Reportatge
L'inici d'una nova vida
La família de refugiats resident a Sant Julià assisteix a missa
La sobtada baixada de temperatures que el país ha patit aquest cap de setmana no va evitar que la família de refugiats sirians que viu a Sant Julià de Lòria assistís a la missa de diumenge que mossèn Pepe Chisvert va oferir a l’església de Sant Julià i Sant Germà de la parròquia laurediana. La família al complet, que consta d’un pare, d’una mare embarassada de tres mesos, i una nena de tan sols 20 mesos, van presenciar, juntament amb els seus nous veïns, el sermó del mossèn que, precisament, estava dedicat en gran part a ells. La família de refugiats sirians són catòlics ortodoxos, així que van seguir amb fervor la missa tot i no saber encara parlar català. Un gest que indica que la família acollida s’està adaptant al nou país.
El cert és que Sant Julià de Lòria ha rebut de manera fantàstica i natural la nova família andorrana, que és una de dues primeres que han arribat al Principat des del camp de refugiats de Beirut, al Líban, on es van establir tractant de fugir de la guerra del seu país. Després d’haver-se implicat molts d’ells a moblar el pis on els nouvinguts viuen des de dijous, els veïns lauredians van voler mostrar el seu suport a la parella a la sortida de la missa i van poder conèixer i jugar amb la riallera filla. Tot i que només saben parlar àrab no va ser cap impediment per a poder saludar i compartir somriures amb els veïns de la parròquia. Fins i tot, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany, es van apropar, amb total discreció, a saludar els nous veïns de Sant Julià de Lòria després d’haver completat la caminada contra el càncer a Andorra la Vella.
Una mica més tranquils, després d’haver contactat amb la gent de la parròquia, se’ls va poder veure passejant pels carrers del centre de Sant Julià de Lòria aprofitant així per conèixer un país que fins feia pocs dies només coneixien per fotografies. Xavi Vidal, membre de la Comunitat de Sant Egidi, encarregada del corredor humanitari des del qual les famílies acollides han arribat a Andorra, afirma que als refugiats se’ls assigna un país segons les seves preferències per l’idioma o per tenir arrels. En el cas de les persones acollides a Andorra, ambdues famílies van acceptar venir al Principat tot i la poca informació que tenien del país. No obstant ja estan fent les primeres passes per a ser uns andorrans més. Després de conèixer-los, mossèn Pepe Chisvert ja va afirmar que no tindran problemes per adaptar-se al país. I així sembla que sigui.