justícia

Pere Pastor és un dels jutges que ha condemnat Espanya pel 'cas Otegi'

Pere Pastor és un dels jutges que ha condemnat Espanya pel 'cas Otegi'

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El magistrat per Andorra al Tribunal Europeu dels Drets Humans, Pere Pastor Vilanova, és un dels set jutges que ha condemnat l’Estat espanyol per no oferir un judici amb garanties al polític de l’esquerra independentista basca Arnaldo Otegi. El tribunal d’Estrasburg va dictar ahir la sentència en què els set magistrats, entre ells Pastor, consideren que el tribunal que va condemnar Otegi no era parcial. La sentència descarta cap indemnització ni mesura a favor del condemnat, tot i que un dels magistrats era partidari de condemnar en aquest sentit a l’Estat espanyol.

Estrasburg ha revisat el judici contra Otegi i quatre dirigents abertzales més en el cas Bateragune, sobre l’intent de reconstruir la Taula Nacional de la il·legalitzada Herri Batasuna. Els jutges veuen dubtes raonables sobre la imparcialitat d’un tribunal de l’Audiència Nacional, que va condemnar el líder independentista en primera instància a 10 anys de presó el 2011 com a dirigent d’ETA. En la seva sentència, Estrasburg dóna la raó a Otegi i considera que el judici a l’Audiència Nacional no va complir amb totes les garanties en figurar al tribunal la magistrada Ángela Murillo, que el març de 2010 havia estat apartada per suposada falta d’imparcialitat en un judici anterior en què estava acusat el dirigent abertzale.

El maig del 2012, el Tribunal Suprem espanyol va rebaixar la pena a Otegi a 6 anys i mig de presó. També el va condemnar a 10 anys d’inhabilitació.

tracking