afers exteriors
França es posicionarà sobre l'avortament al Principat
Una diputada del partit del Copríncep Macron pregunta per escrit per saber què pensa l’executiu sobre que estigui penalitzat
El govern del Copríncep francès, Emmanuel Macron, s’haurà de posicionar sobre la penalització de l’avortament a Andorra. Ho haurà de fer després que la diputada Laurence Gayte, representant dels Pirineus Orientals pel partit La República en Marxa de Macron, hagi presentat una pregunta a l’Assemblea Nacional que haurà de ser resposta per escrit pel ministre per a Europa i d’Afers Estrangers, Jean-Yves Le Drian. Concretament, la parlamentària vol saber “quin és el posicionament de França” sobre la situació de l’avortament al Principat.
Gayte comença el seu escrit, que va ser registrat ahir al Butlletí Oficial de l’Assemblea Nacional, indicant que com a membre de la delegació dels drets de les dones del parlament francès i en tant que diputada d’un departament que fa frontera amb el Principat, “dona un toc d’atenció” al ministre Le Drian sobre la penalització de l’avortament a Andorra.
El Principat, recorda, “és un dels darrers estats d’Europa, conjuntament amb Malta, San Marino i el Vaticà, que té prohibit l’avortament fins i tot en cas de violació, d’incest, de malaltia o malformació del fetus o de perill de la vida de la mare”. La diputada pel departament dels Pirineus Orientals afegeix que “l’avortament constitueix un delicte que es pot pagar amb sis mesos d’empresonament per a la dona embarassada i amb de tres a cinc anys d’internament i cinc anys de prohibició d’exercir la medicina per a qui practiqui una intervenció”.
La parlamentària del partit de Macron també assenyala en el seu escrit que cada any hi ha andorranes que es veuen obligades a anar a Espanya o França a avortar i que han de pagar per fer-ho entre 600 i 1.000 euros. “Algunes d’elles no poden pagar aquesta quantitat i han de recórrer a mètodes d’avortament poc segurs o clandestins”, assegura.
Gayte finalitza l’escrit recordant que el 29 de setembre passat, amb motiu del Dia mundial del dret a l’avortament, “nombroses dones andorranes van desfilar pels carrers d’Andorra la Vella a fi de demanar la despenalització de l’avortament al seu país”.
Un cop feta aquesta explicació, la diputada de la República en Marxa insta el ministre per a Europa i d’Afers Exteriors que li expliqui “la posició de França sobre aquesta qüestió”. En tractar-se d’una pregunta que el govern francès ha de respondre per escrit, no existeix una data concreta perquè l’executiu faci arribar la resposta a la parlamentària.
La pregunta entrada a tràmit a l’Assemblea Nacional és una més de les accions a escala internacional que han donat publicitat les darreres setmanes a la situació de l’avortament al Principat en particular i a altres països d’Europa en general. El fet que el president Macron sigui també Copríncep d’Andorra donarà més relleu a la resposta del seu govern.
ES 'ABERRANT' QUE ANDORRA NO SIGUI ESPAI SCHENGEN
La comissió d’Afers Europeus del Senat francès ha estat debatent recentment sobre l’espai Schengen i els estats que no formen part del mateix i que tenen frontera amb països que sí que en formen. Tot i que el debat es va centrar en la situació d’estats com Turquia, Romania, Bulgària o Grècia, el nom d’Andorra també va sortir en la comissió. Va ser el senador André Gantolin, vicepresident de la comissió i representant de la República en Marxa, qui s’hi va referir. “És aberrant que el Principat d’Andorra, situat entre França i Espanya, no es trobi a l’àrea de Schengen. Com garantir el control de fronteres si no hi ha un mínim de continuïtat territorial?”, es va exclamar el senador del partit del Coprincep Emmanuel Macron.
MÉS PRESSIÓ ALS DUANERS GALS PER ACTUAR CONTRA EL CONTRABAN
El debat que es va realitzar la setmana passada a l’Assemblea Nacional relatiu al projecte de llei de finançament de la seguretat social per al 2019 va tenir un petit espai per Andorra quan alguns diputats van preguntar al ministre d’Acció i Comptes Públics, Gérald Darmanin, sobre el contraban de tabac i l’afectació que té aquesta pràctica sobre els estanquers francesos. “És cert que els estancs fronterers s’enfronten a dificultats particulars”, va dir Darmanin, per recordar que “de fet, amb la Gran Breta-nya, que en breu sortirà de la Unió Europea, el nostre país té la tributació més alta del tabac, i ho té principalment per motius de salut pública”. El ministre va afegir que “Bèlgica, Luxemburg, Alemanya Itàlia i Andorra, que no forma part de la Unió Europea, tenen menys impostos en aquest àmbit”, i va sentenciar que “el problema és europeu i té relació amb el control de les fronteres”. Al respecte va dir que fins ara des de l’executiu no s’havia lluitat contra aquest “tràfic de formiguetes” tan “severament” com s’hauria d’haver actuat, i va anunciar que “he enviat als oficials de duanes una instrucció molt clara i ara estan realitzant controls sistemàtics”. Darmanin va admetre que fins ara els procediments administratius “eren feixucs” i les multes “poc aplicades o poc dissuasives”, i va recordar que el parlament ha duplicat l’import de les multes contra el contraban de tabac.