debat sobre l'avortament

El nunci del Vaticà a Andorra defensa el dret a la vida

El degà del cos diplomàtic, Renzo Fratini, afirma que cal preservar-la de la “cultura efímera, el benefici cras i el consumisme”

Creat:

Actualitzat:

“És la mateixa dignitat humana la que exigeix afavorir la vida des de la concepció i abrigar-la amb iniciatives que la preservin de la cultura efímera, del benefici cras i del consumisme.” D’aquesta manera, el nunci de Sa Santedat davant d’Andorra i d’Espanya i degà del cos diplomàtic acreditat al país, Renzo Fratini, va fer una defensa del dret a la vida i alhora va deixar clar el posicionament del Vaticà contra la despenalització de l’avortament al Principat. Va ser en l’acte de recepció del Copríncep espiscopal, Joan-Enric Vives, a la quarantena de representants diplomàtics, que es va celebrar al Palau Episcopal de la Seu d’Urgell, i el mateix dia en què AccióFeminista va reivindicar de nou permetre la interrupció de l’embaràs.

Enmig del debat social i polític sobre la despenalització de l’avortament, Fratini va defensar l’opinió del Copríncep i de la Santa Seu, que recentment ha alertat que Vives hauria d’abdicar en cas que es permetés la interrupció de l’embaràs en els tres supòsits bàsics. A més, va fer una defensa de l’aportació de la religió cristiana per contribuir a la construcció i també de la figura del bisbe d’Urgell, que va assegurar que “garanteix amb respectuós reconeixement i lleialtat a la singular història” del país. El degà del cos diplomàtic va afirmar que la presència de la fe cristiana “no obstaculitza” el “desenvolupament del país” en la construcció de la “pau”.

25 anys de la constitució

Fratini també va fer un discurs en què va destacar el 25è aniversari de la Constitució d’Andorra, que recull els “principis fonamentals sobre els quals descansa l’organització de l’Estat de Dret”, i al mateix temps va fer una crida a impulsar “un nou humanisme”, amb models econòmics “més inclusius i equitatius”. Segons el representant de la Santa Seu, l’impuls de l’humanisme ha de desenvo-lupar-se des de l’àmbit de la “família”.

En canvi, Joan-Enric Vives, que els últims dies havia estat al centre de la polèmica per equiparar els nouvinguts al país amb “gent importada”, no va fer referència durant el seu discurs a la qüestió de l’avortament, i es va centrar a fer un repàs dels acords assolits pel país en la lluita contra el canvi climàtic, la publicació del Llibre Blanc de la Igualtat, la importància de l’acord d’associació per a Andorra i l’oportunitat per al Principat de projectar-se internacionalment gràcies a la celebració de la pròxima Cimera Iberoamericana.

El cap de Govern, Toni Martí, present a l’acte, també va evitar pronunciar-se sobre el posicionament del Vaticà i sobre les declaracions de Vives fa una setmana durant la visita pastoral a Escaldes-Engordany. El cap de l’executiu va explicar que el discurs de Vives va ser “impecable” i va destacar els esforços fets per Andorra en matèria fiscal per arribar a ser “respectada”.

El president d’SDP, Jaume Bartumeu, va titllar de “desafortunades” les declaracions de Vives de la setmana passada i creu que hi ha espai per encabir una possible despenalització de l’avortament sense que el Copríncep abdiqui. Sobre la proposta de referèndum, l’excap de Govern va alertar que la convocatòria dependria en última instància dels coprínceps, i no del Consell General. Segons Bartumeu, es podia donar la situació que Vives decidís no convocar-lo “perquè és contrari a la Constitució”. D’altra banda, també va retreure a Martí que alerti dels riscos constitucionals que implicaria la dimissió de Vives quan en el passat va fer campanya contra l’aprovació de la Carta Magna.

“Relació directa”

Mentrestant, Acció Feminista va emetre un comunicat per reclamar la interrupció de l’embaràs i va acusar el Copríncep episcopal de propagar la campanya de la “por” pel fet de supeditar la seva dimissió a l’aprovació de l’avortament. Des de l’associació creuen que cal estudiar amb profunditat si hi podria haver un marge per encabir la despenalització de l’avortament sense que Vives es vegi obligat a dimitir. En tot cas, lamenten que fer una “relació directa” públicament sobre això és “malaurada” perquè genera “confusió” i “por” en comptes d’afavorir un debat “assenyat i constructiu”.

Al mateix temps, Acció Feminista assegura que estan “compromeses amb l’estabilitat institucional d’Andorra”, però que a la vegada es mostren “respectuoses” amb els drets humans a Andorra i al món i que això inclou, per tant, els drets de les dones. A més, afirmen que en cap cas estan “conspirant” contra el Coprincipat parlamentari i consideren que és “legítim que el poble es pregunti si la continuïtat de la figura del Coprincipat, tal com ha funcionat fins ara, no està més aviat en mans de l’autoritat que decideixi renunciar a les seves funcions”.

RECEPCIÓ DELS 40 AMBIAIXADORS ACREDITATS AL PAÍS

Joan-Enric Vives va rebre ahir el cos diplomàtic acreditat al país al Palau Episcopal. Hi van assistir més d’una quarantena d’ambaixadors, inclosos els que resideixen a Andorra. A la recepció també hi van assistir Toni Martí; la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach; el síndic general, Vicenç Mateu, i membres del TC i de la Comissió d’Afers Exteriors.

El nunci del Vaticà a Andorra defensa el dret a la vida

tracking