afers exteriors
Espanya es planteja canviar el sistema de vot per als residents
Amb la reforma no s’haurà de reclamar a l’ambaixada el dret de sufragi
El govern espanyol té la intenció de canviar l’actual sistema de vot pregat dels residents a l’estranger. Aquesta mesura, que també afectaria els residents del país veí a Andorra, consistiria a agilitar els tràmits burocràtics actuals i prescindir d’alguns passos, com ara el de demanar expressament a l’ambaixada la intenció d’exercir el sufragi per obtenir les paperetes.
En una compareixença en comissió al Senat el passat 25 d’octubre, el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, va manifestar que la intenció de l’executiu socialista és proposar una modificació de la Llei del Règim Electoral per “equiparar de la millor manera possible al resident estranger amb el resident en territori espanyol”. Al mateix temps, Borrell va descartar, per ara, posar en marxa un sistema de vot telemàtic.
En tot cas, el titular d’Afers Exteriors va considerar necessària la reforma perquè considera “escandalós” que “només” un 5% dels residents espanyols a l’estranger votin en unes eleccions, ja que abans de la reforma del 2011, exercien el seu dret a vot un 35% dels emigrats. “Això no pot continuar així”, va assegurar Borrell, que va afegir que el nombre de residents espanyols a l’estranger ha augmentat un 200% els últims anys.
Espanya ha passat de tenir un milió dels seus ciutadans a fora als tres milions, i això ha provocat una saturació a l’hora de realitzar els tràmits a les ambaixades i als consolats. Per aquest motiu, Borrell ha demanat al ministeri d’Hisenda espanyol que l’autoritzi a contractar 150 persones més a les oficines de representació espa-nyoles a l’estranger per millorar “les condicions retributives del personal consular”.
La mesura per agilitzar la tramitació del vot estranger és aplaudit per la resta de forces polítiques. El president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, va demanar al grup parlamentari el mes d’agost passat que acceleressin els treballs per reformar la Llei electoral abans de les eleccions autonòmiques i europees previstes per al maig de l’any que ve. El vot pregat es va establir fa set anys, després d’un pacte entre el PP i el PSOE, que tenia la finalitat d’acabar amb el frau de vot dels emigrants espanyols, però els farragosos tràmits que han de fer els interessats a exercir el seu dret de sufragi ha provocat que el nou executiu faci marxa enrere.