorra (L’A), Ferran Costa, destaca les moltes “diferències d’opinió amb l’executiu” i el fet que “tots els sindicats hagin signat el comunicat”. Costa, en cas que els funcionaris creguin que han de dur a terme la vaga, posa èmfasi a donar “suport a la decisió de fer-la perquè estan en el seu dret i tindran els seus motius”. “Han explicat de manera molt clara les motivacions al seu manifest”, reitera, que no qualifica l’anunci d’“amenaça”.
Per la seva banda, Rosa Gili, consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS), sentencia que “des que tenim DA existeix un enfrontament constant. Ja vam dir altres vegades que pensem que s’ha menyspreat la figura del funcionari en com han anat les negociacions i en moltes altres accions”. Gili opina que aquesta situació és la que va provocar la vaga general de fa uns mesos, “i ara, pel que veiem, les coses no han canviat, malgrat que ens facin creure que DA ho té solucionat”, assenyala la consellera general, que coincideix en el “respecte” qui vulgui fer vaga.
Víctor Naudi, conseller general d’SDP, assenyala DA “perquèal mateix temps que arrencaven una nova roda de converses amb ells, el grup parlamentari plantejava unes esmenes ja decidides”, el que consideren “una falta de respecte”. Naudi, que assegura que a la formació entenen que des dels sindicats “puguin estar molestos amb el Govern i DA”, consideren “un error” treballar aquesta llei “a pocs dies del final de legislatura” per les “presses i les pressions”, i que per això “s’hauria d’aturar i esperar la pròxima legislatura per aprovar-la”.
El conseller independent de la Massana, Carles Naudi, que diu que la situació “està en mans de DA”, coincideix amb els altres grups parlamentaris en el fet de respectar els motius de les mobilitzacions.
Finalment, el ministre d’Educació, Eric Jover, també veu legítimes les decisions dels sindicats, però considera que des del Govern “estem proposant una sèrie d’eines legislatives molt potents per tal de fer avançar l’Administració pública”.
ELS SINDICATS DIUEN QUE NO HI VA HAVER NEGOCIACIÓ
Els sindicats andorrans en la seva totalitat van enviar ahir un comunicat en el qual afirmaven que “no hi ha hagut cap negociació, ni ara ni a l’inici”. “El Govern ja va posar unes línies vermelles que no estava disposat a modificar”, asseguren al text, i arriben a la conclusió que la reunió entre les dues parts es va fer “per tornar a manipular a tort i dret i demonitzar un cop més un col·lectiu tan imprescindible com fàcilment criticable”. Al comunicat també es denuncia que el Govern aposti per unes lleis “que van en contra de la classe treballadora andorrana”, entre altres coses, “abaratint els acomiadaments dels treballadors de l’empresa privada i continuant retallant els drets dels treballadors públics”.