Consell General
Enfrontament pels funcionaris
L’oposició critica Govern per voler dividir els treballadors del país amb el projecte de reforma de la Funció Pública
L’oposició va acusar ahir el Govern de dividir els treballadors del país per culpa del projecte de reforma de la Llei de la Funció Pública. Durant la sessió al Consell General, els consellers de la minoria van unir-se per demanar la revocació del text, però les tres esmenes a la totalitat presentades pel PS, L’A i els consellers d’Unió Laurediana-Independents de la Massana, van ser tombades per la majoria demòcrata. L’executiu i DA van esquivar haver de replantejar el projecte, que ara passarà a debatre’s en comissió, però es van quedar sols per defensar una reforma que si no hi ha imprevistos veurà la llum sense el suport de cap altra força però davant de l’amenaça d’una nova vaga de funcionaris.
El president i candidat a cap de Govern de L’A, Jordi Gallardo, va dir que DA “ha aconseguit dividir la societat andorrana de vàries formes”, i va retreure a la majoria que hagi “estigmatitzat” la figura del funcionari. “Si estàs al privat, sembla que hagis d’estar en contra del sector públic perquè són uns privilegiats”, va lamentar Gallardo, que va retreure a l’executiu que justifiqui la reforma per reduir la despesa i fer el sistema sostenible, però que després proposi als mestres jubilar-se als 60 anys.
Per abaixar el cost del sistema, Gallardo va advocar, entre altres mesures, per millorar la transparència o revisar les polítiques de retribució ajustades a les competències dels treballadors. A més, va insistir que el model també passa per “andorranitzar” els càrrecs de responsabilitat dels organismes públics i de les parapúbliques com el SAAS, l’INAF, Andorra Turisme o el mateix gabinet jurídic del Govern. “A Andorra hi ha grans professionals absolutament preparats per ocupar aquests càrrecs de responsabilitats”, va al·legar.
Desesperació del funicionari
El president i candidat a cap de Govern del PS, Pere López, va afirmar que el projecte ha provocat una “fractura total” entre “el Govern i els sindicats i entre funcionaris i societat”, i va acusar l’executiu de “destrossar” la Funció Pública. López, que va denunciar que el projecte vol “fer desaparèixer la figura del funcionari”, va retreure que l’executiu hagi utilitzat els treballadors públics com a “blanc” per tapar els “desencerts”. També va aprofitar l’avinentesa per fer campanya electoral quan va anunciar que inclouran al programa la derogació de la Llei, i va instar el Govern a recuperar els 33 acords als quals va arribar l’executiu socialdemòcrata amb els sindicats el 2010 que havien de servir com a base per a la reforma de la Funció Pública.
El president del grup parlamentari mixt, Josep Pintat, va lamentar que l’executiu no determini les despeses del projecte. “Han generat un conflicte al personal de l’administració, que no es mereix aquest tracte, i de retruc a la ciutadania”, va dir Pintat, que va alertar que el nou text no preveu mecanismes de selecció de personal com les oposicions o els concursos, i va criticar que això pugui desembocar a “un cert clientelisme polític”. El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va acusar DA de “menysprear els treballadors del sector públic”.
D’altra banda, la ministra de la Funció Pública i la Reforma Administrativa, Eva Descarrega, va dir que van arribar a una dotzena de pactes amb els funcionaris i que “els punts de desacord” són les jornades de 35 hores setmanals i el canvi de règim de triennis a quinquennis. Descarrega, que va instar els partits a proposar aquests punts a la campanya, va avançar que el nou model retributiu provocarà que la despesa augmenti dels 17 als 20 milions d’euros.
ELS LIBERALS ACUSEN EL GOVERN DE SER "INTERVENCIONISTA"
La consellera general del grup parlamentari liberal, Judith Pallarés, va lamentar ahir el rol “intervencionista” del Govern en el marc del projecte de llei d’Ocupació, que segons l’executiu vol impulsar programes per afavorir, per exemple, la contractació de persones en situació de “vulnerabilitat” i plans de polítiques actives per atreure obrers en localitats llunyanes, com el Pas de la Casa. Pallarés, que es va queixar pel fet que el text és “feixuc” i poc concret, va advertir que la llei també “pretén que el departament d’Ocupació intervingui en la manera de gestionar les empreses”. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va replicar Pallarés i va afirmar que el servei “no farà la competència” a empreses de recursos humans i que en tot cas, l’espai sí que serà una ajuda per a petites i mitjanes empreses del país que no tenen recursos per assumir aquesta àrea.