Nervis Villalobos torna a la presó i se l'acusa del blanqueig de 1.200 milions
L’exviceministre d’Energia veneçolà està processat per la Batllia per una causa de BPA
La xarxa desmantellada a Espa-nya relacionada amb l’exministre veneçolà d’Energia, processat per la Batllia, Nervis Villalobos, va blanquejar suposadament 1.200 milions de dòlars procedents de suborns de l’estatal Petrolis de Veneçuela S.A. (Pdvsa). La policia espanyola va donar per desmantellada dimarts la xarxa delictiva i va detenir Villalobos, l’argentí Luis Fernando Vuteff, l’advocat Ignacio Sánchez Combán i Darío Ramiro Mario Ale Iturralde, segons han publicat mitjans del país veí. Els arrestos es van fer a instàncies de la fiscalia espanyola anticorrupció i per ordre del jutjat d’instrucció 41 de la capital, que ja investigava Villalobos per blanqueig. L’afer està relacionat amb el cas BPA perquè Villalobos va enviar set milions d’euros a la sucursal de Banco Madrid (filial de Banca Privada) a Lisboa que van servir per comprar un habitatge de luxe a Madrid. Villalobos és un dels caps de la trama, per sobre de l’anterior, que va utilitzar societats creades per BPA Serveis per desviar fons de la petroliera per valor d’uns dos mil milions de dòlars que es movien en comptes a Banca Privada.
En l’operació batejada com a Carabela es van embargar 115 immobles valorats en 60 milions d’euros, entre els quals es troben un hotel, una urbanització de luxe a la turística localitat de Marbella i diversos localitzats al madrileny barri de Salamanca. A més es van emetre tres ordres internacionals de detenció en una altra operació en què es van registrar set domicilis i despatxos professionals. Un d’ells va ser el de la societat Columbus Properties One, amb domicili social a Madrid, que va servir presumptament per rentar diners de Veneçuela amb una promoció d’habitatges unifamiliars a Marbella, segons les fonts.
La investigació va començar fa més d’un any, quan els agents van detectar un seguit de transferències realitzades per un ciutadà portuguès des de l’estranger, que tenien com a destinació comptes bancaris de persones vinculades a ex-polítics veneçolans i a directius d’una societat de gestió de patrimonis que operava a Espa-nya. Fruit dels mecanismes de cooperació policial internacional, els agents van comprovar que aquesta persona estava sent investigada pel departament de Seguretat Nacional dels Estats Units. Arran de la col·laboració entre els dos països es va poder determinar que la societat de gestió de patrimonis situada a Espanya donava serveis de blanqueig de capitals a polítics veneçolans i directius de Pdvsa. Els ajudava així a amagar els guanys que havien obtingut amb la seva activitat mitjançant la inversió dels fons en immobles a Espanya, tot això a través d’una complexa estructura societària amb ramificacions a Suïssa, Malta i Itàlia.