Medi ambient
Riberaygua vol involucrar la societat en el turisme sostenible
Unanimitat a l’Assemblea de la Francofonia per protegir el medi ambient
La presidenta de la secció andorrana de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia, Patrícia Riberaygua, va dir que la societat jugarà un paper important en el desenvolupament del turisme sostenible i que la protecció del medi natural ha de ser una prioritat en les polítiques dels governs. La també consellera general va destacar ahir, en finalitzar la XXXI Assemblea Parlamentària de la Francofonia que s’ha reunit a Andorra la Vella, que “tenim la sort que els residents acceptem el turisme i som molt conscients que vivim d’ell, però cal que tots treballem perquè els esdeveniments turístics que es fan, com l’Andorra Shopping Festival, siguin per a tothom. Per a ells però també per a nosaltres, i així contribuïm a mantenir l’equilibri”.
Riberaygua va afegir que “hem de seguir avançant i esforçant-nos a fer polítiques sostenibles, que mantinguin aquest equilibri entre la massificació turística i els nostres paisatges. Aconseguir-ho és la nostra prioritat, perquè tenim tots els mitjans per rebre molt turisme, però hem de seguir educant les noves generacions per mantenir el turisme sostenible i els habitants d’avui”. La presidenta va recordar les accions dutes a terme al Principat en matèria d’estalvi energètic, protecció del medi natural, en estalvi d’aigua, i va demanar “l’esforç de tothom” per incrementar-les.
L’assemblea va permetre aprovar per unanimitat una resolució que insta els governs i els parlaments dels països membres a impulsar polítiques en aquest sentit, per això, el secretari general parlamentari de la Francofonia, Jacques Krabal, va recordar que “el desenvolupament turístic no ha d’impedir la protecció de la natura ni tampoc dels recursos naturals com l’aigua o les muntanyes”. També va destacar que “el treball que ja està fent Andorra és global i inclusiu”, és a dir, que més països podrien agafar algunes directrius, “i això permet lluitar contra la mundialització del turisme”.
Malgrat que tots els països van votar-hi a favor, Riberaygua va reconèixer que alguns d’ells havien plantejat alguna esmena inicial, però que al final, “amb els treballs i els ponents que hem portat, els hem convençut”. Krabal va afegir que “hem vist dificultats per trobar punts comuns entre els 22 parlaments europeus perquè el turisme és un element per al desenvolupament econòmic”. A l’assemblea parlamentària plena que se celebrarà el mes de juliol a Costa d’Ivori, es presentarà la resolució aprovada i els treballs que s’han fet aquí.