Seguretat
Un pres es fuga a Espanya aprofitant un permís mèdic
El reclús té diagnosticat un càncer i la Batllia va ordenar que es fes unes anàlisis al país veí que no podia fer-se aquí
Un pres de caràcter preventiu de nacionalitat espanyola, condemnat per tràfic de drogues, es va fugar dimarts passat de la presó de la Comella aprofitant que la Batllia li havia concedit un permís per viatjar fins al país veí i fer-se unes proves mèdiques. El benefici se li va atorgar perquè el reu té diagnosticat un càncer, i malgrat que les primeres proves se li van fer a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, en necessitaven unes altres que no se li podien practicar aquí. No és la primera vegada que la Batllia ofereix aquesta possibilitat, perquè tal com va explicar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, després d’informar de la notícia, “el dret a la vida preval sobre qualsevol altre, de manera que se li va concedir aquesta opció però després ja no ha tornat”. L’interessat va sortir amb el compromís de tornar al cap de dos dies, cosa que no va fer, i Espot explicava que desconeixia el motiu pel qual no havia tornat, però va assenyalar que està en contacte amb els seus representants legals i amb la policia espanyola per comprovar la seva ubicació i també per saber les seves intencions.
La situació mèdica que pateix fa que tampoc inquieti gaire les autoritats, que evidentment treballen per retornar-lo, ara bé, el més lògic és que es mantingui a Espanya i si segueix el tractament mèdic, serà senzill que la policia el pugui localitzar. De fet, ja s’ha avisat al cos d’ordre de la situació de fuga i Espot va dir que si cal, s’anirà a instàncies superiors.
Manca un conveni bilateral
El fet que no existeix un conveni bilateral entre ambdós països impedeix que qualsevol reu que estigui en aquesta situació sigui custodiat per la policia veïna un cop passa la frontera. Espot va explicar que “fa molts anys que els vam presentar una proposta però les negociacions són complexes i no estem en disposició de signar-lo encara”, es lamentava. Rubricar-lo amb Espanya és molt complicat perquè aquesta situació afecta diferents ministeris, començant pel d’Interior, que és qui posa els policies que l’haurien de recollir a la frontera, acompa-nyar-lo i vigilar-lo mentre es realitzi les proves i tornar-lo a la frontera. També el ministeri de Justícia, que rebria la demanda de Batllia. Institucions Penitenciàries hauria de facilitar un espai perquè pernoctés i finalment hi estaria implicat el ministeri de Salut. Però a més cal sumar-hi un altre element, la descentralització de competències a l’Estat veí del sud. Catalunya és la comunitat on es prioritzen els trasllats, però té les competències en exclusiva de Salut i dels mossos d’esquadra, de manera que també caldria un acord específic amb la Generalitat. Espot va indicar que malgrat les dificultats, “per nosaltres no quedarà i seguirem negociant”.
ZOOM
Sanitat
La batllia autoritza sortir de la presó en cas de malaltia
La Batllia va ordenar la seva excarceració temporal perquè a l’hospital de Meritxell no se li podien fer les proves que necessitava. Aquesta és una pràctica habitual, que se seguirà fent, perquè el dret a la vida preval per sobre de la pena.
Seguiment
Si segueix el tractament, serà senzill de localitzar
Des de l’executiu es confia a trobar-lo, sigui perquè ja estan en contacte amb els seus advocats, sigui perquè seguirà el tractament mèdic. Si això passa, es considera que no hauria de ser gaire difícil de trobar per la policia espanyola.
Política
La descentralització dificulta l’acord amb Espanya
Andorra vol signar un protocol amb Espanya perquè la policia el vigili i l’acompanyi, però intervindrien molts ministeris i, en el cas català, més competències estan transferides, així que caldria que es posin d’acord les dues administracions.