educació
L'escola de Meritxell té més de 400 usuaris i 250 professionals
L’escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell compta amb més de 400 usuaris i amb un total de 250 professionals per desenvolupar la seva tasca. Són les xifres que va donar la directora del centre, Celine Mandicó, en un acte en el qual es va fer balanç del procés d’implantació del nou model d’Atenció Integrat i Centrat en la Persona (AICP) que s’ha implementat durant el 2017 i aquest darrer any, amb l’assessorament de la Fundació Pilares.
La presidenta de la fundació, Pilar Rodríguez, va explicar en què consisteix aquest model i com beneficia les persones amb discapacitat del centre. “Es passa d'un model que es basa en els trastorns de les persones a un que es basa en elles i les seves necessitats”, va indicar. Segons les paraules de Rodríguez, es tracta d'un canvi de percepció per descobrir les capacitats de les persones i ajudar-les a desenvolupar “el seu projecte de vida”, sempre amb el suport dels professionals del centre. La tasca d’aquests és desenvolupar plans personalitzats de suport per tal que les persones amb discapacitat guanyin en autonomia i puguin prendre les seves pròpies decisions. En aquest sentit, i amb la implantació del nou model, l’escola de Meritxell treballa a més el procés d’envelliment de les persones amb les quals treballa. Això implica que aquestes puguin fer el pas de sortir del centre per portar una vida més independent o formar una família. L’AICP els permet fer-ho amb l’ajuda i el suport dels professionals.
D’altra banda, la directora de la residència, Eli Tugues, va explicar que el centre ha millorat i ampliat les seves instal·lacions amb les obres que van començar fa dos anys i que van finalitzar fa uns dos mesos. Tugues va assenyalar que el canvi de model que s’està portant a terme és “a quatre anys vista” i que ja va començar a desenvolupar-se durant les obres. A més, va apuntar que s'ha fet un pla de formació per a tot el personal del centre per tal que aquest conegui el nou model i les noves metodologies.