Els ecologistes veuen “negatiu” que Andorra rebi residus de la Cerdanya
Des d’Apapma creuen que s’ha de ser solidari però demanen “una altra solució”
Carles Iriarte, president de l’Associació per a la Protecció dels Animals, les Plantes i el Medi Ambient (Apapma), considera que l’augment de residus tractats al forn incinerador provinents de Catalunya “és molt dolent per al medi ambient i per a la salut publica”. Des del passat gener i fins al mes de juny, Andorra ha importat 4.563 tones de residus provinents de la Cerdanya per a ser tractades al forn incinerador, una xifra que representa un augment del 53% respecte a les que es van registrar l’any passat, segons dades facilitades per Govern.
“Ho trobem malament, és negatiu, tot i que entenem que s’ha de ser solidari”, afirma Iriarte, que assenyala que des de l’associació segueixen demanant que es busqui una altra solució o sistema de residus, per no haver d’importar-los des de la Cerdanya. “En aquest cas, els acompanyarem i els donarem suport, però de moment no hi ha cap mena de pla de residus per a no continuar enviant brossa des de Catalunya”, afirma el president de l’Apapma. “Tot això incrementa la contaminació que deixa anar el forn incinerador i ens afecta la salut, en especial la de la població de les parròquies centrals, i el medi ambient”, afirma Iriarte. “Solidaris, sí; rucs, no”, sentencia.
En tot cas, deixant de banda les tones de residus provinents de la Cerdanya, en aquest primer semestre del 2018 s’han generat 1.756 tones més de residus que durant el mateix període del 2017. L’acord amb la Generalitat de Catalunya per portar residus de la Cerdanya es va signar el gener de l’any passat.
Mal sistema, però no el pitjor
Iriarte posa èmfasi que el forn incinerador contamina “sempre que està encès”. “Redueix el volum de residus, però multiplicant la seva toxicitat a canvi”, assenyala el president d’Apapma. Segons les dades de Govern, la planta incineradora de residus no va haver de fer cap aturada no programada l’any passat ni tampoc n’ha realitzat cap des del gener.
La incineració de brossa és considerada “un mal sistema”, tot i que considera que l’abocament “és pitjor”. En aquest sentit, Iriarte demana que ja que es té aquest sistema, almenys s’hauria “d’intentar recuperar quelcom de la calor generada”. “Incinerar és sempre deficient, per cada kW que recupera el forn, en perd de 2 a 4. S’ha de buscar un equilibri”, assenyala Iriarte.