justícia
La presó tindrà 65 carcellers per a cinquanta reclusos
Tot i l’ampliació prevista de la plantilla, el director del centre, Francesc Tarroch, diu que el nombre d’agents “no són suficients”
El director del centre penitenciari, Francesc Tarroch, va afirmar ahir que el nombre d’agents que treballen a la presó de la Comella “no són suficients”. Durant la celebració de la Mare de Déu del Remei, la patrona dels carcellers, Tarroch va explicar que actualment la plantilla està formada per 61 persones, a les quals s’hi afegiran pròximament quatre agents més, gràcies a la nova convocatòria pública que obrirà el Govern per incorporar noves places. Amb les pròximes incorporacions, la plantilla passarà a tenir 65 treballadors mentre que el nombre de reclusos és d’uns cinquanta.
Tot i això, Tarroch també va reconèixer que amb l’entrada dels quatre futurs treballadors -recentment també n’han entrat set-, hi ha una ràtio de proporcionalitat entre treballadors i reclusos “factible”. Segons Tarroch, els informes d’institucions europees avalen les xifres actuals, i va avançar que ara elaboraran un projecte per determinar el nombre de llocs de treball que s’haurien d’ocupar amb més places. Amb tot, va dir que amb els 65 agents que hi haurà, “anirem bastant endavant”.
“Mai es fa prou”
Les declaracions de Tarroch es van produir després de les del Ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va expressar-se en referència a les mesures impulsades en els últims pel Govern en els últims anys, com ara la modificació de la Llei del cos penitenciari, que va comportar una millora de les condicions dels treballadors. “Mai es fa prou i sempre cal continuar avançant en el camí no només per millorar les condicions de vida dels nostres interns i internes, sinó també per millorar les perspectives i condicions de treball dels agents penitenciaris i les perspectives de projecció professional que legítimament tenen”, va dir Espot, que durant el seu discurs va posar èmfasi que els passos fets endavant també permeten que hi hagi un bon clima de convivència al centre penitenciari.
Espot va afirmar que en els últims anys s’han fet “avenços substancials” per modernitzar les instal·lacions tant per als treballadors com per als interns i que, per tant, “ara estem a un nivell òptim”. Al mateix temps, el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, va deixar la porta a noves actuacions “en funció de les necessitats que vagin sortint”.
Solucions a curt termini
Preguntat per les últimes recomanacions del Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura i les Penes o Tractaments Inhumans o Degradants (CPT), que en el seu últim informe recomana ampliar la durada del sistema de les comunicacions íntimes, l’atenció psicològica i ampliar el règim de visites, Xavier Espot va afirmar que seran “molt fàcils” d’aplicar, ja que es tracta de qüestions “molt específiques”.
El titular d’Afers Socials va destacar al mateix temps que les conclusions de l’informe del Comitè europeu són “òptimes” i de les “millors” d’Europa, fruit de les millores “significatives” que s’han fet en els últims anys al centre penitenciari. Espot va comentar que algunes de les anotacions dels experts europeus es podrien deure a una “mala interpretació” dels últims consells, ja que per exemple, ja es garanteix una hora i mitja de comunicacions a la setmana -Europa en demana una hora-, però aquest dret està segmentat en tres períodes setmanals de 30 minuts. A més, Espot també va explicar que “molt sovint” les comunicacions amb els familiars ja no es fan a través d’un locutori i que actualment estan treballant per ampliar aquest mètode durant les visites dels amics al centre penitenciari.
En referència al reforç de les visites dels psicòlegs i dels psiquiatres que han d’atendre els reclusos, el ministre va expressar que és “relativament” fàcil “augmentar” les hores d’atenció dels professionals, però que aquest aspecte també “dependrà en certa manera” de les necessitats que puguin tenir els interns. “Cada cop que hi ha hagut una necessitat l’hem cobert abastament, però si calgués anar més enllà tampoc hi hauria cap inconvenient”, va afirmar Espot. En l’acte d’ahir, el Govern va homenatjar els agents que compleixen 15 anys al cos i a dos extreballadors difunts.
SENSE RASTRE DEL PRES FUGAT
Xavier Espot va explicar ahir que encara no tenen informació sobre el possible parador del pres que fa unes setmanes va aprofitar que tenia un permís mèdic per fugar-se a Espanya. En tot cas, el Ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior va explicar que el procés està judicialitzat i que és la Batllia qui està al capdavant del dossier. “Nosaltres només executem decisions judicials”, va dir el representant, que al mateix temps va afirmar que el l’executiu està “a disposició” del que decideixi la batlle en cada moment i que si es demana que el Govern farà gestions “addicionals” si li demanen. La Batllia va enviar una ordre de recerca i captura per localitzar el pres, que s’ha tramitat via la Interpol.