SECTOR IMMOBILIARI
Alerta per la falta de pisos de lloguer per als temporers
Les immobiliàries afirmen que reben una trentena de trucades diàries de temporers i alerten que des de fa uns mesos no tenen cap habitatge per llogar
No corren bons temps per a aquells que volen llogar un pis a Andorra. Així ho afirmen des del sector immobiliari, que alerten d’una “preocupant” escassedat en l’oferta i d’una forta demanda i, consegüentment, dels preus “desorbitats” dels pocs allotjaments que estan disponibles. Una tessitura amb la qual s’estan trobant els temporers, que enguany treballaran a les estacions d’esquí del país i que, segons apunten unànimement des del sector, hauran de fer mans i mànigues per trobar habitatge en un mercat que a hores d’ara no té pisos suficients per absorbir l’arribada immediata de milers de persones. I és que, en poc menys d’un mes s’estrenarà la temporada d’esquí al Principat i precisament per això en qüestió de dues setmanes aterraran al país gran part dels temporers contractats aquest any.
“Els pisos de lloguer escassegen des de fa temps a tot el país i a això se li ha de sumar la demanda altíssima dels temporers”, expliquen des de la Immobiliària Galí. De fet, els responsables de l’agència alerten que ja no tenen pisos de lloguer disponibles des de fa mesos. En concret, apunten que des de finals d’octubre “està tot llogat”. “El que podíem llogar de temporada ja està tot esgotat”, reafirmen des d’Immobiliària Gestim.
El “neguit” dels temporers
Des d’Immobiliària CISA, però, recorden que encara queden alguns pisos disponibles, si bé posen en relleu que “els pocs que hi ha estan a preus desorbitats”. Precisament per això, alerten que els temporers “s’estan trobant amb pisos de dues habitacions per 1.000 euros al mes”.
Amb tot, les agències d’allotjament del país exposen que “contínuament” reben la visita de futurs treballadors de les pistes a les seves oficines. “Venen amb un neguit molt important”, comenten des d’Eurofinques, que afegeixen “l’important nombre de trucades que rebem demanant informació”. “Podem rebre una trentena o una quarantena de trucades i e-mails a diari”, asseguren. Davant aquesta situació, les immobiliàries assenyalen que molts temporers estan optant per compartir pis.
Compartir pis
“Per suposat que comparteixen pis, i és normal si volen estalviar aquí. Quatre persones, en un pis de dues habitacions”, comenten des de CISA. “Però”, continuen, “també s’estan trobant que no hi ha pisos petits i han de buscar solucions, així que ja demanen si es pot llogar un xalet de 3.000 euros mensuals per viure 10 persones”.
“Andorra s’està transformant en un lloc de pisos pastera en les temporades d’hivern”, afegeixen. En aquest sentit, la conclusió és unànime a totes les empreses: la demanda actual de lloguer és molt elevada i els temporers estan tenint seriosos problemes per aconseguir pisos disponibles al país. De fet, les immobiliàries coincideixen a destacar que en temporades passades els treballadors de la neu buscaven habitatge “a peu de pista” i actualment, en canvi, la recerca s’ha estès a totes les parròquies del Principat.
Pel que fa al perfil dels temporers demandants, des d’Immobiliària Galí indiquen que “la major part són d’Argentina” i “també espanyols”. La seva edat, continuen, se situa entre els 20 i els 30 anys.
Causes de l’escassa oferta
Un fet que les empreses del sector vinculen al fet que encara els sigui més difícil trobar arrendament temporal. “Alguns propietaris no volen temporers pel risc que porta el fet que no es pugui cuidar el pis perquè és gent jove que ve i marxa quan s’acaba la temporada”, argumenten. Aquest és un dels motius de l’escassedat, però no és l’únic. Des d’Immobiliària CISA assenyalen també al “boom” del lloguer vacacional. “Els propietaris de pisos facturen més en un lloguer vacacional”, diuen, i expliquen que poden arribar a cobrar “200 euros per nit, com si fos una habitació d’un hotel”.
Així mateix, a Immobiliària CISA consideren que “hi ha propietaris que abans de llogar el seu pis per temporada el tenen tancat”. “A parròquies centrals els propietaris prefereixen llogar tot l’any i els allotjaments a parròquies altes que normalment es dedicaven a temporers ara potser van més al lloguer turístic”, comenten des d’Immobliària Gestim.
ELS FETS
L’oferta de pisos de lloguer és pràcticament inexistent al país, on n’hi ha però a preus molt elevats, mentre que la demanda és forta.
L’escassedat d’habitatges arreu del Principat es veu agreujada amb l’arribada dels temporers, que gairebé no troben pisos disponibles al mercat.
L’única solució que troben els futurs treballadors de les estacions d’esquí és compartir pis, fins i tot entre una desena de persones.
Molts propietaris desconfien “d’uns treballadors que venen i se’n van”, perquè poden optar per no cuidar-se dels pisos.
Les immobiliàries assenyalen al “boom” dels lloguers turístics i de la substitució d’habitatges destinats a temporers per habitatges destinats al turisme.
El perfil dels temporers és el d’un jove d’entre 20 i 30 anys amb nacionalitat argentina o espanyola.