treball

L'USdA acusa el Govern d'afavorir la precarització del mercat laboral

El sindicat critica la quota de temporada i diu que és fruit de les condicions que s’ofereixen

L'USdA acusa el Govern d'afavorir la precarització del mercat laboralFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El consell de ministres va aprovar dimecres una quota de temporada en què per primer cop el nombre de permisos de treball per a extracomunitaris és més elevat que el de treballadors comunitaris. Es tracta, per a la Unió Sindical d’Andorra, d’una constatació de la precarització laboral que està afavorint el govern demòcrata. “Demostra la situació dels temes socials i laborals al país. Com que els comunitaris no volen venir per les condicions que s’ofereixen, van a buscar extracomunitaris”, va lamentar Gabriel Ubach. “És una demostració del tipus de país que vol DA”, va criticar el representant sindical, que denuncia que l’executiu “vol un acord amb la UE però amb la llei i els treballadors de Burkina Faso”.

La visió de la patronal és totalment contrària. Tant la Confederació Empresarial (CEA) com l’Empresa Familiar (EFA) consideren que és una solució a la problemàtica per trobar mà d’obra. “Les associacions ens comenten des de fa temps que tenen manca de treballadors, sobretot en el sector de la construcció i l’hoteleria. Ens consta que s’han fet prospeccions a zones pròximes d’Espanya, Portugal i França, i ni allà troben nombre de treballadors necessaris”, va assenyalar el president de la CEA, Gerard Cadena, que va recordar que la problemàtica per contractar treballadors “s’ha aguditzat darrerament, de manera que l’aplicació d’aquesta mesura ens sembla molt encertada”. En el cas concret de la construcció, va comentar que la patronal del sector, l’Acoda, “té convenis especials amb la Seu per trobar gent allà i no els ha aconseguit. També se’n va anar fins a Portugal i ni així, per tant l’única solució ha estat contractar més gent que vingui de fora”.

Al seu torn, el president de l’EFA, Francesc Mora, va instar a flexibilitzar el model d’immigració perquè les empreses puguin contractar a fora. “S’han de prendre mesures perquè les empreses puguin contractar de manera còmoda, ràpida i sense massa cost”, va assenyalar Mora, que va recordar que sovint es necessiten empleats amb formació que no es troben al mercat interior.

tracking