política

El Vaticà avisa que l'avortament faria abdicar el Copríncep

Roma recorda que el Papa ha equiparat la interrupció de l’embaràs a contractar un sicari perquè cometi un assassinat

El Vaticà avisa que l'avortament faria abdicar el Copríncep

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Vaticà ja havia advertit, en conversa directa del Papa amb Toni Martí, que la despenalització de l’avortament és incompatible amb el fet que el bisbe d’Urgell continuï sent cap d’Estat d’Andor­ra. Les recents polèmiques sobre la interrupció de l’embaràs havien obert la porta que diferents polítics i activistes feministes afirmessin que la Constitució permet mantenir el coprincipat encara que es consenteixi l’avortament. Aquesta teoria considera que el bisbe d’Urgell no hauria de renunciar a ser cap d’Estat simplement deixant de firmar la despenalització. És en aquesta línia que el Vaticà, segons diverses fonts properes a l’executiu i a la Cúria, ha deixat clar que és totalment incompatible. L’avortament derivaria immediatament en l’abdicació del Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, acompanyada de la renúncia de la Cúria romana al dret de tenir un cap d’Estat andor­rà. Cal recordar que la figura dels coprínceps es remunta al 1278 amb la signatura del primer Pariatge.

El Vaticà ha tramès que el respecte a la vida (inclou també l’eutanàsia) és un precepte innegociable i sobre el qual no hi ha debat possible més enllà de la defensa i la protecció en totes les seves fases. Roma ha fet saber que el papa Francesc ha estat taxatiu en l’oposició total i absoluta a l’avortament. S’ha comunicat que a principis del mes passat Francesc va condemnar la interrupció de l’embaràs i el va comparar amb qui contracta “un sicari per resoldre un problema”. L’afirmació va tenir lloc durant la catequesi en l’audiència general, celebrada a la plaça de Sant Pere. Francesc reflexionava sobre el cinquè manament (no mataràs) i llavors va condemnar la “supressió de la vida humana en el si matern en nom de la salvaguarda d’altres drets”. El pontífex va preguntar retòricament “com pot ser terapèutic, civil o simplement humà un acte que suprimeix la vida innocent i indefensa en el seu inici?” I va afegir: “És just suprimir una vida humana per resoldre un problema? És just contractar un sicari per resoldre un problema? No, no es pot!”

Diners, poder i èxit

El Papa va criticar “que els pares, en aquests casos dramàtics, necessiten una veritable proximitat, veritable solidaritat, per afrontar la realitat i superar les comprensibles pors, i no obstant això, el que reben són ràpids consells per interrompre l’embaràs”. En aquesta línia, respecte als embarassos amb malformacions, va afirmar que “un nen malalt, com qualsevol persona necessitada i vulnerable, més que un problema és un do de Déu que ens pot treure del nostre egoisme i fer-nos créixer en l’amor”. Va concloure que l’home “rebutja la vida” per ídols com “els diners, el poder i l’èxit” i que aquests són “paràmetres equivocats per valorar la vida”.

La contundència del missatge, segons les mateixes fonts, hauria de ser suficient per acabar amb el debat intern dins d’Andorra respecte a si Copríncep episcopal i avortament són compatibles. En tractar-se d’un problema de consciència insuperable (la doctrina cristiana equipara la inter­rupció de l’embaràs a un homicidi) no hi ha d’altre camí, segons fa saber el Vaticà, que la renúncia. Però al mateix temps que s’ha deixat clar el posicionament, segons aquestes fonts, la Cúria romana confia que Andorra mantindrà la situació juridicolegal actual i respectarà l’article de la Constitució on s’especifica que es garanteix la protecció de la vida en totes i cadascuna de les seves fases.

CONTINUA LA PRESSIÓ DELS COL·LECTIUS FEMINISTES

La pressió dels col·lectius feministes per a la despenalització de l’avortament a Andorra continua tant dintre del Principat com a l’Alt Urgell. Des de l’organització andorrana Stop Violències s’ha penjat un tweet duríssim contra el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives. El grup feminista andorrà va respondre a les declaracions de Vives sobre l’avortament dient que “s’ha de ser cínic i misogin per presentar-se com a víctima després que és ell el principal responsable que no puguem exercir els nostres drets com a dones al nostre propi cos”. El col·lectiu ha anunciat que el pròxim 10 de novembre participaran en un acte de Marea Verda a Premià de Mar (Barcelona) on faran una xerrada explicant la situació de prohibició de l’avortament en la legislació andorrana. Des de l’Alt Urgell són diferents els grups i associacions feministes que s’han mobilitzat per instar a la despenalització. El més actiu és el col·lectiu feminista i independentista Arran, que ha penjat a Twitter missatges tant contra la situació com atacant el bisbe d’Urgell. “Avortarem amb les vostres benediccions, o sense. Aquí hi ha un poble digne que lluita pels seus drets.” Aquest és un dels missatges que el col·lectiu feminista ha fet públic per les xarxes. A banda, també han tirat endavant una campanya amb pancartes (com la que es veu a la fotografia) on s’indica que “a Andorra exigim un avortament lliure i gratuït” al mateix temps que indiquen que “cap Copríncep decidirà per nosaltres”.

tracking