col·lectius professionals

Els saigs tramiten prop de 20.000 expedients en dos anys d'activitat

Els saigs tramiten prop de 20.000 expedients en dos anys d'activitatFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’estadística d’activitat dels tres executors privats es diferencia en dos trams: des de mitjan de maig del 2016 fins a mitjans de maig del 2017, i des de llavors fins al 30 de juny del 2018, que és la darrera data en què s’han actualitzat les dades. En el primer tram, el nombre de dossiers treballats als despatxos dels saigs va ser de 5.789. En el segon, de 13.918. L’explicació que s’hagi doblat el volum d’activitat és la modificació de la llei, que els va permetre rebre alguns expedients que ja havien arribat a la Batllia. Inicialment el previst era que aquesta figura professional nova nascuda per descongestionar la Batllia –on els expedients s’acumulaven i la lentitud a tramitar-los abocava sovint que prescrivissin– rebés només els afers nous generats arran de l’inici de la seva activitat. Però aquesta decisió inicial es va cor­regir perquè finalment també es tractava de posar solució al col·lapse que patia la Batllia i els saigs van rebre afers posteriors al maig del 2014, dos anys abans que iniciessin la seva activitat.

Aquesta anormalitat provoca que als executors privats se’ls faci difícil determinar quin serà el seu volum d’activitat. “La professió encara està plena d’incògnites”, assenyala el president de torn de la Cambra de Saigs, Xavier Gra-nyó. “Ara teòricament ha de baixar”, afegeix, atès que s’aniran resolent aquests expedients que van arribar de la seu judicial. Però no es pot determinar quina serà l’estadística normalitzada. El major volum de feina als despatxos, destaca Granyó, sí que ha tingut una conseqüència constatable: s’han doblat el nombre de mitjans humans que hi treballen. Són 27 persones enfront a les 13 d’un any enrere. Quant al volum de resolució, s’han finalitzat 5.546 expedients, un 28,14% del total. El que no està comptabilitzat és quin volum de diners s’ha recuperat.

La majoria, administratius

La gran majoria de dossiers que s’han d’executar són entre administrats i administracions. “El que ens ocupa més temps és l’execució administrativa, perquè és un volum superior, encara que els expedients són més senzills”. Impagaments de multes o tributs, per exemple. O deutes amb la CASS. El canvi legislatiu no només va regular els executors privats, també es va dotar les administracions de la potestat d’activar tots els mecanismes per cobrar deutes, com ara embargaments. Per això algunes van decidir assumir aquesta tasca, sense recórrer als executors. Ara per ara els saigs només treballen amb els comuns de Canillo i Encamp, als quals s’afegirà Escaldes. I “tenim converses” amb Andorra la Vella, va assenyalar Granyó. També s’ocupen dels dossiers per impagaments de la CASS –aquests més quantiosos– i de les sancions imposades pel Govern i la policia i que l’infractor no paga quan toca.

Tots aquests afers han suposat 16.268 expedients en els dos anys (11.578 en el segon període) dels quals se n’han finalitzat un 30,72%. Les execucions de tipus civil, al seu torn, han significat 3.439 expedients (2.340 entre mitjans del 2017 i del 2018) i s’han tancat entorn del mig miler (un 16%). En les execucions civils s’hi inclouen també 34 subhastes. L’estadística facilitada per la Cambra de Saigs reflecteix que, en nombres absoluts, el volum d’expedients finalitzats ha estat molt similar en els dos períodes 206-2017 i 2017-2018 (el primer van ser 2.690 i el segon 2.856).

Dades que es destaquen

Des de la Cambra que els representa destaquen dues altres dades d’aquests dos anys d’activitat: la del nombre baix de queixes al Raonador derivades de la seva activitat, i la de també baixa proporció d’incidents plantejats davant la Batllia contra els procediments que realitzen. Respecte a la primera, a la data de recopilació de les xifres d’activitat (30 de juny) la institució del Raonador havia rebut entorn de 8 queixes. “Un nombre relativament baix, posat en relació amb el nombre d’expedients tractats pels saigs, 19.707”, remarca Gra-nyó, i tenint en compte, admet, que es tracta d’una feina sensible i “no agradable”.

Quant al nombre d’incidents presentats a la Batllia contra les execucions del saig han estat 28, un 0,14% del total. En aquest sentit, el president de la Cambra d’executors privats indica que per ara és una proporció molt baixa però que en aquest cas concret entenen que augmentarà perquè “és una estratègia processal” la de discutir, i per tant també dilatar l’execució.

tracking