camps de neu
Grandvalira se salva
El contracte és de durada indefinida i ni Ensisa ni Saetde podran demanar la dissolució els pròxims dotze anys
La marca Grandvalira no desapareixerà. Els responsables dels dos camps de neu que l’integren, Saetde (Pas de la Casa-Grau Roig) i Ensisa (Sodeu-El Tarter) van tancar ahir a la nit l’acord que permetrà mantenir el domini esquiable més gran dels Pirineus de manera indefinida, segons ha pogut saber el Diari. L’oferta Grandvalira es veurà ampliada amb la incorporació de l’estació d’Ordino-Arcalís, que des d’aquesta mateixa temporada es comercialitzarà conjuntament amb els dos dominis que conformen Grandvalira. Cal recordar que el juny passat Saetde va oficialitzar que s’havia fet amb el control de Secnoa, societat que gestiona l’estació ordinenca
Les negociacions no han estat fàcils, ja que la posició de Joan Viladomat, màxim responsable de Saetde, semblava inamovible cap a la dissolució però les negociacions van culminar amb una solució ahir a última hora. Des de Grandvalira se subratlla que "conscients dels efectes que es derivarien per a l'economia de les societats, les dues parròquies i el país, els responsables de Saetde i Ensisa, amb la mediació personal del cap de Govern han treballat intensament durant els darrers mesos per restablir la voluntat associativa", en un comunicat fet públic aquest matí.
Els termes de l’acord estableixen que la duració del nou contracte serà indefinida i que al cap de 10 anys hi hagi un període de dos anys addicional en cas que alguna de les parts no tingués interès a continuar, el que des de les societats es destaca que "assegura l'estabilitat de futur del sector als operadors i empreses de la neu". Un altre dels aspectes que canviarà amb el nou pacte és el repartiment dels ingressos, de manera que es torna a les condicions inicials: els primers 31 milions d’euros es repartiran amb un 58% per a Saetde i el 42% restant anirà a parar a Ensisa.
L'acord, segons es detalla al comunicat, estableix que Secnoa pugui adquirir fins a un 5% de les accions de Nevasa, amb un consell d'administració format paritàriament per Ensisa i Saetde/Secnoa. També s'especifica que malgrat el canvi en l'accionariat, la convocatòria i l'adopció dels acords de la junta general requerirà almenys el 60% del capital social de Nevasa. L'oferta de productes d'Ordino-Arcalis s'incorporarà progressivament a part d'aquesta temporada a la de Grandvalira i Secnoa contribuirà al finançament de Nevasa amb el mateix criteri que les dues societats que ja la integren.
L'entesa per a la continuïtat del domini serveix també per tancar el conflicte del Pla de les Pedres i la situació no serà motiu de discussió per part de Saetde, "independentment de la titularitat del terreny on està situat el giny propietat d'Ensisa", s'assenyala al comunicat. A més, s'acorda que aquesta temporada les escoles d'esquí de Pas de la Casa-Grau Roig, de Soldeu-el Tarter i d'Ordino-Arcalís puguin impartir classes en qualsevol dels tres espais esquiables "sense cap compensació econòmica en favor de cap de les estacions".
Des de Grandvalira es destaca que la nova oferta amb l'entrada de l'estació ordinenca permet disposar d'un producte de neu amb 240 quilòmetres de pistes i un volum de visitants que superaria els 2 milions de dies d'esquí, el que convertiria el domini en dels set únics del món a superar aquesta xifra en el rànquing mundial de dos milers d'estacions elaborat pel consultor suís Laurent Vanat.
Desgavell econòmic
La declaració d’interès de la plataforma que es construeix a Soldeu amb motiu de la celebració l’any vinent de la Copa de Món va ser el detonant que va provocar que Joan Viladomat anunciés la voluntat de trencar Grandvalira, que de no haver-se arribat a un acord només s’hauria mantingut fins a aquesta temporada. Davant del daltabaix que suposava acabar amb un dels reclams turístics cabdals del país, tots els actors es van mobilitzar per intentar trobar una sortida al conflicte. Fins i tot s’hi va implicar el cap de Govern. Els efectes econòmics negatius que haguessin seguit el trencament són de primera magnitud i s’han xifrat en la caiguda d’un 3% del PIB (Producte Interior Brut) de l’economia andorrana. Pel que fa a les estacions, segons els experts, la primera temporada del trencament segurament haurien perdut diners.
El nou escenari amb un marc estable permet, s'afirma en el comunicat, afrontar les "ambicioses inversions que les estacions tenen previstes per a potenciar la marca Grandvalira i Ordino-Arcalís", dirigides a ampliar el domini esquiable, millorar les instal·lacions de restauració, aparcaments i serveis, ampliar la capacitat de transport d'esquiadors i continuar amb la transformació digital iniciada la temporada anterior.