sector immobiliari

Preocupació al sector de la neu per la falta de pisos per als temporers

Les estacions apunten a la falta d’oferta i a “preus astronòmics” com a factors principals que dificulten l’accés als lloguers

Preocupació al sector de la neu per la falta de pisos per als temporersARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els temporers que treballaran enguany a les pistes d’esquí del país s’estan trobant amb més dificultats del normal per trobar allotjament a causa dels elevats preus dels lloguers i de l’escassa oferta. Una situació que preocupa les empreses del sector de la neu, que a menys d’un mes per estrenar la temporada, han començat a mediar amb immobiliàries per facilitar l’arribada als seus treballadors.

Precisament, Ordino-Arcalís és una de les estacions on asseguren que aquest “problema” els està afectant d’una manera més important. La responsable de recursos humans de l’estació, Marta Ferrer, explica que “de moment” ja s’ha contactat amb gran part del personal, si bé “molts estan dient que confirmen la feina, però alhora ens comuniquen el seu neguit perquè els costa moltíssim trobar un pis de lloguer per uns mesos”. Un fet que Ferrer vincula directament “a la manca d’habitatges” al Principat i “perquè els pocs pisos que hi ha estan caríssims”. La responsable de recursos humans assegura que “l’any passat ja va ser complicat i que aquest encara ho és més”.

De fet, Marta Ferrer tem que alguns temporers descartin venir per la falta d’allotjament, tot i que matisa que és un escenari encara llunyà. “Si finalment [els temporers] no trobessin res tindríem un greu problema”, afirma, i comprèn que “si per un pis has de pagar 1.000 euros de lloguer no crec que vinguis a treballar”. No obstant això, Ferrer recorda que dels 270 temporers que l’estació ordinenca contractarà enguany, entre un 60 i 65% “són del país”.

Positivisme a Pal-Arinsal

En aquest mateix sentit s’expressen des de Pal-Arinsal, l’altra pota de Vallnord, on veuen menys greu la manca d’habitatge per a temporers. El seu director general, Josep Marticella, assereix que són “l’empresa més andorrana del sector de la neu”. A més, segons Marticella, l’estació massanenca “té una taxa de repetició del 70%” dels temporers. Un avantatge que Marticella suma al fet que Pal “treballa 10 mesos a l’any” i això “permet treballar amb anticipació”. Amb tot, el director de Pal-Arinsal reconeix que “d’aquí a quinze dies podem tenir la problemàtica important perquè arribaran els col·laboradors i després els nous, que els pot costar trobar allotjament”.

Mediació amb les immobiliàries

Atesa les dificultats per trobar habitatge, des d’Ordino-Arcalís s’ha optat per mediar amb les immobiliàries “per donar garanties sobre els treballadors”. “Molts propietaris diuen que si són temporers no volen llogar”, lamenta Fer­rer. La responsable de recursos humans, però, informa que mitjançant la fórmula d’intermediació “s’han aconseguit set pisos de lloguer a la Massana i Ordino”. A més, l’estació ordinenca ajuda els seus temporers a comprovar que “no hi hagi ofertes falses”. “Hem tingut personal que ha denunciat haver pagat pisos per avançat a través d’Internet i resulta que el pis no existeix”, explica Ferrer. De manera paral·lela, Ordino-Arcalís i Pal-Arinsal aposten per posar en contacte els seus temporers perquè puguin compartir pis.

“Els contactem entre ells perquè entre 4 o 5 persones els surt més econòmic el lloguer, perquè amb uns preus astronòmics a una sola persona li resulta impossible”, denuncia Marta Ferrer. Per la seva banda, a Grandvalira també han apostat per “acords amb immobiliàrires perquè puguin donar un preu raonable als treballadors”. Així ho explica el director general de Grandvalira-Nevasa, Alfonso Torreño, que assenyala en declaracions a la ràdio del Diari que, com l’any passat, a banda de pisos també es busquen hotels i apartaments turístics “perquè al final és primordial que la gent que ve a treballar estigui a gust”.

A Grandvalira, “complicat”

Malgrat tot, Torreño posa l’accent que trobar allotjament per als temporers “és igual de complicat que l’any passat, que ja es va complicar moltíssim”.

“Si tens una destinació, tothom vol aprofitar això i pujar preus. Per una banda és interessant per crear riquesa per al país, però per una altra banda es complica molt quan les empreses que ens dediquem a portar necessitem mà d’obra de fora perquè realment no la tenim al país”, argumenta.

tracking